Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen

Uitgeverij Leopold

Er is geen vorm waarin ik pas | boekwijzer

Een gevaarlijke combinatie
‘Niet overal zo’n punt van maken.’ schrijft Tessel op haar to-do-lijst aan het begin van het boek. Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Wat ze vooral níét wil, is fouten maken, maar ze denkt dat er weinig meisjes zijn die zulke enorme fouten maken in hun leven als zij. Ze wil klaar zijn met excelleren, maar krijgt de zenuwen als ze minder dan een acht haalt. Een slecht zelfbeeld plus perfectionisme, het is een gevaarlijke combinatie. Het zorgt ervoor dat je niet kan stoppen met jezelf te veroordelen. Dat je je steeds schaamt en ook dat je ver gaat voor mensen, te ver.

P. is een batterij
Tessel loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Hij kiest haar als zijn regieassistente, maar al snel doet ze veel meer voor en met hem. Nog nooit voelde ze zich zo prettig bij iemand. Bij P. verdwijnen haar ingewikkelde gedachtenspinsels als sneeuw voor de zon. Hij ontwapent haar. ‘Hij is een soort batterij. Als je vervolgens een tijdje zonder hem moet, loop je leeg.’

Stalkende maniak
Het onafwendbare gebeurt. Als P. bang is dat zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst hij Tessel bruut de deur. ‘Het is niet zo heel leuk als iemand je maniak noemt. Of als hij je beschuldigd van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou.’ Dat het een volwassene is die het doet voorkomen dat ze gek is, maakt het nog schrijnender. Een vriendin kan Tessel nog wel aan, maar P. gelooft ze. Ze kijkt naar zichzelf met zijn ogen. Oordeelt met zijn oordeel. Ze vergeet dat híj het was die háár uitdaagde, niet andersom.

Rouw
Het loslaten is zwaar. ‘Zou dat misschien de werkelijke definitie zijn van rouwen? Krampachtig proberen vast te houden wat je allang verloren hebt.’ Van haar mentor moet ze veel uitrusten, maar dat is de oplossing niet. Daardoor sluit Tessel zich alleen nog maar meer buiten. Gelukkig is Evelien er, een moeder in diepe rouw na het overlijden van haar dochter Sanne. ‘Jezus Tess, wat een slap gelul. Verpruts eens iets!’ zegt ze. Van Evelien kan Tessel het hebben dat ze eerlijk is; omdat eigen dochter de kans níét kreeg om iets van haar leven te maken. Het is ook precies wat ze nodig heeft om de waarheid onder ogen te zien.

De waarheid
Was ze verliefd? Ja. Iets te fanatiek? Misschien wel. Maar dat maakt haar nog geen maniak en zeker geen stalker. ’Waarom deed die klootzak opeens alsof ik een of andere gek ben?’ Als Tessel zich realiseert dat zij niet degene is die te ver is gegaan, dat ze zichzelf ergens de schuld van geeft waar hij op zijn minst medeverantwoordelijk voor is, wordt ze boos en is het is tijd voor wraak. En berusting.

Meesterlijk
Erna Sassen schreef een verhaal dat je woord voor woord ontwapent en verovert. Het is onmogelijk om niet van Tessel te gaan houden, om niet samen met haar woest te worden, om niet te lachen om haar zelfspot en cynische observaties, of je door haar kwetsbaarheid en eerlijkheid te laten ontroeren. De schrijfster, die toch al twee keer eerder overtuigend bewees het brein van jongvolwassenen te doorgronden, overtreft zichzelf met Er is geen vorm waarin ik pas. Dat komt door de boodschap van het boek en die is: ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer opnieuw.

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door  Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Er is geen vorm waarin ik pas.


EN DE WINNAARS VAN ER IS GEEN VORM WAARIN IK PAS ZIJN…

Thea Laffra

Driesje Kappers

Delphine Dupont

Mail je adres naar boekwijzer@gmail.com, dan komt het boek zo snel mogelijk naar je toe!

Veel lees- en kijkplezier!

3 reacties op “Kinderboekentip van de week: Er is geen vorm waarin ik pas (met filmpje)

 1. Thea zegt:

  Wat een verrassing!
  Geen vorm waarin ik pas lijkt zo’n beetje het gedrag van mijn kleindochter van 16 te beschrijven.
  Ik hoop er van te leren en migelijk mijn kleindochter ook.
  Dank je wel.

 2. Thea zegt:

  Onstuimig levenslustig, dat spat uit de tekst. Tegelijk kan Tessel zich heel goed inleven in de ander. Een heerlijk boek over volwassen worden terwijl je ook nog leerling bent.

 3. Pingback: De mooiste kinderboekentips voor de feestdagen – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *