De tunnel | boekwijzerAuteur: Anna Woltz
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Een nieuwe Anna Woltz, En wat voor één.

Londen, 1940. De Duitsers bestoken de stad elke nacht met verwoestende bommen. De Londenaren schuilen dan ondergronds in de metrostations en -tunnels. Daar komen de verhalen van vier jonge mensen samen.

Vier jongeren die hun eigen geschiedenis hebben. Die voor belangrijke keuzes staan. Die ervoor passen om voor de helft te leven, want: ‘Niemand weet wie er morgen nog leeft. Er is geen tijd om te wachten op een andere wereld.’

Ella had polio en weet sindsdien niet goed hoe ze met andere mensen moet leven. Quinn liep met een tas vol juwelen weg van haar rijke leventje (‘als je naast haar loopt tintelt de lucht’). Sebastian is haar broer die ze niet meer wil spreken omdat hij de verkeerde kant koos. Jay is een adembenemend knappe rouwdouwer die geld verdient aan het verhuren van plekken in de tunnel.

De tunnel | boekwijzerMet aangename vaart en vol bloedmooie zinnen sleurt Woltz je hun zinderende avontuur in. Je bevindt je mét deze jongeren in de bizarre bubbel waartoe zij veroordeeld zijn. Het verhaal kijkt niet weg van de rauwe pijn van de oorlog – ‘Hoe leef je verder als je weet dat we allemaal kapot gaan?’, of het onverdraaglijke verdriet van verlies – ‘De rest van mijn leven zal ze de hele tijd dood zijn.’. Er is ruimte voor woede, onzekerheid, ontroering. En er is liefde – ‘Hij heeft mijn hand nog steeds vast en het voelt alsof ik uit niks anders dan adem en vonken besta.’

Woltz is er een meester in om karakters te schetsen die een aangename mix van bewondering en herkenning oproepen. Dat biedt een uitdagend spanningsveld. Ella, Quinn, Sebastian en Jay zijn zoals je bent én zoals je zou willen zijn. Met gedachten die voelen als de jouwe, waarvan je tegelijkertijd wilde dat je ze zelf verzonnen had.

De tunnel | boekwijzerHet is dus niet gek dat de gebeurtenissen in De tunnel zo dichtbij komen. Dat komt ook doordat Woltz zich merkbaar goed documenteerde. ‘Bijna alles wat je in De tunnel over de oorlog en het schuilen in De Ondergrondse leest, was écht zo.’ schrijft ze op haar website (bezoek die zeker eens om fotomateriaal en achtergrondinformatie te vinden). Ze is er met verve in geslaagd om de beklemmende realiteit van meer dan 80 jaar geleden geloofwaardig neer te zetten.

De tunnel is een boek om in één adem uit te lezen. Om daarna vaak te herlezen. Een lievelingsboek. Alweer.

Het boek wordt aangeraden aan kinderen vanaf een jaar of 12, maar de boeken van Anna Woltz voelen zo leeftijdloos. Ze zijn ook een geschenk voor volwassenen. Je ontzegt jezelf werkelijk wat als je ze niet leest.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Een reactie op “De tunnel (met giveaway)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.