Ik ben bij de dinosaurussen geweest

Ik ben bij de dinosaurussen geweest / boekwijzer

Een jongetje kiest een boek over dinosaurussen uit de boekenkast, slaat het open en… verdwijnt erin. Hij maakt kennis met allerlei dinosaurussen, brult met ze mee, gaat met ze op avontuur en rent met ze naar verre landen.

Ik ben bij de dinosaurussen geweest is het eerste prentenboek van Floor de Goede. Edward van de Vendel schreef de tekst erbij. Die twee bewezen met hun stripgedichten in de Sofie-serie al dat ze een succesvol duo zijn, maar dit boek overtreft alles. De Goede is werkelijk een begenadigd tekenaar. De actie en emoties spatten van de pagina’s en als je beter kijkt ontdek je oneindig veel details, grapjes en bijzonderheden. In de wereld die hij tekent zou elk kind wel willen verdwalen. De tekst van Van de Vendel is krachtig en nergens te veel.

Als de moeder van het jongetje hem – ‘beneden komen!’ – bruut uit zijn fantasiewereld rukt en zijn familie aan tafel vertelt over hun saaie dag roept hij: wat jammer dat jullie niet bij de dinosaurussen zijn geweest. Iedereen lacht hem uit: dat kan toch helemaal niet, dino’s bestaan al lang niet meer!

Maar dat kan zeker wel (zo ontdekt de familie later ook). Het jongetje gaat zo op in het verhaal dat hij het gevoel heeft dat hij écht bij de dinosaurussen is geweest. Dat komt doordat ons brein (bij een goed boek) niet veel onderscheid maakt tussen lezen over een gebeurtenis en het meemaken van die gebeurtenis in het echte leven. Uit fmri-scans is gebleken dat in beide gevallen dezelfde hersengebieden en neurale netwerken oplichten. Zo gek is het dus niet dat hij het gevoel heeft dat hij het avontuur zelf beleefd heeft, dat hij de hoofdpersoon even was…

Ík ben in ieder geval ook bij de dinosaurussen geweest en hopelijk heel veel kinderen na het lezen van dit boek met mij!

Een reactie op “Kinderboekentip van de week: Ik ben bij de dinosaurussen geweest

  1. Pingback: Kinderboekentip van de week: De zombietrein en andere stripgedichten (met filmpje en winactie) – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *