Kinderboekentip van de week: Dit is voor jou (met filmpje en uitslag winactie)

Dit is voor jou van Sanne te Loo

Uitgeverij Lemniscaat

Dit is voor jou | dit is voor jou

Dit is voor jou gaat over een jongetje dat niets liever doet dan tekenen. Alleen… een wit blad is te klein, en over zijn straattekeningen lopen de mensen heen. Ver weg van iedereen vindt hij een plek waar ruimte is, maar de regen spoelt zijn tekening weg. Daar, aan de rand van de stad, woont ook een oude man. Hij komt naar buiten. Zijn kleren zitten onder de verfspatten, een blauwe veeg op zijn hoed. ‘Ik ben Anselmo, een schilder, net als jij.’

Dit is voor jou - terrein | boekwijzer

‘Net als jij.’ schrijft Sanne te Loo. Ze zijn gelijken, die twee. Niet alleen vanwege hun talent, ook door hun gedrevenheid. Ze móéten allebei tekenen, de rest is ondergeschikt. Anselmo neemt het jongetje mee naar zijn atelier. De overgang van buiten naar binnen is meesterlijk. JA! Zo moet het zijn. Een kamer vol kleur. Waar overal geschilderd mag worden. Op de grond, op je kleren, op de muren. De vogelkooitjes staan open, de muziek staat aan, de boeken inspireren. Een droomatelier in een droomhuis. Een wondere wereld die de verbeelding voedt. Zoiets heeft het jongetje nog nooit gezien. Bij Anselmo krijgt hij de ruimte waar hij zo naar op zoek was.

Dit is voor jou - atelier | boekwijzer

Het jongetje denkt dat het altijd zo zal blijven. Maar Anselmo is oud en hij moet vertrekken; terug naar de plek waar hij ooit thuis was. In het huis komt een deftige mevrouw te wonen. De eenzaamheid lijkt terug te keren, maar dan blijkt dat Anselmo aan hem heeft gedacht. De mevrouw wenkt hem naar binnen. Het atelier is nog precies hetzelfde. Alleen staat er tegen de muur een groot wit doek. ‘Alles verandert,’ zegt ze. ‘Maar dit blijft. Dit is voor jou.’

Dit is voor jou - boeken | boekwijzer

Sla dit boek maar vaak open, want hoe vaker je kijkt, hoe meer lagen je ontdekt. Dan zie je waar Anselmo zijn inspiratie vandaan haalde, wie hij bewonderde. Dan zie je hem op een van zijn schilderijen aankomen in Rio. Of hem in zijn roeibootje over de Amazone gaan, door het land van de papegaaien. En dan ontroert de magie van de laatste pagina je misschien nog meer. Het jongetje staat voor zijn schilderij. Hij verdwijnt er bijna in. Zo stelt hij zich de wereld voor waar Anselmo thuis is. Het is zijn eigen meesterwerk, maar het is alsof hij ermee wil zeggen: Dank je, Anselmo. Dit is voor jou.

Dit is voor jou - end | boekwijzer

Sanne te Loo zei me: ‘Het verlangen is een grote inspiratiebron.’ Dit is voor jou dóét je verlangen. Verlangen naar fantasiewerelden, naar verre reizen, naar kunst en muziek. En ook naar goed doen, naar betekenisvol zijn voor een ander. Het laat zien hoe hard we elkaar nodig hebben. Jong en oud. Hoe we mensen met ons meedragen, ook als ze er niet meer zijn. En het laat bovenal zien dat hoop blijft.

Een filmpje voor jou

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door  Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Dit is voor jou.


LIEVE,

Marije de Goeij-Barendregt

Heidi de Jager

Annick Jacobs

Jullie zijn de gelukkige winnaars van  Dit is voor jou van Sanne te Loo!

Mail je adres naar boekwijzer@gmail.com en het boek komt zo snel mogelijk naar je toe.

Veel lees- en kijkplezier!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!