Er zijn slechtere plekken om een briljante ingeving te krijgen dan in een van de vakantiehuisjes van Annie M.G. Schmidt in Le Rouret, Frankrijk. Het overkwam Joukje Akveld toen ze er een paar jaar geleden een maand verbleef. Voor haar boek Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd had de schrijfster intensief met achttien Nederlandse tekenaars gesproken en ontdekt dat zij niet altijd happig waren om hun kunsten los te laten op boeken voor de allerkleinsten. Zonde, vond Akveld en liggend in het zwembad bedacht ze een concept dat hun werk toegankelijk maakt voor deze doelgroep.

Van wie is die hoed?BW03a.indd

Inmiddels zijn er vier geweldige delen verschenen; steeds krijgt een andere tekenaar het podium. Thé Tjong-Khing in Van wie is dat huis?, Annemarie van Haeringen in Van wie is die hoed?, Philip Hopman in Van wie is die auto? en Martijn van der Linden in Van wie is die staart?. Het kader van de serie is een ‘eenvoudig’ vraagspel. Steeds wordt op een sobere spread links hoed, huis, auto of staart getoond en rechts vier vrijstaande figuurtjes die daar mogelijk een match mee zouden kunnen zijn. Raden maar! Van wie zou die hoed, dat huis, die auto of staart nu zijn?

HUIS spread voor

De spreads met de oplossingen zijn keer op keer een cadeautje. De illustratoren pakken met zichtbaar plezier uit én laten zien dat ze in dit concept daadwerkelijk voldoende van zichzelf kwijt kunnen. Zo herkennen we Khing aan het tekenen van het moment net voor of net na de actie, Annemarie van Haeringen aan haar sierlijke stijl, verstopt Philip Hopman ontelbaar grapjes en zelfs Boer Boris in zijn beeldverhaal en reizen de oogstrelende dieren van Martijn van der Linden door Afrika naar een verrassend slot waarin alles samenkomt.

AUTO spread achterDe opmaak mag niet onbenoemd blijven, die is om te smullen. Zoals het concept ogenschijnlijk simpel is, zo is de vormgeving dat ook. Maar de vierkante boekjes, de dikke kartonnen pagina’s, de full colour illustraties en het omslag dat steeds ook de eerste vraag is, getuigen van veel denkwerk. Het geheel is doordacht, de achterliggende gedachte subliem. Kinderen maken door deze serie daadwerkelijk al voor de prentenboekenleeftijd kennis met de tekenaars. Ik ben ervan overtuigd dat de herkenning op latere leeftijd zorgt voor nog meer leesplezier.

STAART omslag

Tot slot nog een bijzondere aankondiging! Niemand minder dan Charlotte Dematons gaat het nieuwste deel –  Van wie is die sok? – illustreren. Het zal in het voorjaar van 2108 verschijnen.

Van wie zijn deze boekjes? Hopelijk snel van elke peuter!

EEN FIMPJE

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over deze geweldige serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *