De vogels 


GM_Devogels_cvr.indd

Ted van Lieshout & Ludwig Volbeda

Uitgeverij: Leopold in samenwerking met Gemeentemuseum Den Haag

Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda maakten samen De vogels. Een poëtische romance zo bijzonder, dat ze zich bijna niet in een bespreking laat vangen. Bijna, want ik ga het wel proberen.

‘Twee beelden staan naar elkaar te kijken. Ze kunnen elkaar niet bereiken.’ Haast bezwerend verzoekt Ted van Lieshout ons om het verkeer en de huizen in de stad weg te denken. Om alles weg te denken… behalve die twee beelden, en de vogels.
Zij vliegen van het ene beeld naar het andere. Steeds met dezelfde boodschap: ‘Hij houdt van je, het beeld op het plein. Ze houdt van je, het beeld in het park.’
Het verboden-voor-vogels-bordje dat naast het beeld van Rodin staat, laat het al zien: de mensen snappen niet dat de beelden de vogels nodig hebben. Ze jagen de vogels weg en proberen ze weg te houden.
Op een dag worden de beelden samen opgehaald. Het verhaal wordt spannender, mysterieuzer. Wat gaat er gebeuren? Waar gaan ze naartoe? Een explosie van kleuren volgt en leidt tot het ontroerende slot.

de vogels - 1

De vogels is een uitzonderlijk prentenboek rondom drie standbeelden van grote kunstenaars. Bekijk het rustig en aandachtig. Als je dat doet, valt alles samen. Het heeft op mij grote indruk gemaakt en liet me verrijkt en ontroerd achter.

De vogels behoort tot de serie kunstprentenboeken die uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft. Sinds 2010 zijn er al zeventien kunstprentenboeken verschenen. Denk aan pareltjes als Allemaal aan tafel! van Rindert Kromhout en Margriet Heymans; een sprookje over tafelmanieren en gastvrijheid, Holland op zijn mooist van Charlotte Dematons over de Haagse School en Coco of het kleine zwarte jurkje van Annemarie van Haeringen over Coco Chanel. Het een steengoed concept dat kunst voor kinderen toegankelijk maakt.

Van Rodin tot Bourgeois: Sculptuur in de 20ste eeuw, de expositie waaraan De vogels is verbonden, is nog tot het einde van deze week in Den Haag te bewonderen, net als de originele illustraties uit het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *