DE WATERWAACK VAN NATTERLANDE VAN MARCO KUNST (10+)

Illustraties: Marieke Nelissen

Uitgeverij Lemniscaat  

waterwaack

Schermafbeelding 2017-04-05 om 11.37.34Schermafbeelding 2017-04-05 om 11.37.14Schermafbeelding 2017-04-05 om 12.03.51

Schermafbeelding 2017-04-05 om 12.02.40Links zie je de tweeling Gum en Toffee. Om en om vertellen zij je in dit heerlijke boek in wat voor Grote Waanzinnige Toestanden ze belanden, wat daar allemaal aan vooraf ging en hoe het daarna nog weer verderging. Rechts zie je hun ouders. Al vanaf dat ze elkaar leerden kennen, houden zij een wedstrijdje wie de rijkste is van hun tweeën.

Op een dag brengt de postbode de familie een Grote Geheimzinnige Groene Envelop met een mysterieuze brief waarin staat dat de moeder van de tweeling wettig erfgename is van de functie van de Waterwaack, de Zomp en het Waterwaackhuis. Van de wat? hoor ik je denken. Maakt niet uit, het wordt allemaal duidelijk als je het boek gaat lezen. Het belangrijkste is dat de ouders van Gum en Toffee geld ruiken en de tweeling iets nog veel groters: avontuur!

Schermafbeelding 2017-04-05 om 11.39.47

Om recht te hebben op de erfenis moet de familie verhuizen naar het Waterwaackhuis en dat is het begin van toestanden zó krankzinnig dat het bijna onmogelijk is om hier na te vertellen. Gum en Toffee ontdekken wat en wie zich in het huis en de Zomp allemaal verborgen houden en waarom de verbouwing waarmee hun ouders nog stinkender rijk denken te worden niet wil lukken. Eén ding is zeker: Als je aan dit verhaal begint, is er geen houden meer aan. Dan raak je besmet met het Waterwaack-virus en kolk en klots je in razende vaart met een van de vrolijkste, spannendste en grappigste avonturen in tijden mee.

Schermafbeelding 2017-04-05 om 11.40.59

Marco Kunst stort een waterval van creatieve verbeelding over je uit. Vierhonderdvijftien pagina’s puur en uitzonderlijk vertelplezier! Hij overspoelt je met woordtovenarijtjes, lekkere overdrijvingen en veel, heel veel knotsgekke personages. ‘Sommige dingen die in De Waterwaack gebeuren snap ik zelf ook niet,’ vertelde Kunst me. Dus hóé hij het voor elkaar krijgt, is niet alleen mij, maar misschien hemzelf ook wel een raadsel, maar aan het einde van het boek komen alle lijntjes in een Grote Finale wonderschoon samen.

Schermafbeelding 2017-04-05 om 11.40.00

De illustraties zijn van talent Marieke Nelissen. Ik ben vooral dol op haar tekening van de ondergrondse tunnels en de knappe verbeelding van de talloze personages. Haar naam prijkt op steeds meer kinderboeken en dat is maar goed ook; ze is een aanwinst voor de kinderboekenwereld (tip: volg haar op Instagram, daar laat ze veel werk zien).

En dan Marco Kunst. Hij bewijst zijn veelzijdigheid nog maar eens. De Waterwaack is zo anders dan zijn vorige boek Kroonsz, dat weer uit een totaal andere wereld kwam dan bijvoorbeeld Gewist of Vlieg! Wat de boeken gemeen hebben, is dat ik er stuk voor stuk verzot op ben. Meer van dit! wil ik roepen. Maar dat geldt ook voor het duistere Kroonsz (Oef, wat een goed boek) of het subtiele Vlieg! Kennelijk heeft deze schrijver het allemaal in zich, dus laat ik het simpel houden: heel graag meer van Marco Kunst.

Schermafbeelding 2017-04-06 om 12.41.04

Marco kunst was ooit de allereerste schrijver die ik interviewde.
Hier kun je teruglezen waar we het allemaal over hadden.

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door  Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over De Waterwaack van Natterlande.

 

 

WINNAARS

Hoera De Waterwaack van Natterlande is gewonnen door:

Louis Brouwer

Floor Nauta

Froukje van Haperen

Maken jullie je adres naar boekwijzer@gmail.com? Dan komt het boek zo snel mogelijk jullie kant op.

Veel lees- en kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *