IK BEN VINCENT EN IK BEN NIET BANG

Auteur: Enne Koens

 Illustraties: Maartje Kuiper

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Ik ben Vincent en ik ben niet bang | boekwijzer

Vincent donker | boekwijzer

Het is donker.
Zo donker dat ik niet eens mezelf kan zien. Ik ben ergens midden in een bos. Ik zit op de grond en voel koude stenen onder mijn billen.
(…)
Waar moet ik heen? Het zal dagen lopen zijn tot aan de rand. Als ik tenminste de goede kant op loop, en in een rechte lijn. Ja, als. Als ik onderweg niet omkom van de honger en dorst. Als ik niets verstuik of verwond waardoor ik niet verder kan lopen. Als ik niet per ongeluk een verkeerd besje eet en in mijn eigen kost sterf. Als ze me niet te pakken krijgen.

Als ze me niet te pakken krijgen… Het eerste hoofdstuk van het nieuwe boek van Enne Koens doet precies wat het moet doen: het grijpt je bij de lurven en daarna laat het verhaal je niet meer los. Hoe loopt dit af? Wat is er gebeurd? Waarom is dit jongetje op de vlucht? En voor wie? Wie is Vincent en waarom is hij zo bang? De drang om verder te lezen is zo groot, voor je het weet ben je in Vincent zijn huid gekropen en maak je het allemaal zelf mee.

nog 7 | boekwijzer

Vincent is elf jaar en heeft alle reden om bang te zijn. Hij wordt ontzettend gepest en moet op schoolkamp, met de pesters. ‘Op kamp krijgen we je wel,’ heeft Dilan, de grootste pester, gezegd. Vincent weet alles over overleven in de natuur. Hij bereidt zich zo goed mogelijk voor. Hij moet niet verslappen, hij moet alert blijven. Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas. Jasmijn, alias De Jas. De Jas is stoer, de kinderen kijken naar haar op. En zij zoekt aansluiting bij… Vincent? Hij is blij en bang tegelijk. Het voelt fijn dat iemand aardig tegen hem is, maar klopt dat wel? Moet hij zich wel af laten leiden? Kan hij De Jas echt vertrouwen?

Het is niet voor niets dat Koens erin is geslaagd je zo mee te laten voelen met Vincent, zelf werd ze vroeger ook gepest. De schrijfster vertelt dat veel terugkwam tijdens het schrijven. Niet zozeer wat gezegd werd, meer het gevoel van er niet bij horen. De uitsluiting. De vraag van waarom ik? Het onbegrip. De eenzaamheid. En dat je dat gevoel elke dag hebt.
Koens heeft het gedurfd om herinneringen op te roepen en heeft ze een plek gegeven in haar hoofdpersoon. Het verklaart de diepgang en ‘echtheid’ van de gevoelens van Vincent en precies die intensiteit maakt het boek zoveel meer dan zomaar een verhaal over pesten. Gedachten als: ‘ja, dat voelt/voelde zo…’ of: ‘oh, voelt dat zo?’ kunnen je tijdens het lezen overvallen. Het doet soms gewoonweg pijn hem even te zijn. En dat is een ervaring die – dat geloof ik vurig – voor meer empathie en medeleven kan zorgen bij kinderen en ook bij ouders of leraren.

Maar Ik ben Vincent en ik ben niet bang vertelt meer verhalen. Het vertelt ook het verhaal van hoop. Het zegt niet dat pesten helemaal op kan houden, maar laat wel zien hoe je ermee om kunt gaan. Het stelt de vragen: Wat is normaal? En bestaat normaal eigenlijk wel? Het laat zien hoe kinderen hun ouders te allen tijde willen beschermen tegen teleurstellingen en toont hoe hartverwarmend een vriendschap kan zijn, hoe vertrouwen kan groeien. De survivaltips geven het boek lucht. Het zijn van die weetjes waar je nooit genoeg van krijgt. En dan zijn er nog de vier dieren die Koens kunstig als imaginary friends van Vincent het verhaal in heeft gevlochten. De eekhoorn, de tor, het veulen en de worm… ze zijn met grote regelmaat oergeestig.

Enne Koens bewees met haar Hotel Bonbien al dat zij spannend, belangrijk én leuk prachtig samen kan laten komen. Haar boeken horen in elke school, in elke kinderboekenkast thuis. En ouders, juffen, meesters doe je zelf een plezier en lees met de kinderen mee!

Oh, en voor ik het vergeet: Ik ben Vincent en ik ben niet bang is ook nog eens prachtig geïllustreerd en met buitengewoon veel zorg vormgegeven.

EEN FIMPJE

Speciaal voor jou heeft boekwijzer.com door Scherp Filmproducties een mooi filmpje laten maken over Ik ben Vincent en ik ben niet bang.

WINACTIE

EN DE WINNAARS ZIJN…

Carien Koch
Judith van Pel / Biebmiepje
rbbrrbbr

Sturen jullie je adres naar boekwijzer@gmail.com dan komt het boek zo snel mogelijk jullie kant op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *