(Mini) Gouden Boekjes

Twaalf titels en ‘Hij Komt!’

€ 1,50 per stuk en € 6,50

De Little Golden Books waren vanaf het moment dat ze in 1942 voor 25 cent per stuk in Amerika verschenen – ondanks de Tweede Wereldoorlog en het gebrek aan papier – een daverend succes. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan twee biljoen verkocht. De kinderboekjes met de gouden rug sieren de Nederlandse boekenkasten sinds 1953 Ze werden bijna allemaal geselecteerd, vertaald en bewerkt door Han Hoekstra en Annie M.G. Schmidt. De mini-uitvoeringen zijn een ideaal kleinigheidje voor in de schoen. Je kunt kiezen uit twaalf titels (er zijn er meer in herdruk): Hondje Eigenwijs (het bestverkochte Gouden Boekje ooit), De poes die dacht dat hij een muis was, Een hol voor knijn, Het Dierenorkest, Het eigenwijze eendje, Het Feestvarken, Kareltje, Kippetje Tok, Meneer de Hond, Poes Pinkie, Rolle Bolle Beest en Yindee is jarig. Er is dit jaar ook een Gouden Boekje speciaal voor het sinterklaasfeest verschenen: Hij komt (normaal formaat, € 6,50).

  Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas

  Marjet Huiberts & Sieb Posthuma

   € 3,95

Een sinterklaasboekje over het geliefde piraatje Aadje en zijn vrienden. Iedereen is er weer bij: Goof-zonder-oog, Pjotr-de-Stotteraar, Stoere Jeroen, Vader Piraat, Stille Cornelis, Jan-zonder-hand en natuurlijk Joop-houten-poot. Dit keer blijft van hun stoerdoenerij weinig over als de stoomboot van Sinterklaas op een dag langszij komt:

‘Alle piraten keken geschrokken.
De boot kwam langszij en de Sint klom aan boord.
Pjotr-de-Stotteraar brulde:
“W-welkom.”
Maar verder sprak niemand een woord.’

Gelukkig hebben ze Aadje, anders hadden ze hun cadeautjes wel op hun ooglapje/haak/houten poot kunnen schrijven. Voor bewonderaars van Aadje Piraatje is er een heuse Aadje Piraatje-app.

platvoetje | boekwijzer

Platvoetje en MonkieMonkie | boekwijzer

Ingrid & Dieter Schubert

€ 4,95

Het verhaal over het heksje Platvoetje is tijdloos. Ze heeft heel grote voeten. Elke keer als ze iets wil toveren gaat het mis en worden haar voeten nog groter. De andere heksen plagen haar zo erg dat ze vlucht. En zo komt het dat Nikki ‘s ochtends op de wastafel een heksje zo groot als haar tandenborstel vindt. De aquareltekeningen van de geliefden Ingrid en Dieter Schubert zijn een feest voor fantasierijke kinderhoofdjes, er is zo veel te ontdekken. Staat Platvoetje al in de kast? Voor dezelfde prijs is de tekstloze Gouden Penseel-winnaar Monkie verschenen. Over alles wat het knuffelaapje Monkie meemaakt vanaf het moment dat hij van de fiets valt tot zijn vriendje hem bij de poppendokter terugvindt. Het is het enige werk in de indrukwekkende lijst van verschenen boeken van het koppel waar alleen de naam van Dieter op staat. Van de overige boekjes is het een goed bewaard geheim wie nou precies wat maakt

Kikker in de kou

Max Velthuijs

€ 5,00

Als Kikker op een ochtend wakker wordt, is het winter geworden: alles is wit en koud Terwijl zijn trouwe vriendjes Varkentje, Eend en Haas met hun verenpak, speklaagje en bontvacht genieten van de winterlucht, bibbert Kikker van de kou. Zo erg dat hij ziek wordt en zijn vriendjes hem moeten verzorgen. Gelukkig komt aan alles een eind, ook aan de winter. Max Velthuijs heeft veelvuldig laten zien dat hij de angsten, twijfels en vreugde van kinderen begrijpt. Niets menselijks is Kikker vreemd. Zo gaat Kikker en het vogeltje over de dood, Kikker is Kikker over onzekerheid en dit boekje – waarin vooral de tekeningen meesterlijk zijn – over saamhorigheid. Het won de Gouden Penseel, een Zilveren Griffel en The W.H. Smith Illustration Award voor de Engelse uitgave Frog in Winter. Doordat de verhalen – hoewel soms een tikkeltje moralistisch – zo veel onderwerpen bespreekbaar maken, zou je bijna vergeten hoe knap het is dat Velthuijs er elke keer in slaagt om gevoelens zo ogenschijnlijk eenvoudig weer te geven. Ogenschijnlijk, want hij vertelde eens dat hij er soms wel een jaar over deed om te bereiken dat zijn tekeningen moeiteloos gemaakt leken. Rindert Kromhout zegt het mooi: ‘om die eenvoud te bereiken, moet je wel heel goed zijn. Weinig woorden, weinig lijnen, grote zeggingskracht.’

 

Over een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft | boekwijzerOver een kleine mol die wil weten wie er op   zijn kop gepoept heeft

Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

 € 5,90

‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond stak om te kijken of de zon al op was, gebeurde het: het was rond en bruin en zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Dat laat de verontwaardigde mol niet zomaar gebeuren. De dieren moeten hem er in kleuren en vooral in geuren van overtuigen dat de poep op zijn kop niet van hen is. En dus pletst de duif een witte, natte kledder, ploft het paard zijn vijgen en plokt de geit zijn kandijkleurige klontjes. Als de kleine mol de dader eenmaal heeft gevonden is zijn wraak stinkend goed. Deze klassieker werd in 1989 geschreven door de Duitser Werner Holzwarth. De illustraties die Wolf Erlbruch maakte zijn zo levendig dat je je neus bijna dicht moet knijpen bij de bruingroene koeienvlaai van de koe en het zachte, bruine hoopje dat het varken achterlaat. De oorspronkelijke titel is zo mogelijk nog grappiger dan de Nederlandse: Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat.

Vrolijk | boekwijzer

Vrolijk

Mies van Hout

€ 8,95

In 2011 gaf Mies van Hout een workshop aan kinderen waarbij ze hen met krijt vissen liet tekenen op zwart papier. Thuis had ze met oliepastelkrijt alvast een paar voorbeelden gemaakt. Haar redacteur vertrouwde ze die dag toe dat ze het liefst een heel boek in die stijl zou maken, Vrolijk was het resultaat. Dat dit prentenboek over gevoelens zo goed zou werken – het werd meteen in vijf talen vertaald – had Van Hout alleen maar kunnen hopen: ‘Dat mijn tekeningen een gesprek op gang brengen, dat doet me nog meer dan een prijs winnen. Kinderen gaan door het boek praten. Ze herkennen de emotie van de vis en willen wel vertellen wat zo’n emotie veroorzaakt.’ Emoties zijn universeel; de vissen van Mies van Hout veroveren dan ook de wereld door hun herkenbare en rake uitdrukkingen. Alle tekeningen zijn direct op papier gezet. Geen gegum, als ze niet tevreden was, begon ze gewoon opnieuw. Voor dit boekje heeft ze honderden vissen getekend en er uiteindelijk twintig uitgekozen.

Jip en Janneke – Sinterklaas komt!

Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp

€ 8,95
In dit boek staan tien Jip en Janneke verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt met vertrouwde, grappige illustraties van Fiep Westendorp. Voor bijna al het spannends dat zich in het leven van kinderen rond de sinterklaastijd afspeelt, is wel een bijpassend verhaaltje te vinden. Zo zetten Jip en Janneke veel te vroeg en veel te veel schoenen (want wat als de Sint één schoen niet opmerkt), vraagt Jip zich af of het paard van Sinterklaas geen dorst heeft, maken Jip en Janneke ruzie over welk liedje ze voor Sinterklaas zullen zingen, zijn ze heel erg verlegen als de goedheilig man op bezoek komt en nog veel meer leuks.

 

de Gruffalo | boekwijzerDe Gruffalo

Julia Donaldson & Axel Scheffler

€ 8,95

De Gruffalo is het tweede en bekendste boek in een reeks zeer succesvolle prentenboeken die Donaldson en Scheffler samen maakten. Het grappige verhaal gaat over een klein muisje die vos, uil, slang én de Gruffalo, die hem allemaal een lekker hapje vinden, te slim af is. Door het rijm (‘Hij heeft eeltige knieën, zijn voeten zijn plat en op de punt van zijn neus zit een gifgroene wrat.’) en de herhaling (beste vos/uil/slang, normaal zou ik zeggen graag, maar ik eet bij de Gruffalo vandaag.’) kletsen kinderen de tekst al snel van begin tot eind mee. De illustraties van Scheffler zijn razendpopulair en als je zijn verbeelding van die goeiige Gruffalo ziet, snap je waarom. De Gruffalo heeft zelfs een eigen site en theaterstuk (klik hier voor de speellijst). Overigens is het vervolg: Het kind van de Gruffalo ook in deze kleine uitgave met kartonnen pagina’s te verkrijgen.


If you see a crocodile (met cd)

Petra Koeleman & Geertje Aalders

 € 9,95

Onderzoek bevestigt het: hoe eerder je kinderen spelenderwijs kennis laat maken met Engels hoe beter. Het mooie boekje If you see a crocodile is daar geweldig voor. Petra Koeleman verzamelde de vijfentwintig leukste Engelse kinderliedjes en liet ze illustreren door de bijzondere knipkunste- en tovenares Geertje Aalders, onder andere bekend van haar werk voor het tijdschrift Flow. Het boekje ziet er mooi uit en wat is nou een leukere manier om je kinderen Engelse woordjes te leren (her)kennen en spreken dan samen Row, row, row a bow, of If you’re happy and you know it te zingen?

Zie de maan schijnt door de bomen (met cd)

Mies van Hout

€ 9,95

Aan de hand van twaalf bekende sinterklaasliedjes bedacht Mies van Hout een beeldverhaal over een klein vosje. De tekeningen zijn om bij weg te dromen en zullen kinderhartjes nog voller van verwachting laten kloppen. Op de eerste pagina van Zie de maan schijnt door de bomen ziet het vosje in de verte de stoomboot aankomen, hij wordt nieuwsgierig en ontdekt van alles: Sinterklaas, Pieten die in het midden van de nacht cadeautjes rondbrengen. Terwijl de maan door de bomen schijnt en de wind door de bomen waait, loopt het vosje peinzend terug naar het bos, naar zijn huisje. Hij bakt pepernoten, zingt een liedje, zet zijn schoen… Zou de goede Sint wel komen? Bekijk hier de trailer van het boek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *