De tuinman van de nacht van The Fan Brothers (3+)

De tuinman van de nacht | boekwijzer

Dit betoverende prentenboek heeft alles in zich om het nieuwe lievelingsboek van je kind te worden.

De tuinman van de nacht | boekwijzer

Het verhaal begint in de in sepiakleuren getekende Wilgenstraat. De hoofden van de mensen zijn op de straat gericht, niemand lacht. Helemaal links loopt een man met een ladder, een kleed, een tas en een stok. Hij passeert het weeshuis waar Willem buiten zit en met een stok een uil in de aarde tekent. Als de nacht valt zet de man zijn ladder tegen een boom, haalt zijn tuingereedschap uit zijn tas, sorteert het op zijn kleed en gaat aan het werk.

De tuinman van de nacht | boekwijzer

De zon komt op en Willem ontdekt dat die nacht als door een wonder de bladeren van de boom voor het weeshuis in de vorm van de wijze uil zijn geknipt. De dagen erna worden de verrassingen magischer dan in Willems dromen…

De tuinman van de nacht | boekwijzer

Als Willem op een nacht naar huis loopt ziet hij een vreemdeling het park in lopen. Het is de tuinman van de nacht! ‘Wat zijn hier veel bomen, hè?’ zegt hij. ‘Ik kan best wat hulp gebruiken.’ Samen werken ze tot de sterren verbleken en Willem onder de sterrenhemel in slaap valt.

De tuinman van de nacht | boekwijzer

Als hij wakker wordt is de mysterieuze tuinman verdwenen. Door de herfst en de winter verdwijnen ook zijn creaties (bijna helemaal), maar dat maakt niet uit. Elke keer dat er een nieuw wonderdier verscheen, werd er meer kleur, meer leven, meer vrolijkheid het stadje in geblazen. De tuinman van de nacht heeft voorgoed iets veranderd.

De tuinman van de nacht | boekwijzer

De broers Eric en Terry – de Fanbrothers – maakten dit boek samen. Ze vertellen in een interview dat het zaadje voor het verhaal al werd geplant in hun eigen kindertijd. Hun vader toverde hun huis om in een jungle omdat hij zo van bomen hield. De tuinman van de nacht lijkt op hem.

Hun verhaal laat zien hoe één persoon, hoe iets moois het verschil kan maken. Het is een ode aan de juiste leraar, aan een uitgestoken hand, aan hoop, aan de natuur, aan het mooie van het leven. Het laat zien hoe fantasie, aandacht, vertrouwen en zorgzaamheid eenzaamheid kunnen verdrijven. De tuinman van de nacht verhaalt voor mij gewoonweg waar het om draait in het leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *