KINDERBOEKENTIP VAN DE WEEK: YUNA’S MAAN (10+)

Auteur: Hans Hagen

Illustraties: Martijn van der Linden

cd: ingesproken door de schrijver met muziek van Floor Minnaert

omslag-yunas-maan

Sla het betoverend mooie Yuna’s maan open en je ziet de wereld die Hans Hagen schept voor je ogen verschijnen. Dim het licht en lees maar mee: ‘Vanaf de zee zie je strand en duinen, zwaaiend helmgras, verder niets. Daarachter liggen de huizen verstopt in de nacht. Ze zijn als konijnenkeutels op de grond gesmeten. Kriskras door elkaar. Geen muur staat recht. (…) Het eiland is klein. Alles lijkt vredig en veilig, maar door de loeiende wind en het licht van de maan kan Yuna niet slapen. (…) Yuna slaat de deken opzij en sluipt naar het raampje. Ze kijkt naar het huis van oma aan de overkant van het erf. De maan hangt erboven, bijna vol. Was het maar vast morgenavond, denkt Yuna. Dan zit oma op de zwarte ronde steen en vertelt ze een verhaal.’

Schermafbeelding 2018-03-19 om 11.29.59

Op het eiland wordt de nacht van de volle maan gevierd met een verhaal verteld door de oma van Yuna. Maar dan keert opa’s vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Zolang haar man weg is, zal oma zwijgen. Die nacht wandelt een geheimzinnige man het dorp binnen. Hij heeft benen als boomstammen, de wereld beeft als hij loopt. Zijn naam is Arp en niemand weet waar hij vandaan komt. Al snel maakt dat ook niet meer uit. Arp vangt vis en neemt oma’s plaats in door vier volle manen lang een verhaal te vertellen. Magisch, meeslepend, vol ritmische zinnen en wijsheden die je elk kind wel in zou willen fluisteren: dat niet alles is wat het lijkt, dat je zonder dromen nergens komt of dat het niet uitmaakt welke kant je opgaat, zolang je maar gelooft dat het de goede is.

Schermafbeelding 2018-03-19 om 11.29.38

Hans Hagen heeft met Yuna’s maan een betoverende raamvertelling geschreven waarin Yuna opbloeit tot een meisje dat haar eigen verhaal leert te maken. De wonderschone illustraties van Martijn van der Linden én de prachtige cd – die op het schutblad als een maan aan de hemel staat – ingesproken door de schrijver met meesterlijke muziek van Floor Minnaert verrijken het boek.
In Yuna’s maan houdt de stem van Arp alle oren, alle ogen en ieders aandacht gevangen, en precies zo werkt het boek voor ons. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je het nu leest, voorleest, of de cd beluistert… Alles verdwijnt, verdampt, of verslijt, maar sommige verhalen niet. Die komen steeds weer naar boven. Ik hoop dat het de verhalen van Yuna’s maan zo zal vergaan.

Schermafbeelding 2018-03-19 om 11.29.48