VAN WIE IS DIE HOED

 JOUKJE AKVELD & THÉ TJONG-KHING

Joukje Akveld is de bedenker van een nieuwe wie-of-wat-hoort-hierbij-serie voor peuters. De achterliggende gedachte is geweldig: elk deel zal door een andere bekende Nederlandse tekenaar geïllustreerd worden, zodat jonge kinderen al vóór de prentenboekenleeftijd kennis maken met de beeldtaal van deze illustratoren.
Voor het eerste deel – Van wie is die hoed – werkte Joukje Akveld samen met de grote Thé Tjong-Khing, die we onder andere kennen van zijn populaire Waar is de taart-serie.

Boekwijzer | Thé Tjong-Khing | Joukje Akveld

Links zie je steeds een hoofddeksel afgebeeld: een muts, kroon, cap, helm en ga zo maar door, rechts staan vier figuurtjes. Kinderen mogen raden welk hoofdeksel bij wie hoort. Het antwoord is op de volgende dubbele bladzijde elke keer in een tekening van Thé Tjong-Khing te vinden.

Boekwijzer | Thé Tjong-Khing | Joukje Akveld

Bekijk je de illustraties goed, dan ontdek je niet alleen de kleine grapjes die Thé Tjong-Khing heeft toegevoegd, maar zie je ook dat Akveld in haar opzet geslaagd is. Peuters kunnen daadwerkelijk met de specifieke stijlkenmerken van de winnaar van de Max Velthuis-prijs kennismaken.
Neem de kenmerkende houdingen van de personages. Houdingen die de illustrator vaak voor de spiegel in zijn atelier oefent, zoals je in dit leuke filmpje kunt zien. En kijk vooral ook naar de sublieme manier waarop hij omgaat met het tonen van de aanleiding en het gevolg, maar niet het moment suprême van een drama. Al meteen op de eerste bladzijde zie je de kok nog net niet uitglijden over een bananenschil, terwijl je in de schilderijtjes aan de muur kunt ontdekken wat er zal gaan gebeuren. En als ik het goed gezien heb, wordt er zelfs een taartje gestolen in dit ook nog eens heel mooi uitgegeven boekje.

Ik kijk nu al uit naar deel twee!

Boekwijzer | Thé Tjong-Khing | Joukje Akveld

Boekwijzer | Thé Tjong-Khing | Joukje Akveld

2 reacties op “Van wie is die hoed – Joukje Akveld & Thé Tjong Khing

  1. Pingback: Boekwijzer – VOORLEESTIPS VOOR DE ZOMERVAKANTIE

  2. Pingback: VOORLEZEN EN VOORLEESTIPS – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *