WIJ WAREN HIER EERST van JOUKJE AKVELD (8+)

Illustraties: Piet Grobler

Uitgeverij: Gottmer

 

wij waren hier eerst - omslag

 

‘Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou.’ schrijft Joukje Akveld in haar voorwoord. Zij waren er eerst en daarom gaat Wij waren hier eerst over hen: de wilde dieren van Zuid-Afrika. De schrijfster voer op een vrachtschip naar het onderste puntje van Afrika en bezocht daar in vier maanden drieëntwintig opvangplekken en zeventien wildparken.

 Spread_pagina92en93_lowres

In de titel klinkt het al een beetje door: dit is geen gewoon safariboek. Wij waren hier eerst is een boek met een boodschap en misschien zelfs met een missie. Centraal staat het gebotst tussen mensen en wilde dieren. Het gaat over het gevecht om ruimte, afschuwelijke bedreigingen, maar ook over dierenredders, hun reddingsacties, inspanningen en overwinningen. Dit boek brengt het ware verhaal van het Zuid-Afrikaanse wildlife in volle omvang en op onnavolgbare wijze, in verhaal én in beeld.

Spread_pagina74en75_lowres

In sprankelende, toegankelijke taal vertelt Akveld over het leven van dertien diersoorten. Kunstig vlecht ze hun geschiedenis, haar belevenissen en ontmoetingen en de nodige feiten aaneen tot dertien prachtige, waargebeurde verhalen. De verslagen worden afgewisseld met safaritips, stukjes geschiedenis, weetjes en achtergrondinformatie. Het boek staat bovendien bomvol mooie tekeningen van Piet Grobler en imponerende natuurfoto’s (vooral van Justin Fox).

Spread_pagina42en43_lowres

Hoewel het geen probleem is om de verhalen afzonderlijk te lezen, verliest Akveld de eenheid nergens uit het oog. Als je het boek uit hebt, zul je het gevoel hebben dat je een sluitend naslagwerk hebt verslonden. En hoezeer de ernst van de situatie ook doordringt – de verhalen zijn niet zelden schokkend of ontroerend – toch blijf je met een positief gevoel achter. En nog met iets anders:

strijdlust.

Met de meeste van de dieren is het niet geweldig gesteld. Misschien dwingt het werk dat hun zo betrokken redders doen daardoor nog wel meer respect af. Én dringt de oproep om met ons allen de verantwoordelijkheid te nemen om wat te doen daardoor nog wel intenser door.
Spread_pagina46en47_lowres

Afrikanen zeggen:

‘Als alle mensen helpen de hemel in de lucht te houden, hoeft niemand moe te worden.’

Joukje Akveld schreef een monumentaal boek, een boek dat helpt.

Misschien word jij door dit boek te lezen ook wel een van die mensen!

 

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Wij waren hier eerst.

 

HOERA DE WINNAARS ZIJN BEKEND, GEFELICITEERD:

Anke van Damme

Henne van Beveren

Chantal Wassenaar-Grotens

Mailen jullie me je adres (boekwijzer@gmail.com)? Dan komt het boek zo snel mogelijk naar jullie toe.

Veel lees- en kijkplezier!

2 reacties op “Kinderboekentip van de week: Wij waren hier eerst (8+) (met filmpje en winactie)

  1. Pingback: De boekwijzer-tipt-tafel (zomer 2017) – Boekwijzer

  2. Pingback: De genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 – Boekwijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *