armstrong

Kinderboekentip van de week voor mama&family: Armstrong

van Torben Kuhlman (vertaling: Joukje Akveld)

De Vier Windstreken

Het is Amerika. Het is 1954. Een muisje met een grijs snuitje tuurt door een sterrenkijker omhoog en stelt scherp op de maan. ‘Ongelooflijk,’ mompelt hij. De maan is geen grote ronde kaas… het is een reusachtige bol van steen! Trots vertelt hij de andere muizen over zijn ontdekking, maar niemand gelooft hem.

muisje-sterrenkijker

 

Dan krijgt hij een mysterieuze brief: ‘Je hebt gelijk. Kom bij me op bezoek.’ Het muisje is vreselijk benieuwd wat hem te wachten staat en gaat op zoek naar de onbekende brievenvriend. Hij komt terecht bij de inmiddels stokoude hoofdpersoon uit Torben Kuhlmanns uitzonderlijke debuut Lindbergh die hem vertelt hoe hij zichzelf leerde vliegen. En als een muis kon leren vliegen, dan kan hij misschien ook naar de maan. Ineens weet het muisje het zeker: hij wordt de eerste muis op de maan!

Hij ontdekt dat de maan veel verder is dan hij dacht. Dat nog nooit iemand zo hoog heeft gevlogen. Het onverschrokken muisje gaat de uitdaging vol moed aan. Samen met hem leert de lezer hoe je in ruimte kunt overleven. Hoe je een ruimtepak maakt. Hoe je je zo hard van de aarde kunt afzetten dat je de lucht in schiet, helemaal tot aan de maan. Hij probeert, leert, oefent en na veel tegenslagen, mislukkingen, het bedenken van slimme oplossingen en drie dagen suizen door het donkere niets van het heelal, landt de kleine held in zijn ruimtecapsule op de… maan!

Hoewel het verhaal heerlijk geschreven is (en ontzettend knap vertaald door Joukje Akveld), laten de meesterlijke illustraties misschien nog wel meer dan de woorden zien hoe het muisje te werk gaat. Ze maken de denkprocessen begrijpelijk. De beelden, vanuit het perspectief van de kleine muis, springen van luchtfoto’s, panoramische uitzichten, naar realistische details en ontroeren ook nog eens.

 

muisje-op-de-maan

Armstrong is een grandioos geïllustreerd, rijk en fantasievol avontuur waarin kinderen (en volwassenen) oneindig veel te weten komen over de eerste reis naar de maan. De vernuftige twist aan het einde van het verhaal en de korte geschiedenis van de ruimtevaart achterin zijn het toetje. Het is zoals het voorwoord belooft: een boek voor alle kinderen die grote dromen durven te dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *