‘100 miljoen jaar! Minstens zo lang leven er al bijen op aarde. Ze bestonden dus al toen de dinosaurussen nog over de aarde heersten.’
Ik ben al lange tijd groot liefhebber van de grote, geïllustreerde non-fictieboeken van uitgeverij Lannoo en Het bijenboek is een wonderschone aanvulling op die bijzondere reeks.

bijenboek dino's

De vader van Piotr Socha was imker en dus groeide deze prijswinnende Poolse illustrator op tussen de bijen. Hij gebruikte zijn ervaringen voor dit boek waarin je alles wat er over bijen te weten is kunt zien en lezen. Wist je bijvoorbeeld dat er een echte bijendans bestaat? Dat Napoleon een bijenliefhebber was? Welke groenten en fruit we aan de bijen te danken hebben? Wat een imker allemaal doet? Of hoe je een bijenkast bouwt?

Het gaat helemaal niet goed met de bijen in de wereld en daar wordt gelukkig steeds meer aandacht aan besteed. President Obama heeft een speciale werkgroep opgezet om de achteruitgang van de honingbijen tegen te gaan, hij houdt zelfs bijen in de tuin van het Witte Huis en ook in Nederland laten wetenschappers zien hoe je bijen kunt helpen.

bijenboek landen

Dit boek is dus niet alleen mooi, het is ook heel erg belangrijk; voor iedereen! Kleinere kinderen kunnen de prachtige prenten bewonderen, oudere kinderen kunnen de teksten zelf lezen en ik durf er een lekkere pot honing om te verwedden dat ouders op elke bladzijde voor een verrassing komen te staan.

Oneindig veel weetjes (ideaal voor spreekbeurten en schoolprojecten), illustraties om uren naar te turen (je mag ermee pronken in de kinderkamer), inspiratie om wat aan de bijensterfte te doen en er zijn zelfs recepten te vinden (de honingcake is heerlijk!).

Heel veel lees-, kijk- en eetplezier!