logo-boekwijzer-1024x1024

DE BOEKWIJZER-TIPT-TAFEL

Sinds kort verzorgt boekwijzer.com tiptafels in (kinder)boekenwinkels. De boeken op de tafels worden vier keer per jaar van de mooiste nieuwe én oudere boeken voorzien. Steeds per leeftijdscategorie drie tot vier boeken (ongeveer een boek per maand dus). De lijst met boeken wordt via een mooie tiplijst met de nieuwsbrieven van de scholen in de omgeving naar ouders gestuurd. Koop je een boek, dan gaat 10% van de opbrengst naar de school naar keuze. Het idee is dat de scholen aan het einde van de vier maanden de meeste boeken zelf ook aan kunnen schaffen. Hier vind je de boeken die op dit moment op de boekwijzer-tafel prijken en hieronder – op veler verzoek – de tafel van eind 2016. Ook interesse in zo’n samenwerking? We vertellen er heel graag meer over. Mail gerust naar boekwijzer@gmail.com!

 1+

Suzie ruzie diepeSuzie Ruzie in het diepe van Jaap Robben & Benjamin Leroy
Na haar avonturen met het schaartje en haar stinkvinger zet Suzie met de grote ogen dit keer het zwembad op stelten. Niet rennen? Niet spetteren? Dat zal Suzie allemaal wel lekker zelf bepalen. Tót badmeester Dikbuik haar tegenhoudt, haar uitlegt aan welke regels ze zich moet houden in het zwembad en haar in het peuterbadje zet. Maar daar heeft ze snel een stinkendgoede oplossing voor bedacht. Want Suzie laat zich niet tegenhouden! Lees hier meer over Suzie!

ontbillenbijtOntbillenbijt van Milja Praagman
Kleine Tijger heeft geen zin meer in havermout als ontbijt. Hij wil iets waarvoor hij zijn scherpe tanden moet gebruiken, hij wil ontbillenbijt! Papa en Mama Tijger zien dat ook wel zitten en samen gaan ze gaan op jacht. Maar het geruisloos sluipen, door hoog gras, terwijl je je onzichtbaar maakt, gaat hen nog niet echt goed af. In plaats van een hap uit een zebra-, giraffen-, slangen of nijlpaardbil te nemen, moeten ze oppassen voor hun eigen tijgerbillen!

lekker-lange-agentDe Lekker Lange Agent van Tjibbe Veldkamp & Gustav Dejert
‘Waren we maar lekker lang!’ zeggen Jan, Jaap en Janet tegen elkaar. Dan mochten ze tenminste agent worden. Maar wie niet lang is, moet slim zijn en dus stapt er niet veel later een lekker lange man het politiebureau binnen. Hij zal de hoofdagent laten zien dat hij alles kan wat een agent moet kunnen, inclusief het échte werk: het vangen van de Drie Diefjes! De retro-illustraties van de Zweedse Gustav Dejert zijn speels en stoer!

van wie is dat huisVan wie is dat huis? van Joukje Akveld & Annemarie van Haeringen
Na het succesvolle Van wie is die hoed is het tweede deel van de originele peuterserie van Joukje Akveld verschenen. Dit keer mogen de kleinste lezers raden welke bewoner in welk huis thuishoort. In een kasteel, iglo, boerderij, of in een wel heel bijzonder hondenhok? De tekeningen – in elk deel van een andere bekende Nederlandse illustrator – zijn dit keer van Annemarie van Haeringen. Ze zijn prachtig en vol slimme verrassingen en grapjes. Lees hier meer over dit boek!

 3+

de-tuinman-van-de-nacht-omslagDe tuinman van de nacht van The Fan Brothers
Dit betoverende prentenboek begint in de in de Wilgenstraat waar niemand lacht. Als de nacht valt zet een man zijn ladder tegen een boom, haalt zijn tuingereedschap uit zijn tas en gaat aan het werk. De zon komt op en weesjongen Willem ontdekt dat die nacht als door een wonder de bladeren van de boom voor het weeshuis in de vorm van de wijze uil zijn geknipt. De dagen erna worden de verrassingen magischer dan in Willems dromen. Dit verhaal is een ode aan de juiste leraar, aan een uitgestoken hand, aan hoop, aan de natuur, aan het mooie van het leven. Lees hier meer over dit boek!

we-hebben-een-hoedWe hebben een hoed van Jon Klassen
Oh, oh, moreel dilemma! Twee schildpadden vinden één hoed. Eensgezind besluiten ze hem te laten liggen, anders is het toch niet eerlijk? Maar kunnen ze die mooie hoed wel uit hun hoofd zetten? Dit meesterlijke prentenboek maakt de hoeden-trilogie van Klassen compleet, en hoe! Er zijn er niet veel die met zo weinig, zo’n geloofwaardige wereld kunnen neerzetten. Poëtisch, eerlijk, herkenbaar en heel erg grappig! Save the best for last moet Jon Klassen gedacht hebben, en dat zegt niks over de kwaliteit van de andere twee, maar alles over de klasse van dit prentenboek. Lees hier meer over dit boek!

niets-gebeurdNiets gebeurd van Mark Janssen
Saar vond het maar een saaie dag en vraagt aan Niek of hij wél iets spannends heeft meegemaakt. ‘Nee,’ zegt Niek. ‘Ik heb een paar dingetjes gedaan, maar écht spannend?’ Een handstand, wat zwemmen, even zitten, van een glijbaan glijden… Nou, het is maar wat je niet spannend noemt als je bedenkt dat Niek die handstand deed op het hoofd van een tijger, zwom met een grote walvis en dat Saar van de slurf van een olifant gleed! Een ode aan de fantasie vol dromerige, kleurrijke, wonderschone illustraties.

kom uit die kraanKom uit die kraan van Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad
In dit stoere, grote prentenboek wemelt het van de machines. Bart kijkt er maar al te graag naar, maar hij weet ook dat kinderen niet op de bouw mogen komen. Als hij op een dag tóch de wals, cementwagen én de hijskraan bestuurt zal hij daar dus wel een goede reden voor hebben! Door de grote platen, details en grappige verhaallijnen kun je dit avontuur met kinderen van meerdere leeftijden lezen.

 5+

de leeuw in de muis omslagDe leeuw in de muis van Rachel Bright & Jim Field
In een goed verstopt huis woont een heel onopvallende muis. Hoog boven dat huis, óp de rots, ligt een leeuw, heel opvallend, heel stoer en heel trots. Het muisje wil ook bewonderd, geacht en gevreesd worden: ‘Ik zal leren grommen. Maar… gebrul en geschreeuw, dat leer je natuurlijk alleen van een leeuw!’ Hij klimt dapper naar de top van de rots en ontdekt dat die grote, stoere leeuw bang is voor… muizen. In dit prachtig geïllustreerde, heerlijk rijmende verhaal is de les dat je niet hoeft te brullen om iets te bereiken, en niet hoeft te grommen om sterker te lijken. Ieder mens, ieder dier heeft diep in zijn binnenste alles in huis: een angstige leeuw en een dappere muis. Lees hier meer (met filmpje)!

Goede DinosaurussenIk ben bij de dinosaurussen geweest van Floor de Goede & Edward van de Vendel
Een jongetje kiest een boek over dino’s uit de kast, slaat het open en… verdwijnt erin. Hij maakt kennis met allerlei dinosaurussen, brult met ze mee en rent met ze naar verre landen. Als de moeder van het jongetje hem – ‘beneden komen!’ – uit zijn fantasiewereld rukt en zijn familie aan tafel vertelt over hun saaie dag, roept hij: ‘Wat jammer dat jullie niet bij de dinosaurussen zijn geweest!’. Iedereen lacht hem uit: dino’s bestaan toch al lang niet meer! Of toch wel? Lees hier meer over dit boek!

De dikke billenbijtersDe dikke billenbijters van Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen

Rindert Kromhout, bekend van onder andere de populaire reeks over hele erge Ellie en nare Nellie, schreef vier verhalen waar kinderen zeker weten van zullen smullen. Zit er nou een krokodil in het riool? Een huis propvol vieze beesten. Een dierenwinkel zonder klanten, maar mét een dierenkrant. En een kattenreddende (of vangende?) moeder. Kortom: vier gekke, spannende, loeigrappige avonturen!

 

victorVictor van Catharina Valckx & Nicolas Hubesch
Dit fantasierijke voorleesboek gaat over een paar dagen uit het bijzonder interessante leven van Victor, een vrolijk katje met een geruit petje. Zes dagen om precies te zijn: een rare, een regenachtige, eentje zonder stroom, een stomme, een veel minder interessante en een bijna perfecte. De grappige, originele verhalen sluiten naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen en zijn subliem verbeeld door de Franse illustrator Nicolas Hubesch.

7+

geldof_ollie-en-het-kronkeldier_voorplatOllie en het kronkeldier van Wilma Geldof & Marieke Nelissen
Ollie woont in een ‘gezinshuis’ omdat zijn ouders zijn omgekomen op zee. Het dus niet zo gek dat hij bang is van de zee en om alleen gelaten te worden. Op een dag vindt hij Kronkel, een gigantisch beest van geel bont. Kronkel komt uit de zee en is ziek. Ollie belooft dat hij hem terug zal brengen als hij beter is. Maar dat is niet makkelijk: hij wil wel dat Kronkel beter wordt, maar niet te snel, want dan moet hij hem ook nog missen. De lieve mensen om Ollie heen zeggen hem niet dat Kronkel niet bestaat; ze helpen hem om Kronkel te laten gaan. En door Kronkel te helpen, redt Ollie zichzelf. Lees hier meer over dit boek!

de-niet-zo-rampzalige-avonturen-van-herre-iris-boter-marte-jongbloed-boek-cover-9789024574018De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre van Marte Jongbloed & Iris Boter
Herre maakt niet zoveel mee in zijn leven, tót meneer Theunissen naast hem komt wonen. Vanaf dat moment maakt hij samen met zijn wonderlijke buurman en de leuke Mint allerlei avonturen mee. Dat hij daarbij bijna te pletter valt, verdrinkt en gewond raakt kan zijn moeder maar beter niet weten. Ze is de liefste, leukste moeder ter wereld, maar sinds de vader van Herre tijdens een expeditie op de Noordpool verdween, ziet ze overal gevaar en daardoor mag Herre bijna niks. In dit vrolijke boek groeit Herre uit tot jonge held die meer blijkt te kunnen dat hij ooit voor mogelijk had gehouden.

de-dikke-piraten-van-hiernaastDe (dikke) piraten van hiernaast van Reggie Naus
In deze heerlijke (vakantie)bundel zijn de eerste drie boeken over de familie Donderbus, waakhaai Roy en huisinktvis Fred gebundeld. Of het nu de keurige buurt is die de piraten weg wil hebben, de piraten zo veel heimwee hebben naar zee dat ze willen vertrekken, of een echte ninjafamilie hun verblijf op lossen schroeven zet; buurjongen Michiel moet steeds alles op alles zetten om de familie te laten blijven. Een van de meest grappige, spannende, makkelijk leesbare, rijk geïllustreerde boeken van dit moment! Lees hier meer over dit boek.

Bruno wordt een superheldBruno wordt een superheld van Håkon Øvreås
Deze Zilveren Griffel-winnaar gaat over Bruno, een heel gewoon jongetje… tótdat hij op een nacht besluit te veranderen in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op de jongens die hem pesten. Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan zijn missie, ook zijn overleden opa schiet hem te hulp. Het maakt het boek naast een heel grappig verhaal, ook een ontroerende ode aan vriendschap. De stoere kleurenillustraties zijn van Øyvind Torseter.

9+

alleen op de wereldAlleen op de wereld van Hector Malot & Charlotte Dematons (bewerking: Tiny Fisscher)
Wie kent Rémi niet? De vondeling van Hector Malot. Malot zag in dat een kinderboek alleen interessant wordt als er veel spannende, zielige en erge dingen gebeuren en liet zijn fantasie met dat in zijn achterhoofd de vrije loop. De ontberingen, de avonturen met Joli-Coeur, Vitalis, Capi, Mattia… Rémi leert wat de wereld hem te bieden heeft, wat het is om afscheid te moeten nemen, om te weten wat hij wil, om zijn eigen baas te zijn. De illustraties van Charlotte Dematons zijn werkelijk schitterend.

omslag-yunas-maanYuna’s maan van Hans Hagen & Martijn van der Linden
Op het eiland waar Yuna woont wordt de volle maan met een verhaal van de oma van Yuna gevierd. Maar dan keert opa’s vissersboot niet terug van zee. Is het schip vergaan? Is er nog hoop? Bij volle maan hoort een verhaal, maar zolang opa weg is, zal oma zwijgen. De geheimzinnige Arp neemt oma’s plaats in en vertelt vier volle manen lang magische verhalen. Dit is boek is een betoverende raamvertelling vol wonderschone illustraties van Martijn van der Linden. Er zit ook nog een luisterboek bij! Lees hier meer over dit boek. Lees hier meer over dit boek!

