Kinderboekentip van de week: De leeuw in de muis en Laat maar los, Koala (met filmpje en winactie)

DE LEEUW IN DE MUIS en LAAT MAAR LOS, KOALA

De leeuw in de muis | boekwijzer

Laat maar los, Koala | boekwijzer

Rachel Bright en Jim Field 

Vertaling: Bette Westera

Uitgeverij Gottmer

Mooie prentenboeken zijn niet alleen heerlijk om voor te lezen of in weg te dromen, ze kunnen ook helpen om gericht bepaalde gevoelens met kinderen te bespreken. Om hen woorden te geven voor dingen die ze voelen of waar ze tegenaan lopen. Na De leeuw in de muis is nu Laat maar los, Koala van het gouden duo Rachel Bright en Jim Field verschenen. Twee boeken die grote thema’s versimpelen, die een net zo mooi als grappig verhaal vertellen en die vol staan met uitzonderlijk mooie illustraties. Twee boeken waarvan ik denk: die horen in alle kinderhandjes thuis.

De leeuw in de muis 

De leeuw in de muis 1 | boekwijzer

Dit verhaal gaat over een onopvallend muisje dat onder een oeroude rots woont. Óp die rots huist een sterke, trotse, opvallende leeuw. Het muisje is veel te bedeesd. Werd hij ook maar bewonderd, geacht en gevreesd. Nu mag hij misschien klein zijn, hij is niet dom. Het komt door dat brullen, bedenkt hij. Ik wil óók zo’n grom! Maar gebrul en geschreeuw, dat leer je natuurlijk alleen van… een leeuw! Hoewel het muisje verschrikkelijk bang is voor leeuwen, klimt hij dapper naar de top van de rots om om hulp te vragen. En dan komt het: de grote, machtige leeuw blijkt bang voor… muizen!

De leeuw in de muis 2 | boekwijzer

Er is zo ontzettend veel te ontdekken in dit boek. De leeuw en het muisje spelen misschien de hoofdrol; in het Afrikaanse landschap struinen ook olifanten, springbokken, giraffen, neushoorns, zebra’s, buffels en nog veel meer dieren rond. De expressies zijn fenomenaal, net als de manier waarop Field speelt met het perspectief. En dan heb ik het nog niet over al die kleine, grappige details, zoals de verbandjes om het staartje van de muis. Je raakt gewoon niet uitgekeken.

De boodschap van het boek is vertederend, leerzaam en mooi. Het muisje ontdekt dat je niet hoeft te brullen om iets te bereiken, niet hoeft te grommen om sterker te lijken, dat je niet meer waard bent als je groot bent en brult. Zijn wens is vervuld. En ook de leeuw op de rots geeft een grom van plezier. Hij weet nu ook: Ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis.

Laat maar los, Koala

Koala spread | boekwijzer

Op een prachtige plek, hangt een kleine Koala in zijn tak. Hoog in zijn eucalyptusboom is hij op zijn gemak. Op de grond springt alles wat poten heeft wild in het rond, ze lachen, ze praten, ze zingen een lied. Best leuk, denkt Koala. Toch durft hij niet. Op zijn tak is het veilig en vertrouwd. Iets nieuws uitproberen? O nee, voor geen goud.

Koala spread 2 | boekwijzer

Veranderen, loslaten… wie krijgt er niet mee te maken en voor wie is het niet moeilijk? Je wilt het misschien best, of verlangt er zelfs naar, maar je durft niet, of je weet niet hoe. Laat maar los, Koala laat zien hoe fijn het kan zijn om iets nieuws uit te proberen. Op een ochtend pokke pokt een specht de boomstam van de kleine koala kapot. Wat hoog in de boom nog zo bedreigend en eng leek te zijn, is eenmaal beneden juist vreselijk fijn. ‘Speel je mee,’ vragen zijn vriendjes. En al was Koala dat eerder beslist niet van plan, antwoordt hij: ‘Jazeker, ik wil en ik durf én ik kan!’

Net zo intens als Jim Field zich verdiepte in het Afrikaanse landschap voor De leeuw in de muis, verkende hij Australië voor Laat maar los, Koala. De panoramische beelden, de dieren, het perspectief en de blikken (wederom), de illustraties tillen dit boek echt naar een hoger niveau. In zijn making-of-blogs biedt Jim Field je een kijkje achter zijn schermen (een aanrader).

Koala spread 3 | boekwijzer

De boeken van Rachel Bright en Jim Field werden beide keren in klinkend rijm vertaald door Bette Westera. Ze gaan over universele emoties die kinderen én ouderen raken. Door hun boeken leren we met een andere blik te kijken en beter te begrijpen. Hun boodschap verwoordt Bright zelf misschien nog wel het best: ‘Even when things aren’t going to plan in life, if you shift your perspective there is almost always a way to see how something good is coming of it all. The winds of change bring exciting opportunities and people your way – and ultimately it’s the unpredictability and bonkersness of life that also makes it so wonderful.

Ach, wie van ons heeft niet (net als ik) heel vaak in de schoenen van het muisje of van de kleine koala gestaan? Moest de rots op, of de boom uit? Precies! En dáárom gun ik iedereen deze boeken, jong én oud!

Ik hoop en verwacht dat deze twee kunstenaars samen nog veel meer moois gaan maken. Hun volgende reis zal ons in ieder geval meenemen naar de bossen van Canada waar twee eekhoorntjes allebei de laatste dennenappel willen hebben. Een verhaal over vriendschap en leren delen.

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door  Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Een leeuw in de muis en Laat maar los, Koala.

EN DE WINNAARS VAN LAAT MAAR LOS, KOALA ZIJN…

FRANCA VAN HOREN

LINDA SNOEK

DANIELLE VAN DEN BURG

Mail je adres naar boekwijzer@gmail.com, dan komt het boek zo snel mogelijk naar je toe! 

Veel lees- en kijkplezier!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!