Kinderboekentip van de week: Lampje (10+) (met filmpje en winactie)

LAMPJE van ANNET SCHAAP (10+)

Querido Kinderboeken

 

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.57.57

Op een schiereiland staat een vuurtoren. In het huis naast de vuurtoren wonen een meisje en haar vader. Lampje wordt het meisje genoemd. Ze is dromerig, stoer en dapper. Ze wil alles goedmaken en goed doen. Haar moeder is dood; zo nu en dan praat Lampje met haar in haar hoofd. Haar vader is verdrietig, driftig en bang. Dat is geen gelukkige combinatie.
Op een dag vergeet Lampje om lucifers te kopen. Onthouden is ook zo moeilijk. Er zit altijd zoveel in haar hoofd. Natuurlijk komt er juist die nacht een storm, een erge. Het vuurtorenlicht gaat niet rond en er vaart er een schip op de rots in het midden van de baai. Haar vader wíl wel zeggen dat het niet de schuld is van Lampje, maar het lukt hem niet. Hij is woest. Hij is zo kwaad dat hij trilt vanbinnen, want hij weet dat iemand de schuld moet krijgen. Hij weet ook dat hij dat zal zijn. Hij heeft zichzelf niet in de hand. En dan gaat het helemaal mis.

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.43.51
Lampje kan niet in de vuurtoren blijven wonen. Ze wordt naar het Zwarte Huis vol geheimen gebracht. Het huis waarover wordt gezongen:
Het Zwarte Huis, het monsterhuis
Daar hebben ze een monster thuis…

Het monster blijkt een jongetje. Zijn benen zijn samengegroeid tot een donkere staart. Als een vis. Een jongetje met een staart opgesloten in de toren van het Zwarte Huis. Een jongetje dat misschien geen monster is, maar zich wel monsterachtig onbeleefd en verwend gedraagt. Lampje heeft alle reden om weg te gaan van deze plek waar ze zo alleen is, waar geheimen leven. Ze gaat niet. Ze wil ontdekken waarom Vis, want zo noemt ze hem, opgesloten zit. En uiteindelijk wil ze niets liever dan hem helpen, hem redden. En wil Vis niets liever dan hetzelfde doen voor haar.

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.56.07

Dit is een tipje van de sluier van het haast perfecte debuut van Annet Schaap, die tot op heden vooral bekend was van haar illustraties. Het was best een klus voor haar, het schrijven van Lampje. Lang zat ze vast, schrijven lukte niet meer. Toch rijpte er iets in de jaren dat de blokkade duurde. Op een reis zag ze een vuurtoren en dacht: daar ga ik een boek over schrijven. Een half jaar later lag ze in haar bed, keek  naar een kast en zag haar: Lampje. De beelden kwamen en Annet Schaap gaf ze woorden. Het meisje moest de vuurtoren uit, naar een ander huis, een zwart huis, met een jongetje, een jongetje met een zeemeerminnenstaart.
Het voelde als een bevrijding dat het verhaal zich niet in Nederland zou afspelen, maar in Amerika (kijk maar naar het vlaggetje op de vuurtoren op het omslag). De kleine oude havenstadjes, de doorlopende kust met haar ruw- en weidsheid die zo anders is dan in Nederland… die sfeer moet het hebben. Drie jaar schreef Annet Schaap, en toen was het boek af.

En hoe…

Het lijkt wel of alles klopt. Het verhaal is dromerig en spannend tegelijk. De mysterieuze illustraties zijn om in te lijsten zo mooi. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig.
Vis en Lampje… Ze blijken zoveel krachtiger dan ze dachten. Ze ontdekken dat er niks mis is met het hout waar ze uit gesneden zijn, dat het goed hout is: heldenhout. Dit boek gaat over nieuwe kansen, over twee moedige kinderen die de plek waar ze thuishoren zoeken en vinden. En dan is het tijd voor het leven dat zich uitstrekt voor hen. Een leven waarin ze alles kunnen doen en overal heen kunnen.

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.56.19

Wat een sprookje moet het zijn om zo te debuteren.

Lampje ga je lezen,

en herlezen,

en voor altijd in je hart sluiten.

 

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Lampje.

 

WINACTIE

En de winnaars van het prachtige Lampje zijn….

Marieke van Kruijsbergen-Willemsen

Ingrid Schoen

Iris de Ruiter

Mailen jullie je adres naar boekwijzer@gmail.com? Dan komt het boek er zo snel mogelijk aan!

Heel veel leesplezier!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”4872″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”yes” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”boekwijzer | Dit is voor jou” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://boekwijzer.com/wp-content/uploads/2017/05/Schermafbeelding-2017-05-24-om-09.57.57.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!