Hotel BonbienHotel Bonbien van Enne Kroes
Siri is tien en woont in het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde en ze wil er nooit meer weg. En geloof me, kinderen willen dat ook niet als ze eenmaal in deze must have beginnen. Het gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, Siri is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen redden… En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen, of was dat Siri zelf?

boekwijzer

omslag-wonderWonder van R.J. Palacio
‘Shall we make a new rule of life… always try to be a little kinder than necessary?’ Alleen al dit voorstel zou iedereen ertoe mogen zetten Wonder te lezen: kinderen én volwassenen. Dit verhaal speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Het boek is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid, aardigheid en empathie.

11+

woltz_alaskaAlaska van Anna Woltz
Sven wil er op de eerste dag in de brugklas alles aan doen om niet de zielige jongen uit 1b te zijn, de freak die kwijlend op de grond ligt te schokken. Hij heeft epilepsie en daar heeft hij een kolossale hekel aan. Parker zit bij Sven in de klas en kan hem niet uitstaan, maar dan komt ze erachter dat Alaska – de hond die ze al vier maanden moet missen omdat haar broertje allergisch is – de hulphond is van Sven. De dag nadat Woltz de Gouden Griffel voor Gips kreeg, lag Alaska in de winkels. Ze had die Griffel net zo goed voor Alaska kunnen krijgen.

naar-het-noordenNaar het noorden van Koos Meinderts
Dit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Dit oorlogsverhaal – geschreven in onmiskenbare Meinderts-taal (genieten!) – is zo echt, zo rauw en mooi tegelijk. Het moet gek gaan, wil het niet in de prijzen vallen! Lees hier meer over dit boek!

Leonard - keverjongenKeverjongen van M.G. Leonard
‘Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween.’ Darkus weet dan ook zeker dat er iets ergs met zijn vader gebeurd moet zijn en gaat hij op onderzoek uit. Daarbij krijgt hij niet alleen hulp van zijn twee beste vrienden en oom, maar ook van een reusachtige kever die hij Baxter noemt. Baxter is niet zomaar een kever, het lijkt wel of hij Darkus begrijpt. Het is nogal onmogelijk dit boek nog weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen. Het ziet er ook nog eens prachtig uit én het is pas deel één van een trilogie. Lees hier meer over dit boek!

afkoelenAfkoelen van Selma Noort
Tomas moet vaak op de gang zitten om af te koelen. Hij doet dingen waar hij meteen weer spijt van heeft. Op een dag pakt hij de portemonnee van zijn tante uit haar tas om haar eens goed te laten schrikken. Als hij beseft dat dat niet zo slim was, is het al te laat. Hij voelt zich schuldig en besluit de portemonnee terug te gaan brengen. En dan ontmoet hij zijn vader die hij niet meer heeft gezien sinds hij in de gevangenis zat. Dit mooie boek gaat over een jongen die heel graag ‘normaal’ wil zijn, maar leert te accepteren dat hij goed is zoals hij is.

13+

neem-mijn-handNeem mijn hand van Kate DiCamillo
De vader van Raymie is ervandoor met de tandartsassistente. Gelukkig is Raymie geen problemenmaker, maar een problemenoplosser en dus heeft ze een plan. Als ze nou Mini Miss Midden-Florida Autobanden wordt, zal haar vader vast zo onder de indruk zijn dat hij meteen naar huis komt. Ook de lieve, stoere Billie en het engelachtige weesmeisje Louise doen mee. Ze vormen een uitzonderlijke trio: de drie Rancheros. Drie redders die proberen de wereld te begrijpen en erachter komen dat ze misschien wel nooit precies zullen weten wat er kan gebeuren, maar dat het goed komt zolang ze elkaar vasthouden. Een heerlijke, levendige, grappige pageturner.

wie-je-morgen-bentWie je morgen bent van Rebecca Stead
Vanuit drie perspectieven wordt verteld over liefde en vriendschap en alles wat daar zo fijn en moeilijk aan is. Vanuit Bridge die op haar achtste een ongeluk overleefde dat zo ernstig was dat ze eigenlijk dood had moeten zijn en die met haar vriendinnen één regel heeft: geen ruzie. Vanuit Sherm wiens familiesituatie op zijn kop staat nadat zijn opa opeens met de noorderzon is vertrokken. En vanuit een onbekende die iets heel ergs heeft gedaan. Macht, verraad, vertrouwen, eigenwaarde, verandering, keuzes het komt allemaal aan bod in deze musthave.

wat-jij-niet-zietWat jij niet ziet van Eric Lindstrom
Parker is blind en sinds haar vader is overleden gelden haar regels meer dan ooit. Scott was jarenlang haar beste vriend en zelfs vriendje, maar brak Regel Eén (Neem me niet in de maling. Nooit. Zeker niet door misbruik te maken van mijn blindheid. Helemaal niet in het openbaar). Hij werd daarmee voor eeuwig verbannen naar Regel Oneindig (Er zijn géén herkansingen. Schaad je mijn vertrouwen, dan vertrouw ik jou nooit meer. Verraad is onvergeeflijk). Maar dan komt Scott bij haar in de klas en begint ze zich af te vragen of het wel goed is om alles altijd zo zeker te weten.

schaduwliefdeSchaduwliefde van Ruta Sepetys
In 1939 bezette de Sovjet-Unie de Baltische Staten Litouwen, Letland en Estland. Mensen die bestempeld werden als anti-Sovjet werden vermoord, gevangengezet of als werkslaaf gedeporteerd naar Siberië. Dat laatste overkomt de 15-jarige Lina. Samen met haar moeder en broertje moet ze de verschrikkelijke, lange reis naar Siberië maken. Onzeker is ze over het lot van haar vader die ter dood veroordeeld naar een gevangeniskamp gestuurd is. Dit indrukwekkende boek laat zien hoe belangrijk het is dat de geschiedenis verteld blijft worden en dat liefde haat altijd zal overwinnen.

 15+

we-keken-allemaal-opWe keken allemaal op van Tommy Wallach
Dit debuut van Wallach was een instant NY-times bestseller en als je aan het boek begint begrijp je onmiddellijk waarom. Meteoriet Ardor ligt op ramkoers met de aarde. Als er niks verandert heeft de mensheid nog maar twee maanden. Wat doe je als je weet dat het einde van de wereld op komst is? Dat vragen de vier hoofdpersonages van dit meeslepende boek zich af. Ze hebben twee maanden om iemand te worden, om iets met hun leven te doen, iets blijvends. Tijd is geen onuitputtelijke bron. Het aftellen kan beginnen…

omslag-mij-niet-gezienMij niet gezien van Meg Rosoff
Mila en haar vader staan op het punt om Matthew, de oudste vriend van haar vader, op te zoeken als ze horen dat hij spoorloos verdwenen is. De reis wordt opeens geen vakantie maar een zoektocht. Mila is uitzonderlijk goed in het verbinden van feitjes die anderen niet opvallen en dat maakt haar een kei in het oplossen van raadsels. Als ze ontdekt dat niet alleen Matthew maar nog meer mensen geheimen bewaren, beginnen de puzzelstukjes in haar hoofd op hun plek te vallen. Een warm en spannend boek vol herkenbare gevoelens rondom vriendschap, liefde en vertrouwen. Lees hier meer over dit boek!

ik-geef-je-de-zonIk geef je de zon van Jandy Nelson
Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze hun verhaal, maar wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Deze bestseller gaat over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde. Het is een van de mooiste boeken van dit moment.

weeffout in onze sterrennEen weeffout in de sterren van John Green
Als je op zoek bent naar een boek dat je voor eeuwig bij zal blijven: look no further. Dit is zo’n uitzonderlijk, ontroerend, grappig, slim, mooi boek. Het gaat over twee tieners: Hazel en Augustus. Ze zitten vol idealen en wensen, ze hebben de meest briljante gesprekken samen, ze worden stapelverliefd op elkaar én ze hebben allebei kanker. Het is eigenlijk niet uit te leggen, dit boek móét je gewoon gelezen hebben (ouders: jullie ook!). Overigens kun je zijn andere boeken ook blind kopen, ze zijn zonder uitzondering fantastisch!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *