KERSENHEMEL

Jef Aerts & Sanne te Loo

Uitgeverij Querido  

 

Aerts - Kersenhemel

In een glooiend landschap vol fruitbomen staat boven op een heuvel een groot huis. Daar woont Dina. In de caravan in het dal woont Adin. Zijn moeder werkt voor de vader van Dina. Adin en Dina zijn echte vrienden. Adin snapt wat Dina zegt, zelfs al zegt ze niets.
Samen wandelen ze door het prachtige landschap en helpen ze Adins moeder – voor iedere kers die ze plukken, eten ze er één op. Hun leukste spel is pitten planten. Overal stoppen ze pitten in de grond.

Schermafbeelding 2017-03-22 om 11.51.47

Adins moeder droomt van een ander leven, van een andere baan en een appartement in de stad. Ze vertrekken. Adin laat zijn kauwtje, zijn dierbaarste bezit, achter bij Dina en zij geeft hem een zak met kersenpitten, zelf geplukt en uitgespuugd.

Adin en Dina 3

Zonder elkaar is de zomer lang en treurig, maar in de herfst gaat Dina bij Adin op bezoek en maken ze een plan. Een winter lang laat Adin vliegtuigjes van het balkon van zijn flat vliegen, kersenpitten vallen er als bommetjes uit en landen tussen de huizen. Dina fietst uren, weg van het saaie huis en de lege caravan. Overal waar ze komt duwt ze pitten in de grond.

Dan breekt de lente aan. ‘Niemand weet hoe de lente ruikt en toch herken je de geur meteen.’ De bloesem ontploft en vormt een spoor. Van de voet van Adins flat helemaal tot de boomgaard bij Dina’s huis.

Adin en Dina 4

Jef Aerts vertelt in Het boekenboek (aanrader!) dat zijn magisch-realisme vaak zijn eigen gang gaat. Kinderboeken bieden hem die vrijheid. De wereld van Adin en Dina in Kersenhemel is dan ook dromerig en echt tegelijk. Twee kinderen die weten dat ze elkaar lang niet zullen zien en daar iets op bedenken. Dat ze hun plannetje uitvoeren, daarin vertrouwen hebben, dat het spoor van bloesem hen letterlijk de weg laat vinden, dat vind ik zó mooi aan dit boek. In hun wereld klopt het, komt het goed, al is het met een vleugje fantasie. Dat is zo magisch dat de volwassenen er ook in mee gaan.

De panoramische illustraties van Sanne te Loos sluiten naadloos bij de sfeer van het verhaal aan. Ook op elkaar trouwens, sla de bladzijden maar eens rustig om, dan ontdek je het meteen. In haar boomgaard zou elk kind willen verdwijnen, de flat is imponerend, de vergezichten eindeloos. Met Adin en Dina dans je door het landschap heen, de seizoenen glijden voorbij. Bij de laatste tekening blijf ik keer op keer hangen. Het blauw van de opkomende nacht, de lampionnen, de bloesemhemel boven hun hoofden, je hoort de stemmen in de verte (o, laat daar ook wat opbloeien), je voelt de warmte van de lentenacht. Ik vind het betoverend.

Adin en Dina 5

Wat ook goed is, is dat Jef Aerts de andere onderwerpen die in het boek spelen ondergeschikt maakt aan het verhaal over de vriendschap. Afkomst, klassenverschil, het wordt nergens expliciet. Dat is fijn, want voor Dina en Adin doet dat er ook niet toe. Voor hen is het zoals het is. Dat neemt niet weg dat het boek een aanleiding kan zijn voor een gesprek over verschillen. Het verhaal herbergt het, dus kun je er altijd over vertellen om daarna weer naar de twee kinderen en hun vriendschap terug te keren.

Schermafbeelding 2017-03-22 om 12.33.46

Vertrouwen, geloven, magie, dromen, Jef Aerts en Sanne te Loo nodigen je in dit poëtische verhaal uit om het te omarmen. Fantaseer erop los en zie waar het je brengt….

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door  Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Kersenhemel.

HOERA, DE WINNAARS ZIJN BEKEND!

Jolanda Kalkman-de Klerk Wolters

Elaine Michon

astrid.in.wonderland

Mailen jullie je adres naar boekwijzer@gmail.com? Dan komt het boek heel snel naar jullie toe.

 Veel lees- en kijkplezier en tot ziens op boekwijzer.com!

Een reactie op “Kinderboekentip van de week: Kersenhemel (met filmpje en winactie)

  1. Pingback: De boekwijzer-tipt-tafel (voorjaar 2017) – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *