logo-boekwijzer-1024x1024

DE BOEKWIJZER-TIPT-TAFEL

boekwijzer.com verzorgt tiptafels in (kinder)boekenwinkels. De tafels worden vier keer per jaar van de mooiste nieuwe én oudere boeken voorzien. Steeds per leeftijdscategorie drie tot vier boeken (ongeveer een boek per maand dus). De lijst met boeken wordt via een mooie tiplijst met de nieuwsbrieven van de scholen in de omgeving naar ouders gestuurd. Ook interesse in zo’n samenwerking? We vertellen er heel graag meer over. Mail gerust naar boekwijzer@gmail.com!

 

 0+

omslag-het-grote-boek-van-woorden-en-plaatjesHet grote boek van woorden en plaatjes van Ole Könnecke (vertaling: J.H. Gever)
Woordjes leren aan de hand van dit boek is alsof je verhaaltjes vertelt. Bijna de hele belevingswereld van de peuter komt aan bod. De bijzonderheid zit hem in de manier waarop de woorden verbeeld worden. Met eenvoudige, sprekende plaatjes worden verbanden gelegd (zomerse kleren bij een zomerse boom), er zijn beeldverhalen (kindjes die een koekje eten worden achternagezeten door een ooievaar met een stofzuiger), tekeningen staan in een bepaalde volgorde (beginnen met de kinderwagen en eindigen met de rollator), emoties komen aan bod, zelfs tellen en het abc ontbreken niet.

van wie is die autoVan wie is die auto van Joukje Akveld & Philip Hopman
In het derde deel van deze geweldige van wie-is-die/dat-serie laat Philip Hopman kleuters zijn werk zien. In zijn mooie tekeningen heeft hij een verhaal vol verrassingen, heel veel auto’s en spannende wendingen toegevoegd. Leuk detail: de personages uit dit boek zijn ook te zien in de nieuwste Boer Boris – Boer Boris en het gebroken been (ook een aanrader) – en het boertje met de rode laarsjes vinden we weer terug in dit boek. Deel vier van deze serie – Van wie is die staart – met tekeningen van Martijn van der Linden is ook al verschenen en net zo steengoed.

Stappe stappe stepStappe stappe step van Miep Diekmann & Thé Tjong Khing
De tiende druk van Stappe stappe step werd ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Miep Diekmann met de originele illustraties van Thé Tjong-Khing in kleur uitgegeven. Dit boekje was baanbrekend toen het in 1979 verscheen. Voor het eerst werd een boek geheel aan de allerkleinsten gewijd en vanuit hun logica, spreektaal en nieuwsgierige ogen geschreven. Het betekende de doorbraak van meesterillustrator Thé Tjong-Khing. Zijn tekeningen verlevendigen de nog steeds fantastische versjes fantasievol en krachtig.

2+

plasmanPlasman van Benjamin Leroy & Jaap Robben
Cartoonachtige tekeningen van heel veel superhelden, heerlijk rijm en een geweldig verhaal; wat is dít een te gek boek! Plasman is anders dan andere superhelden. Eigenlijk is zijn enige superkracht: heel veel en heel vaak plassen. Als beertje wordt aangevallen door de sneeuwman en Batman, Spiderman en de andere helden niet in actie kunnen komen, moet Plasman zich van zijn beste kant laten zien. Plasman heeft – net als hun Suzie Ruzie – alles in zich om het lievelingspersonage van heel veel kinderen te worden.

Als ik een dinosaurus hadAls ik een dinosaurus had van Alex Barrow & Gaby Dawnay (vertaling: Bette Westera)
Een meisje wil dolgraag een dinosaurus als huisdier en fantaseert erop los hoe het zou zijn als ze er een zou hebben (‘Als ik een dinosaurus had, zou ik hem kunstjes leren: gaan zitten, mij een pootje geven, dingen apporteren.’) Het verhaal is net zo speels als de tekeningen en de opmaak. Dit is een heerlijk, grappig voorleesverhaal en daar helpt de klinkende vertaling in rijm van Bette Westera zeker aan mee. 

handje?Handje? van Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp
Als een meisje heel graag naar de apen wil, heeft ze eigenlijk maar één ding nodig: een vader die alleen maar op zijn telefoon let. Ze ruilt haar vader voor een vader die wel naar de dierentuin gaat. En daar blijft het natuurlijk niet bij. Ruil op ruil op ruil volgt, helemaal tot aan het grappige einde van dit fijne nieuwe prentenboek van Tjibbe Veldkamp. Wouter Tulp geeft het meisje een heerlijk eigenwijs snoetje en het verhaal veel kleur en grapjes mee. 

boekwijzer

het kartonnen kasteelHet kartonnen kasteel van Benji Davies & Linda Sarah (vertaling: Edward van de Vendel)
Bart en Edo zijn de beste vrienden. Elke dag trekken ze erop uit met hun kartonnen dozen. Ze bouwen en fantaseren wonderlijke werelden. Maar dan komt op een dag een jongetje, Kai, vragen of hij mee mag doen. Niemand wordt buitengesloten, maar toch is alles opeens anders. En dat voelt vreemd. Oei, wie kent dit gevoel niet? Een prachtig boek over accepteren en leren dat iets nieuws juist mooi en avontuurlijk kan zijn.

4+

beroemd!Beroemd! van Philip Waechter
In dit vertederende, herkenbare verhaal droomt een jongetje ervan om een beroemde voetballer te zijn. Hij zou dan natuurlijk een perfect balgevoel hebben. Iedereen zou hem op straat herkennen. Hij zou heel rijk worden en alles kunnen kopen wat hij wil. Beroemd! past naadloos in het lijstje met Philip Waechters hartverwarmende prentenboeken als Papadag en Kamperen! thuis.

De grote bomenroverDe grote bomenrover van Oliver Jeffers (vertaling: Berd Ruttenberg)
Er is iets vreemds aan de hand in het bos. Takken verdwijnen zomaar, met stam en al. Iedereen kan het gedaan hebben! Iedereen is verdacht! Een mysterieus misdaadverhaal vol diepgaand onderzoek, sprekende karakters, een echte rechtsgang, alibi’s, papieren vliegtuigjes én meesterlijke tekeningen van de geweldige Oliver Jeffers. Met ook nog eens de mooie les dat je niet koste wat kost hoeft te winnen.

boekwijzer

kek-iz-takKek iz tak? van Carson Ellis (vertaling: Imme Dros)
Het is lente, twee insecten bewonderen een plantje. ‘Kek iz tak?’ vragen ze zich af. Het is een bloem. Met vrienden bouwen ze er een kasteel in: ‘Un skitternd repelksteel!’. Als er een dreigende spin verschijnt, wordt het spannend – ‘FRRLAATUT KSTEEL!’. Na de herfst is het tijd om te gaan: ‘Doe doei, ksteel.’ De speelse, zelfverzonnen taal (briljant vertaald) leest heerlijk voor. Kinderen snappen het meteen, vinden het ontzettend grappig én herkenbaar. De illustraties zijn dan weer verstild, dan weer uitbundig of ontroerend mooi. Lees hier meer over dit boek.

Tangramkat | boekwijzerTangramkat van Maranke Rinck & Martijn van der Linden
Na het briljante Memorykonijn (ook een aanrader!) is dit het tweede prenten- en spelletjesboek in één van Martijn van der Linden en Maranke Rinck. Het won niet voor niets een Zilveren Griffel én een Zilveren Penseel; het is zo gaaf! De zeven beroemde tangramstukjes worden omgetoverd tot een echte tangramkat. En die wil je natuurlijk niet meer kwijt, dus moet er nog veel meer bijzonders bedacht en gemaakt worden om ervoor te zorgen dat hij blijft. Net als bij Memorykonijn vind je het spel achter in het boek. Voor eindeloos veel lees-, kijk-, en speelplezier. Lees hier meer over het boek en let in oktober goed op, want dan ligt hun Prentenboek van de Kinderboekenweek Knikkeruil in de winkels!

6+

hoe ik een weerwolf werdHoe ik een weerwolf werd van Ulf Stark & Lars Deltrap (vertaling: Edward van de Vendel)
De grote broer van Ulf weet alles over weerwolven. Hoe je er een wordt, hoe ze overdag als gewone mensen rondlopen en hoe ze bij volle maan grote, razende wolven worden. Als ze blindemannetje spelen, wordt Ulf gebeten door iets groots, iets met een vacht. Zijn broer kan wel zeggen dat hij het was, maar dat gelooft hij niet! Die nacht is het ook nog eens volle maan. Zou hij een weerwolf worden? Dit fantasievolle verhaal uit de Tijgerlezen-serie leest als een trein en de illustraties van Lars Deltrap maken het nog spannender.

boekwijzer

samen op het eiland zeekraaiSamen op het eiland Zeekraai van Astrid Lindgren (vertaling: Rita Törnqvist-Verschuur)
Malin leeft elke zomer met haar familie een heerlijk leven in hun bouwvallige, maar o zo fijne Timmermanshoeve op het eiland Zeekraai. Ze maken avonturen mee die elk kind wel zou willen beleven. Maar dan dreigt het huurhuisje verkocht te worden. Dit is zó’n fijn, spannend, avontuurlijk Astrid Lindgren-verhaal. Een boek dat de warmte uitstraalt die je – als je de boeken van Astrid Lindgren kent – meteen zal herkennen en je – als je haar boeken nog niet kende – meteen fan zal maken. De mooie illustraties van Alice Hoogstad passen perfect bij het verhaal. Ook heerlijk om voor te lezen.

boekwijzer

Dwars door de nachtDwars door de nacht van Hans Hagen
Gelukkig voor ons neemt Hans Hagen als hij gaat reizen de mooiste verhalen mee terug naar huis, uit Syrië of Pakistan bijvoorbeeld. Voor Dwars door de nacht herschreef hij vier prijswinnende verhalen die eerder als boeken verschenen. Zoals Maliff en de wolf. Op zijn site kun je lezen dat hij dit betoverende verhaal aan zijn dochter Imme vertelde toen hij met haar  een reis door de woestijn van Syrië maakte. Onderweg werd Imme ziek. Ze vroeg of hij een verhaal wilde voorlezen, maar alle boeken zaten in de rugzak in de achterbak. Hij verzon het verhaal over Maliff die het kleine wolfje dat hij vindt in de woestijn zo graag wil houden. Dwars door de nacht sloeg ik met een diepe zucht dicht; het had van mij twee keer zo dik mogen zijn.

boekwijzer

9789047707219Colafonteinen en spetterende verfbommen van Jesse Goossens & Linde Faas
48 sensationele proeven, steeds in drie heldere stappen beschreven: ‘Wat heb je nodig?’ ‘Wat moet je doen?’ en ‘Waarom werkt het?’ In de geweldige tekeningen van Linde Faas voeren een klein meisje en een verstrooide professor de experimenten uit. Het is meteen duidelijk wie van de twee de tovenaarsleerling is. Verrukt kijkt het kleine meisje je aan als ze knetterkinetische klei, kanjerkristallen, of een hipperdehiphophip lavalamp tevoorschijn tovert. Het haar van de arme professor is ondertussen door een theezakjesraket in de fik gevlogen. Bij hem mislukt alles maar dan ook alles volledig! Kijk op Colafonteinen voor filmpjes van de proeven.

8+

Vendel Goede Zombietrein omslag WT.indd

De zombietrein en andere stripgedichten van Edward van de Vendel & Floor de Goede
Met zijn prachtige woordtovenarijtjes omvat Van de Vendel in elk gedicht een ander gevoel of onbevooroordeelde blik op de wereld. Concreet, vaag, klein, groot, grappig of serieus, het komt allemaal aan bod en steevast op een manier die een dikke vette glimlach op je gezicht tovert. De strips van De Goede zijn al van hetzelfde uitzonderlijke niveau! Dromerig, knallend, ingetogen of expressief en keer op keer o zo verrassend. Deze bundel is geweldig om kinderen aan het lezen te krijgen en hen in aanraking te brengen met strips en poëzie.
boekwijzer

Kleine broer

Kleine broer van Øyvind Torseter (vertaling: Laila de groot & Janna Kolff)
Een slechte trol rooft maar liefst zes van de zeven zonen van een koning. Met pijn in zijn hart stuurt hij de zevende en kleinste prins eropuit om ze te vinden. Dat leidt tot een razend, knotsgek en spannend avontuur dat je echt in één ruk uit wilt lezen. Torseter baseerde het verhaal op een oud Noors sprookje. De cartoonachtige illustraties van de landschappen en de personages zijn – zoals we van Torseter gewend zijn (Bruno is een superheld-fans opgelet!) om te smullen.
boekwijzer

Mijn broer is een superheld | boekwijzerMijn broer is een superheld van David Solomons (vertaling: Linda Broeder)
Stripboekenfan Luuk gaat even vijf minuten naar de wc en als hij terugkomt is er een buitenaards wezen langsgekomen om zijn grote broer, ‘superleerling’ Zack, superkrachten en een missie te geven: hij moet de mensheid (en nog een ander universum) redden. Dát is niet eerlijk, vindt Luuk: ‘Waarom heb jij superkrachten? Je leest niet eens stripboeken!’ Maar als Zack wordt gekidnapt en blijkt dat een object in het zonnestelsel op ramkoers ligt met de aarde, moeten Luuk en zijn vrienden al hun krachten inzetten om hem te vinden en de wereld te redden. Dit boek van scriptschrijver David Solomons is een ware pageturner!

zij-de-cobra-wij-de-aderZij de cobra? Wij de adder! van Geert-Jan Roebers & Wendy Panders 
Denk je dat er bij ons in de buurt geen spannende dieren leven? Dat je voor opwindende natuur verre reizen moet maken? Sla dan Zij de cobra? Wij de adder! maar eens open. Ook hier kun je een cobra, een tijger, een panda of een stokstaartje vinden. Alleen zien ze er net wat anders uit: als een adder, wezel, das, of als een konijn. Bioloog Geert-Jan Roebers stopte het boek vol grappige, informatieve weetjes, Wendy Panders vol leuke illustraties en foto’s. Zo kun je op safari in eigen land!

10+

Schermafbeelding 2017-05-24 om 09.57.57

Lampje van Annet Schaap
Dit sprookjesachtige verhaal over Vis en Lampje gaat over twee moedige kinderen die zoveel krachtiger blijken dan ze dachten. Ze ontdekken dat er niks mis is met het hout waar ze uit gesneden zijn, dat het goed hout is: heldenhout.
Het lijkt wel of alles klopt in dit boek. Het verhaal is dromerig en spannend tegelijk. De mysterieuze illustraties zijn om in te lijsten zo mooi. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig. Dit is gewoonweg een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Lees hier meer over het boek!

De gevangenisfamilieDe gevangenisfamilie van Perry T. Cock van Leslie Connor (vertaling: Ineke Lenting)
Perry van elf heeft een apart thuis: De Gemengde Penitentiaire Inrichting Blue River. Zijn moeder is daar gevangene en hij mocht na zijn geboorte bij haar blijven wonen. De bewoners van de gevangenis zijn zijn vreemde, maar fijne familie. Maar dan ontdekt een openbaar aanklager op een dag dat er een jongetje in de gevangenis woont, net als zijn moeder voorwaardelijk vrijgelaten zal worden. Perry moet buiten de poort van de gevangenis gaan wonen. Dat is pas echt onrecht! En dus vecht Perry terug. Dit warme, positieve verhaal vol harvertwarmende, sprankelende personages zullen kinderen fantastisch vinden. Het is een echte aanrader voor fans van Wonder.

boekwijzer

wij waren hier eerst - omslagWij waren hier eerst van Joukje Akveld
‘Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou.’ Zij waren er eerst en daarom gaat Wij waren hier eerst over hen: de wilde dieren van Zuid-Afrika. Dit stoere boek gaat over het gebotst tussen mensen en wilde dieren. Het gaat over het gevecht om ruimte, afschuwelijke bedreigingen, maar ook over dierenredders, hun reddingsacties, inspanningen en overwinningen. Dit unieke boek brengt het ware verhaal van het Zuid-Afrikaanse wildlife op onnavolgbare wijze in sprankelende, toegankelijke taal en in volle omvang, in verhaal én in beeld. Lees hier meer over dit boek!

12+

mijn vriend crenshawMijn vriend Crenshaw van Katherine Applegate (vertaling: Annelies Jorna)
Jackson houdt van feiten. Hij houdt ook van zijn ouders, maar hij kan er slecht tegen dat zij hun slechte financiële situatie en gezondheid van zijn vader proberen te verbloemen met humor. En hij kan het ook maar moeilijk met feiten rijmen dat hij kan praten met een grote, zwarte kat die verder niemand kan zien. Soms heb je in het leven wat extra steun nodig en dan komt een denkbeeldige vriend heel goed van pas: Crenshaw is zo’n vriend. Een fijn en eerlijk boek over een jongetje dat als groot mens behandeld wil worden en erachter komt dat hij veel krachtiger is dan hij ooit had kunnen denken.

boekwijzer

de boogschutterDe boogschutter van Hirado van Rob Ruggenberg
Meesterverteller Rob Ruggenberg ontdekt een stukje vergeten geschiedenis en maakt daar met een mix van spannende feiten en verzinsels geweldige historische jeugdromans van. Vanaf de allereerste bladzijde van dit razendspannende avontuur over Reyer en Sakura weet je: dit boek móét in een ruk uit! Een levensgevaarlijke boogschieter, een geheimzinnige brief, achtervolgingen, reddingen, liefde, wonderlijke geschiedkundige details… De boogschutter van Hirado is echt een heerlijk boek. Ach, eigenlijk kun je wat mij betreft alle boeken van Rob Ruggenberg blind aanschaffen!
boekwijzer

Het geheim van het nachtegaalbosHet geheim van het nachtegaalbos van Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen)
Als het broertje van Henrietta overlijdt, verhuist ze met haar ouders naar een oud huis aan zee. De dromerige Henri is veel alleen. Het verdriet vreet haar moeder op en haar vader is veel weg voor zijn werk. Eigenlijk zijn haar enige vrienden de personages uit haar boeken. Dan ontmoet Henri op een tocht door het spannende bos achter hun huis een vrouw, Mot. Een bijzondere vriendschap ontstaat en Henri komt erachter hoe ze haar familie kan helpen. Dit wonderschone, hoopvolle verhaal is een instant klassieker. 

 14+

The hate u giveThe hate u give van Angie Thomas (vertaling: Jasper Mutsaers)
Starr is enige getuige als haar goede vriend Khalil op een avond op brute wijze door een politieman wordt vermoord. ‘Dapper zijn betekent niet dat je niet bang bent, het betekent dat je doorzet, ook al ben je bang.’ zegt haar moeder. Ze zet door. Ze ontdekt dat ze haar afkomst niet kan veranderen en ook niet wat ze heeft meegemaakt. Ze besluit te getuigen tegen de politieagent, maar zal de waarheid gruwelijk genoeg zijn om de dood van haar vriend als misdaad te beschouwen? Dit is een debuut om een hele diepe buiging voor te maken. The hate u give is een heftig, schokkend, steengoed boek dat iedereen moeten lezen. Omdat we sámen dingen kunnen veranderen.

Allemaal willen we de hemelAllemaal willen we de hemel van Els Beerten
Dit prachtige, belangrijke boek speelt zich af in België tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Jef leeft na de oorlog als held, Ward als verrader. De grens tussen goed en fout blijkt echter pijnlijk dun. Allemaal willen we het beste… de hemel, maar evengoed als iemand nooit helemaal goed is, is iemand ook nooit helemaal slecht. Het grote gelijk bestaat niet. Een verhaal van nuances dat uitnodigt om met andere ogen naar de complexe werkelijkheid te kijken, na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen, over loyaliteit, liefde, vriendschap en verraad. Heel wat dus. Het boek won in Nederland en België ongeveer alles wat er te winnen valt voor een young adult. Lees hier meer over dit boek!
boekwijzer

Eleanor & ParkEleanor & Park van Rainbow Rowell (vertaling: Annelies Jorna & Ineke Lenting)
Dit boek gaat over Park Sheridan en Eleanor Douglas. Twee zestienjarigen die in Omaha, een dorp in Nebraska, wonen. Het is 1986 als ze voor de eerste keer in hun leven verliefd worden, op elkaar, tot over hun oren. Tijdens de ritjes heen en terug in de schoolbus laait het vlammetje langzaam op. Park laat Eleanor stiekem meelezen met zijn stripboeken, hij stelt een bandje met nummers voor haar samen en leent haar zijn walkman. Ze bezegelen hun liefde in muziek, stripboeken en gefluisterde telefoongesprekken. Eleanor & Park is een boek over de liefde, bomvol wijsheden en eerlijke personages. Het gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, maar leest als een trein. Lees hier meer over dit boek!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *