Kinderboekentip van de week
Ollie en het kronkeldier

Ollie en het kronkeldier | boekwijzer

 

Auteur: Wilma Geldof

Illustrator: Marieke Nelissen 

Uitgeverij: Luitingh-Sijthof

 

De ouders van Ollie zijn overleden. Het gemis is geen baksteen in zijn buik meer, eerder een kiezeltje in zijn schoen, maar het is er altijd. Ze zijn overleden op zee. Het is dus niet zo gek dat Ollie bang is voor de zee en om verlaten te worden. Samen met vier andere kinderen woont hij bij zijn pleegouders in hun ‘gezinshuis’. Sommige kinderen wonen daar een paar maanden, andere een paar jaar. Dan gaan ze weer naar huis. Altijd. Behalve Ollie.

Het liefst zou hij een hond willen. Maar hij mag er geen en dat vindt hij heel erg oneerlijk. Iedereen heeft zijn ouders nog. Dan moet hij toch op zijn minst een hond krijgen? Dan ontdekt Ollie iets in de tuin. Iets geels, iets langs, iets kronkeligs… Een gigantisch, glibberig, bibberig beest van geel bont. Als Ollie ziet hoe bang en verloren het dier daar ligt te bibberen, besluit hij het te helpen. Hij zal ‘Kronkel’ – zoals hij zijn oceaankronkeldier noemt – beter maken.

Het is de lezer al snel duidelijk dat Ollie Kronkel verzint. Misschien wel het mooiste van dit boek is dat de anderen hem niet uitlachen of zeggen dat Kronkel niet bestaat. Nee, ze helpen Ollie om Kronkel los te laten, juist door zijn fantasie en angst serieus te nemen. ‘Zolang hij ziek is, blijft hij hier. Als hij beter is, laat je hem terug naar zee gaan. Afgesproken?’ zegt zijn pleegmoeder Kaatje tegen hem. Zelfs de dierenarts doet mee: ‘Ja, hij moet terug naar zee,’ zegt ze, ‘maar nu nog niet. Want dat kan hij nog niet, hè?’

Nee, dat kan hij nog niet. Dat kan hij pas als Ollie hem kan loslaten en dat is waar ze hem bij helpen. Omdat ze allemaal willen dat het goed komt met Ollie en weten dat hij door Kronkel te helpen, zichzelf helpt, of misschien zelfs redt. ‘Bang zijn is niet erg, zolang je het niet verliest van je angst’ zegt Giga, een van de kinderen in het gezinshuis, tegen Ollie en van die wijze woorden zouden we allemaal wel wat kunnen leren.

Hulde voor Wilma Geldof, zij gaf ons met Ollie en het kronkeldier een boek dat niet alleen goed is, maar ook grappig, mooi, leerzaam, ontroerend, een boek voor jong én voor oud. Het heeft het allemaal en is ook nog eens prachtig en liefdevol geïllustreerd door de talentvolle Marieke Nelissen. Het is een boek dat je eigenlijk gewoon MOET hebben!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *