Yuna’s maan van Hans Hagen 

Sla het betoverend mooie Yuna’s maan open en je ziet de wereld die Hans Hagen schept voor je ogen verschijnen. Dim het licht en lees maar mee:

‘Vanaf de zee zie je strand en duinen, zwaaiend helmgras, verder niets. Daarachter liggen de huizen verstopt in de nacht. (…) Het eiland is klein. Alles lijkt vredig en veilig, maar door de loeiende wind en het licht van de maan kan Yuna niet slapen. (…) Was het maar vast morgenavond, denkt Yuna. Dan zit oma op de zwarte ronde steen en vertelt ze een verhaal.’

Op het eiland wordt de nacht van de volle maan gevierd met een verhaal verteld door de oma van Yuna. Zij is de verteller van het eiland en later zal Yuna haar opvolgen. Kan ik dat wel? vraagt ze zich af. Ze hoopt maar dat later nog ver weg is.
Dan keert opa’s vissersboot – de Doria – niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang haar man weg is, zal oma zwijgen. Die nacht wandelt een geheimzinnige man het dorp binnen. Hij heeft benen als boomstammen, de wereld beeft als hij loopt. Zijn naam is Arp en niemand weet waar hij vandaan komt. Al snel maakt dat ook niet meer uit. Arp vangt vis en neemt oma’s plaats in door vier volle manen lang een verhaal te vertellen.

Spread Yuna's maan | boekwijzer

Die verhalen zijn magisch en meeslepend, vol ritmische zinnen en wijsheden die je elk kind wel in zou willen fluisteren: dat niet alles is wat het lijkt, dat je zonder dromen nergens komt of dat het niet uitmaakt welke kant je opgaat, zolang je maar gelooft dat het de goede is.

En zo tovert Hans Hagen Yuna’s maan om in een raamvertelling en Yuna in een meisje dat haar eigen verhaal leert te maken. Maar deze tip zou niet compleet zijn zonder de wonderschone illustraties van Martijn van der Linden te noemen én de prachtige cd – die op het schutblad als een maan aan de hemel staat – ingesproken door de schrijver met meesterlijke muziek van Floor Minnaert. Zoals de stem van Arp alle oren, alle ogen en ieders aandacht gevangen houdt, precies zo werkt het met Yuna’s maan. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je het nu leest, voorleest, of de cd beluistert…

Alles verdwijnt, verdampt, of verslijt, maar sommige verhalen niet. Die komen steeds weer naar boven. Van mij mag het Yuna’s maan zo vergaan.

Spread Yuna's maan | boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *