Kinderboekentip van de week: De zombietrein en andere stripgedichten (met filmpje en winactie)

DE ZOMBIETREIN EN ANDERE STRIPGEDICHTEN (7+)

Gedichten: Edward van de Vendel

Strips: Floor de Goede

Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Vendel Goede Zombietrein omslag WT.indd

 

Edward van de Vendel en Floor de Goede bewezen al vaak dat ze een geweldig duo zijn. De Sofie-serie, eerdere stripgedichten, het onlangs met een Vlag en Wimpel bekroonde Ik ben bij de dinosaurussen geweest… het zijn stuk voor stuk aanraders. Met deze bundel bereiken ze een nieuw hoogtepunt.

Schermafbeelding 2017-06-30 om 11.12.19

Ligt het aan de gedichten?
Als Edward van de Vendel zijn onbevooroordeelde blik op de wereld met ons deelt, neem ik me altijd voor het wonderlijks om me heen niet zo voor lief te nemen. Met zijn observaties en woordtovenarijtjes omvat hij in elk gedicht een ander gevoel of blik. Concreet, vaag, klein, groot, grappig of serieus, het komt allemaal aan bod en altijd op een manier die een dikke vette glimlach op mijn gezicht tovert. De ene keer wil ik JA uitroepen van herkenning, de andere keer denk ik: zo heb ik het nooit gezien, maar zo ga ik er vanaf nu óók naar kijken.

Schermafbeelding 2017-06-30 om 10.11.44

Ligt het aan de illustraties?
Floor de Goede experimenteert in deze bundel met verschillende stijlen en dat werkt. Bij elk gedicht gebruikt hij een bijpassende techniek en sfeer. Dromerig, knallend, ingetogen, expressief, het is keer op keer een verrassing. Het is zo gaaf hoe hij zijn eigen interpretatie op de gedichten plakt en er oneindig veel details en grapjes aan toevoegt. De meeslepende manier waarop hij de personages leven geeft en hun emotie overbrengt viel me al op in Ik ben bij de dinosaurussen geweest en evenaart hij hier minstens.

Schermafbeelding 2017-06-30 om 10.06.48

De gedichten en de strips zijn dus beide van een uitzonderlijk niveau, maar het is voor mij de combinatie die deze bundel naar grote hoogte stuwt. Daardoor krijgen ook de wat ‘moeilijkere’ gedichten een plek. Kijk maar eens naar het gedicht ‘In de bioscoop’. De tekst zou zonder de tekeningen voor kinderen van een jaar of acht misschien wel te vaag zijn, maar is in de strip sprekender en herkenbaarder dan ooit. Zo geven de tekeningen het gedicht de ene keer een poëtische lading en verduidelijken zij een andere keer het poëtische van de tekst. Het is een fantastische manier om kinderen aan het lezen te krijgen en om hen in aanraking te brengen met strips en poëzie.

De zombietrein en andere stripgedichten is een bundel om heel gelukkig van te worden.

Een filmpje

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over De zombietrein en andere stripgedichten.

EN DE WINNAARS ZIJN…

Marlous A Happy Mom

Karina Stienstra

Annette Janssen

Sturen jullie je adres naar boekwijzer@gmail.com, dan komt het boek het zo snel mogelijk aan!

Veel lees- en kijkplezier!

BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!