Boekentips voor kinderen die niet willen gaan slapen

Boekwijzer tipt boeken voor kinderen die niet willen gaan slapen

Je kunt deze (voor)leesboeken allemaal aanschaffen via Boekwijzer (je wordt dan doorgeleid naar Boekhandel Athenaeum), ze bewaren in je tiplijst (als je lid bent van Boekwijzer) of je kunt met deze tiplijst naar de boekhandel of bibliotheek in de buurt gaan.

Wil je altijd toegang tot dit soort mooie tips op maat? Word dan nu lid van Boekwijzer.

En heb je wat aan deze tips? Heel lief en fijn als je ze weer met anderen deelt. Dat kan ook via deze reel die ik erover maakte.


Handboekje voor het slapengaan | boekwijzerHandboekje voor het slapengaan van Paule Battault & Anouk Ricard (vertaling: Lidewij van den Berg) (2+)
Wij zijn dol op de handboekjes van Paule Battault & Anouk Ricard. In hun Handboekje voor het slapengaan knipogen ze naar heel veel herkenbare smoesjes en nemen ze kinderen op fantastische wijze aan de hand richting bed, mét leuke slaapweetjes aan het einde. Zo is er nu ook een handboekje voor op het potje gaan én een handboekje voor het eten aan tafel. Deze zmooie, stevige kartonboekjes met stoere tekeningen maken kinderen stapje voor stapje vertrouwt met al die herkenbare momenten in hun kleine leventjes.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De baby moet slapen | boekwijzerDe baby moet slapen van Lou Peacock &  Ged Adamson (vertaling: J.H. Gever) (2+)
De baby moet slapen en daar heeft de verteller alle hulp van de konijntjes in dit boek voor nodig!
In dit grappige, prettig inclusieve, dynamische prentenboek is de baby klaarwakker en moet er nog een hoop gebeuren voor er geslapen kan worden. Beertje en boekje moeten

gevonden worden, het dekentje moet weer lekker pluizig en zacht zijn, er worden welterustenkusjes uitgedeeld…
De frisse, kleurige tekeningen verbeelden al die herkenbare taferelen vrolijk.
Het perfecte boekje voor het slapengaan!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Kikker is bang | boekwijzerKikker is bang van Max Velthuijs (2+)
Kikker is bang. Overal hoorde hij vreemde geluiden, hij vlucht naar Eend, maar daar is het ook al niet pluis. Zou het bij Varkentje beter zijn? Die is toch voor niks en niemand bang?
Een bijzonder fijn voorleesverhaal van meesterverteller Max Velthuijs dat kindjes laat zien dat iedereen weleens bang is! En die gedachte alleen al lost heel veel op.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Het snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit! | boekwijzerHet snelste verhaaltje voor het slapengaan ooit! van Louise Fitzgerald & Kate Hindley (2+)
Goed nieuws! In dit boek staat het snelste verhaaltje voor het slapengaan OOIT! Het is maar tien woorden lang. Alleen…  moet er nog HEEL veel gebeuren voordat die tien woorden uitgesproken kunnen worden.
De luisterende kinderen moeten beloven dat ze gaan slapen zodra het boek uit is, de voorlezer belooft zijn beste voorleesstem op te zetten, er moet een stemoefening gedaan worden, waar natuurlijk voor geklapt wordt, er moet gegaapt en he-le-maal uitgerekt worden en ga zo nog maar heel wat ongelooflijk grappige, interactieve bladzijden door. De sfeervolle, kleurrijke tekeningen van Kate Hindley passen prachtig bij het vrolijke verhaal. Ik weet zeker dat dit een boek is waar kinderen steeds weer om zullen vragen!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


De wolf komt echt niet | boekwijzerDe wolf komt echt niet van Myriam Ouyessad & Ronan Badel (3+)
De wolf komt echt niet van Myriam Ouyessad en Ronan Badel heeft alles wat een goed prentenboek moet hebben:
Een fenomenaal verhaal. Krachtige herhalingen. Wondermooie tekeningen. Een onweerstaanbaar plot.
‘Weet je zeker dat de wolf niet komt, mama?’
‘Heel zeker.’
‘Hoe weet je dat dan zo zeker?’
‘Er zijn geen wolven meer. Ze zijn allemaal weggejaagd door jagers.’
Met engelengeduld geeft mama konijn een verklaring voor elke ‘maar wat als’ die het kleine konijntje verzint. Zelfs als de wolf in dat bos zou zitten / zich heel goed kan verstoppen / niet wordt platgereden / de mensen denken dat hij een grote hond is… dan nog zou hij hier niet naartoe kunnen komen. De tekeningen geven je het uitzonderlijk grappige, knap uitgewerkte verhaal in het verhaal. Links zie je steeds het tafereel van het vragende konijntje in zijn bedje en rechts zie je hoe de wolf de hindernissen die mama konijn opwerpt keer op keer overwint.
De wolf komt echt niet haalt alle vooroordelen over wolven onderuit en maakt daarmee briljant verkapt een vuist tegen welk vooroordeel dan ook.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


welterusten allemaal | boekwijzerWelterusten allemaal van Chris Haughton (vertaling: J.H. Gever) (3+)
De boeken van Chris Haughton zijn alleen al ontzettend gaaf omdat ze zo mooi geïllustreerd en vormgegeven zijn (kijk ze eens prachtig op een rijtje staan). Ik ben gek op de combinatie van de beeldschone illustraties en de grappige verhalen. Het is geweldig hoe de kinderen – door de herhaling die in elk boek zit – woordjes of delen van het verhaal binnen no time mee vertellen. Zijn eerste boek Mama kwijt gaat over het uiltje dat (uh-oh) uit de boom valt en zijn mama kwijt is. Daarna kwam Stoute hond over Sjors. In Ssst! We hebben een plan gaan vier rovers in het midden van de nacht op pad om – één, twee, drie… NU! – een felgekleurd vogeltje te vangen. Hun plannetjes mislukken steeds, tot het kleinste rovertje iets bedenkt… En Welterusten allemaal is een perfect verhaaltje om langzaam bij in slaap te soezen. De hertjes, de konijntjes, de muisjes; alle dieren in het bos zijn – ahhh gaap – te moe om te spelen en vallen in slaap. Alleen een klein beertje probeert de hele nacht wakker te blijven, zal het hem lukken?
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Vis en Krab | boekwijzerVis en Krab van Marianna Coppa (vertaling: J.H. Gever) (3+)
Het is avond. In het aquarium is alles rustig. Iedereen gaat slapen. Alleen vis ligt wakker en heeft steeds een nieuwe vraag voor Krab, die in het bedje ernaast ligt. Slaap je al? Slaap je nog steeds? Ik maak me een beetje zorgen…
Dit fantastisch fijne verhaal is de verbeelding van fantasierijke kinderhoofden. Want wat als we in de nacht ontvoerd worden door marsmannetjes naar een andere planeet en niet meer weten hoe we thuis moeten komen? Of wat als we te lang uitslapen en wakker worden in  een heel verre toekomst? En zo volgt de ene schitterende gedachte de andere op. Tot het moment dat vis zich afvraagt: Wat als we alleen bestaan in een boek? Een genot om voor te lezen en te bekijken!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Ik wil een ander bed | boekwijzerIk wil een ander bed van Tjarko van der Pol (3+)
In dit fantasierijke zoekboek volg je een meisje dat niet van plan is om in haar eigen bed te gaan slapen: liever wil ze een ander bed. Het is het begin van een wonderlijke reis. Op elke bladzijde van dit kunstige prentenboek komt het meisje in een nieuw en uniek getekend universum terecht: ze ontdekt een kasteelkamer, een jungle, een ruimteschip, een vuurtoren, een wolk en nog heel veel meer. Maar nergens vindt ze een bed waarin ze wil slapen. Als ze alle uithoeken van deze schitterende werelden heeft verkend en alle kleuren van de regenboog heeft gezien, komt het verhaal tot een einde. En kiest ze haar eigen fijnste bed voor de nacht. Met Ik wil een ander bed maakte Tjarko van der Pol een grappig en ingenieus prentenboek waarin alles met elkaar is verweven. Je raakt niet uitgekeken: wat een genot om telkens weer op zoek te gaan, te ontdekken en te verkennen.
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


Maar eerst ving ik een monster | boekwijzerMaar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer (4+)
Dit is een monsterlijk goed prentenboek van superduo Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer!
Het is bedtijd, het is al laat en dus is er alleen tijd voor een kórt verhaal: ‘Het verhaal gaat over jou Jij ging slapen. En toen was het verhaal alweer uit.’ Dát had je gedacht, denkt het slimme jongetje uit Maar eerst ving ik een monster. Eerst gaat hij doen wat de titel van dit lievelingsboek belooft: Een monster vangen. En als dat monster door een soldaat is weggevoerd, gaat hij nog veel meer monsters vangen en als die door het leger worden opgehaald (‘Nu is het afgelopen jongeman! Monsters vangen is óns werk. Als jij nog één monster vangt, stoppen we jou in de gevangenis. Naar bed jij!’), vangt hij alle soldaten, ‘want de soldaten waren eigenlijk ook monsters.’
Pagina na pagina fantaseert hij het einde van het verhaal met een machtig ‘ja, maar eerst…’ open. Hoe het dan wel (of eigenlijk nooit) afloopt ga ik niet vertellen. Het is veel te leuk om dat allemaal zelf te ontdekken!
HIER kun je het boek aanschaffen of bewaren in je tiplijst.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!