Boekwijzer | Ik geef je de zon

Ik geef je de zon

van

Jandy Nelson

Jandy Nelson schreef met Ik geef je de zon een boek dat je iedereen wel cadeau zou willen doen (en wat is er mooier dan iemand een hemellichaam geven?). 

Noah en Jude zijn tweelingen. Tot hun dertiende zijn ze zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, dat ze zelfs samen ademhalen. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Hun intense liefde is omgeslagen in intense boosheid: ‘De stilte tussen hen bonkt in Noah’s oren.’ 

Als het verhaal begint is Jude is de waaghals en beschermer van Noah. Zij is het meisje dat van rotsen de zee in springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Noah is introverter, hij tekent de hele dag en is in stilte verliefd op hun buurjongen. Drie jaar later zijn de rollen omgedraaid. 

Het verhaal wordt om en om door Noah en Jude vertelt, ze hebben – zonder dat ze het weten – allebei maar de helft van het verhaal in hun hoofd, pas als die verhalen samen kunnen komen zal het boek en hun wereld weer compleet zijn. Het om-en-om-perspectief, dat er gewoonlijk in resulteert dat ik toch net iets meer van de een dan van de ander ga houden, zorgde er dit keer voor dat ik elke keer zuchtend en steunend afscheid nam van het stukje van Jude, om drie zinnen later weer volledig op te gaan in het verhaal van haar tweelingbroer (en vice versa). Het eindigde ermee dat ik ze allebéí het liefst mijn leven lang in mijn binnenzak wil meenemen en koesteren.

Ik geef je de zon is een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Het gaat over de ingewikkeldheid van familie- en liefdesrelaties, over het niet met elkaar en niet zonder elkaar kunnen leven, over pijn, vergeving en oprechte liefde. Nelson laat zien waarom mensen doen wat ze doen en waarom ze het elkaar daarbij soms zo moeilijk maken. 

De intensiteit waarmee het verhaal gebracht wordt (zo stampvol emotionele verhelderingen) maakt het geschikt voor kinderen die deze gevoelens aan het ontdekken zijn en ouderen die waren vergeten hoe het was.

In het buitenland won het al talloze prijzen. Het is een kwestie van tijd tot de eerste in Nederland valt!

Lees hier meer over Jandy Nelson.

Een reactie op “Ik geef je de zon – Jandy Nelson

  1. Pingback: VOORLEZEN EN VOORLEESTIPS – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *