Kinderboekentip van de week: De leeuw in de muis

 

De leeuw in de muis | boekwijzer

 Soms komt er een verhaal voorbij waarvan je denkt: Oef Wat Is Dit Goed. De leeuw in de muis is zo’n boek. Waar te beginnen? Bij de ongekende illustraties van Jim Field? Bij het prachtige verhaal van Rachel Bright? Of bij haar hartverwarmende boodschap? Oké, eerst het verhaal. Dat gaat over een dapper muisje en een angstige leeuw en wordt in klinkend rijm verteld (hulde voor Bette Westera voor de prachtige vertaling).

De leeuw in de muis 1 | boekwijzer

Een onopvallend muisje woont onder een oeroude rots en óp die rots huist een sterke, trotse, opvallende leeuw. Het muisje wil zich groter voelen, en minder alleen: ‘Ik ben veel te bedeesd. Werd ik ook maar bewonderd, geacht en gevreesd.’ Nu is hij misschien wel klein, maar niet dom en dus bedenkt hij: ‘Het komt door dat brullen. Ik wil óók zo’n grom!

Maar gebrul en geschreeuw, dat leer je natuurlijk alleen van… een leeuw! Hoewel het muisje verschrikkelijk bang is voor leeuwen, klimt hij dapper naar de top van de rots om de leeuw om hulp te vragen. En dan komt het: de grote, machtige leeuw blijkt bang voor… muizen!

De expressies zijn fenomenaal, net als de manier waarop illustrator Jim Field met perspectief speelt. En er is zo ontzettend veel te ontdekken. De leeuw en het muisje spelen misschien de hoofdrol, in het Afrikaanse landschap struinen ook olifanten, springbokken, giraffen, neushoorns, zebra’s, buffels en nog veel meer dieren rond! En dan heb ik het nog niet over al die kleine, grappige details, zoals de verbandjes om het staartje van de muis. Je raakt gewoon niet uitgekeken.

De leeuw in de muis 2 | boekwijzer

Vertederend, leerzaam, belangrijk en mooi vind ik de boodschap, want als het verhaal uit is dan weet het muisje dat je niet hoeft te brullen om iets te bereiken, niet hoeft te grommen om sterker te lijken, dat je niet meer waard bent als je groot bent en brult. Zijn wens is vervuld. En ook de leeuw op de rots geeft een grom van plezier. Hij weet het nu ook: Ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis. Die wetenschap gun je toch iedereen!

In november verschijnt Laat maar los, Koala. Het nieuwste boek van Rachel Bright en Jim Field over veranderingen en loslaten. Ik kijk er nu al naar uit!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!