TEGENSTELLINGEN VAN PITTAU & GERVAIS (0+)

Uitgeverij Gottmer

 

tegenstellingen

Tegenstellingen is een van de leukste, meest doordachte boeken van dit moment. Het werd in 1999 voor het eerst uitgegeven. Wat een geluk dat het er weer is. De Italiaanse schrijver Fransesco Pittau en Belgische illustratrice Bernadette Gervais maakten samen al veel moois. Denk bijvoorbeeld aan Verborgen dieren en Verborgen dino’s. Dit project zijn ze voor mijn gevoel met een geheel open, bijna naïeve (in de goede zin van het woord) kinderblik ingevlogen. Welk dier nemen we als uitgangspunt? De olifant. Welke tegenstellingen kunnen we bedenken? Een heleboel. Hoe krijgen we het voor elkaar om het allemaal uit te beelden? Bewonder Tegenstellingen om het antwoord op die vraag te vinden.

lang-kort

De tegenstellingen lopen allemaal door elkaar. Een paar makkelijkere, een onverwachte, weer een paar gewone, een doordenker, een grappige… Het blijft steeds spannend en verrassend: waar zullen we nu weer op stuiten? Bij de wat meer voor de hand liggende tegenstellingen was het misschien niet al te moeilijk. Daar zien we een olifanten die lang en kort zijn, of breed en smal. Kun je hun voor-, achter-, linker- en rechterkant benoemen. Zijn ze rond en vierkant of zichtbaar en onzichtbaar.

heel - stuk

Maar hoe werkt het bij onverwachtere tegenstellingen? We hebben nog steeds de olifant. Maar nu is hij heel en stuk, gekreukeld en gestreken, vlak en bergachtig, in brand en geblust, opgeblazen en leeggelopen. Het is keer op keer zo fantasierijk en origineel uitgebeeld. Het is om hardop bij te lachen. Het leert kinderen concepten te begrijpen. En dan gaat het nog een stapje verder. Wat denk je van deze doordenker:

slim-dom

‘Wie van de twee ben jij? De rechter of de linker?’ vroeg ik. ‘Weet ik niet,’ antwoordde mijn dochter. En terecht. De olifanten zien er zo goed als hetzelfde uit waarmee de makers de ‘domheid’ van deze kwalificaties haarfijn blootleggen. Kapot en gerepareerd, eenvoudig en ingewikkeld… De onverwachte, verfijnde manier waarom deze tegenstellingen zijn weergegeven nodigt uit om erover door te praten. Kijk ook maar eens naar het plaatje hieronder. Jongen en meisje. Tegenstellingen blijft ver weg van de het stereotype roze waarin de meisjesolifant en het blauw waarin de jongensolifant zou kunnen zijn uitgebeeld. Het laat gewoon zien waar hun plas vandaan komt.

jongen-meisje

Tegenstellingen is innovatief, slim, grappig en fantasierijk. Het is een feest voor kinderen én voor volwassenen. Door de verschillende ‘niveaus’ is het heel geschikt om met kinderen van meerdere leeftijden te lezen. En het is ook nog eens ontzettend mooi uitgegeven.

Je word er gewoon heel erg hebberig van!

hebberig-bescheiden

 

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door  Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Tegenstellingen

 

WINACTIE  

HOERA!

 Tegenstellingen van Pittau & Gervais is gewonnen door:

Moo Doornbos

Marion Van Hecke de Putter

Ann-Sophie Mantiers

Mail je adres naar boekwijzer@gmail.com, dan komt het boek zo snel mogelijk naar je toe!

Veel lees- en kijkplezier!

Een reactie op “Kinderboekentip van de week: Tegenstellingen (2+) (met filmpje en winactie)

  1. Pingback: De boekwijzer-tipt-tafel (najaar 2017) – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *