Het is de tijd van het jaar dat er  cadeautjes uitgedeeld worden. In schoenen, onder bomen, aan kinderen, aan volwassenen. Voor mij bestaat er geen mooier geschenk dan een meeslepend, verhelderend, verrassend of spannend verhaal. En dus, speciaal voor jullie, een lijstje met prachtige boeken om cadeau te doen. De leeftijdscategorie is een indicatie. De meeste boeken kunnen al eerder worden voorgelezen, of kunnen veel langer doorgelezen worden. Als je advies op maat nodig hebt, schroom dan niet om ons te mailen (boekwijzer@gmail.com)!

Veel leesplezier.

Kiekeboe rond | boekwijzerKiekeboe Rond, Vierkant of Driehoek van Mies van Hout (0+)
Kiekeboe Rond, Kiekeboe Driehoek en Kiekeboe Vierkant… deze drie nieuwe boekjes voor de allerkleinsten zijn een daverend succes. De serie van Mies van Hout wordt in ons huis helemaal stukgelezen.  Steeds neemt de illustratrice een van de drie vormen als uitgangspunt en verrast kinderen in een kiekeboe van openslaande pagina’s met spannende (fantasie)dieren waarin de vormen zijn veranderd. Kinderen leren over vormen. Zo is rond is niet gewoon rond; het is ook zacht, draaiend, vloeiend, golvend. Boekjes om steeds opnieuw mee te spelen (kiekeboe!) en de fantasie eindeloos te prikken. Oh, en ze zijn allemaal even fijn!

 

Dino's bestaan niet | boekwijzerDino’s bestaan niet van Mark Janssen (3+)
Twee jongetjes gaan op dinojacht. Tim dapper en stoer, Jesse voorzichtig en een beetje bang. Zit daar niks? Wat doen we als? Is dat een…? Maar, we doen toch maar alsóf, dino’s bestaan toch helemaal niet, zegt Tim stoer. Heeft hij wel goed gekeken? Mark Janssen maakte al indruk met Niets gebeurd en Ik wil een leeuw, maar overtreft zichzelf in dit waanzinnige prentenboek. Met de adembenemende illustraties zou je kinderkamers vol willen hangen. Steeds weer ontdek je iets nieuws op de prachtige uitklappagina’s. Mark Janssen opent werelden waar je eindeloos in zal verdwalen.
boekwijzer

Heel heel heel vies boek | boekwijzerEen heel heel heel vies boek van Edward van de Vendel & Floor de Goede (4+)
Als Edward van de Vendel en Floor de Goede hun krachten bundelen is succes gegarandeerd (denk bijvoorbeeld aan De zombietrein), zo ook in misschien wel het allervieste boek dat je ooit zult lezen. Hardop lachen is niet tegen te houden! Vanaf het allereerste (strip)verhaal waarin twee jongetjes om een heel vies boek vragen (en het ook krijgen) is duidelijk welke koers dit boek vaart: eentje dwars door snot, slijm, spuug en poep récht de kinderharten in! Dit boek komt uit de Tijgerlezen-serie. Deze serie voor kinderen van vijf tot en met negen maakt haar motto ‘gelukkig leren lezen’ helemaal waar.

boekwijzer

Zondag maandag sterrendag | Anna WoltzZondag maandag sterrendag van Anna Woltz (5+)
Nora is uitvinder en dol op avonturen. Op een dag moet ze een uitvinding doen anders dan alle andere keren, eentje die haar nieuwe buurjongen Sep zal helpen bij zijn spreekbeurt. Sep weet alles over sterren en kan daar geweldig over vertellen, maar liever niet aan een volle klas. Gelukkig krijgt Nora het beste idee ooit. Dit fijne verhaal komt ook al uit de Tijgelezen-serie. Zo gaaf dat kinderen die net beginnen met lezen op deze manier al met de stijl en vertellingen van de geweldige Anna Woltz kennis kunnen maken.

boekwijzer

Fabeldieren | boekwijzerFabeldieren van Floortje Zwigtman & Ludwig Volbeda (6+)
In dit schitterend uitgegeven, grote boek staan alle fabeldieren die onze wereld, én kosmos kent. Niet alleen ontzettend knap en toegankelijk beschreven door Floortje Zwigtman, ook magistraal getekend door de talentvolle Ludwig Volbeda (van zijn tekeningen kunnen we geen genoeg krijgen). Een boek om steeds opnieuw iets wonderlijks in te ontdekken, om keer op keer uit voor te lezen, om naar te kijken, om je door te laten inspireren, om uit te leren. Bijzonder om cadeau te doen.

boekwijzer


Wonder | boekwijzerWonder van R.J. Palacio (vertaling: Esther Ottens) (9+)
Wonder is al wat ouder, deze maand verschijnt deze filmeditie, maar blijft een boek dat elk kind (en elke volwassene) zou moeten lezen. Het verhaal speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Het boek is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid en empathie. Ik geloof echt dat we door het lezen van dit boek allemaal (nog) wat aardiger worden.

boekwijzer


Naar het noorden | boekwijzerNaar het noorden van Koos Meinderts (9+)
Dit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Dit oorlogsverhaal – geschreven in onmiskenbare Meinderts-taal (genieten!) – is zo echt, zo rauw en mooi tegelijk. Het won dit jaar niet voor niets de Gouden Griffel! Lees hier meer over dit boek en hier over de schrijver.

boekwijzer

Lampje | boekwijzerLampje van Annet Schaap (10+)
Dit sprookjesachtige verhaal over Vis en Lampje gaat over twee moedige kinderen die zoveel krachtiger blijken dan ze dachten. Ze ontdekken dat er niks mis is met het hout waar ze uit gesneden zijn, dat het goed hout is: heldenhout. Het lijkt wel of alles klopt in dit boek. Het verhaal is dromerig en spannend tegelijk. De mysterieuze illustraties zijn om in te lijsten zo mooi. De taal is wonderschoon zonder hoogdravend te zijn. Een van de personages is half mens en half zeemeermin en toch blijft het verhaal volkomen geloofwaardig. Dit is gewoonweg een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Lees hier meer over het boek (met mooi filmpje!)

 

Zweetvoetenman | boekwijzerDe zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann (10+)
Het motto van dit boek is: het recht is overal en van iedereen. Toch best raar dat kinderen en ook veel volwassenen er zo weinig vanaf weten. Annet Huizig dook in de materie en schreef er een meesterwerk over. Aan de hand van de sprankelendste spannende, grappige of juist ontroerende waargebeurde verhalen geeft ze ons een gevoel bij wat het recht nu eigenlijk inhoudt. De zweetvoetenman is buitengewoon informatief, bijzonder sterk geïllustreerd, zet aan tot denken, nodigt uit tot discussie en is boven alles gewoonweg heel heel HEEL erg leuk. Het vonnis? Ik veroordeel iedereen tot het lezen van dit boek (en dat is dus geen straf). Bekijk hier een mooi filmpje over het boek.

Piratenzoon van Rob Ruggenberg (11+)Piratenzoon | boekwijzer
Dit is alweer het zevende bloedstollende avontuur van de hand van meesterverteller Rob Ruggenberg. Keer op keer weet de oud-journalist een vergeten stukje geschiedenis uit te werken tot pageturner tot en met. Dit keer neemt hij ons mee naar het begin van de zeventiende eeuw, naar Marokko en Zeeuws-Vlaanderen, naar de Tachtigjarige Oorlog, naar piraten en Spaanse soldaten, naar een jonge galeislaaf en een Zeeuws meisje. Als je de boeken van Ruggenberg dichtslaat ben je steevast een geschiedenis rijker, én geloof je zomaar dat het allemaal wel eens echt zo gegaan zou kunnen zijn.
boekwijzer

Het alfabet van Candice Phee | boekwijzerHet alfabet van Candice Phee van Barry Johnberg (vertaling: Annelies Jorna) (12+)
Candice, een meisje van twaalf, is ontwapenend eerlijk, superslim en niet als andere kinderen. Ze heeft niet veel vrienden, maar daar heeft ze het niet heel moeilijk mee. Ze heeft wel andere dingen om zich druk om te maken. Haar moeder is depressief door het overlijden van haar kleine zusje en haar vader heeft ruzie met zijn broer. Candice wil maar één ding: zorgen dat alles voor iedereen goed komt. Dit boek is meeslepend, stoer, ontroerend, en ook nog eens ontzettend goed. Om hardop bij te lachen, om je in te verliezen. We kunnen ons niet voorstellen dat er iemand is die het niet in een paar dagen zal verslinden.

boekwijzer

The hate u give | boekwijzerThe hate u give van Angie Thomas (vertaling: Jasper Mutsaers) (14+)
Starr is enige getuige als haar goede vriend Khalil op een avond op brute wijze door een politieman wordt vermoord. ‘Dapper zijn betekent niet dat je niet bang bent, het betekent dat je doorzet, ook al ben je bang.’ zegt haar moeder. Ze zet door. Ze ontdekt dat ze haar afkomst niet kan veranderen en ook niet wat ze heeft meegemaakt. Ze besluit te getuigen tegen de politieagent, maar zal de waarheid gruwelijk genoeg zijn om de dood van haar vriend als misdaad te beschouwen? Dit is een debuut om een hele diepe buiging voor te maken. The hate u give is een heftig, schokkend, steengoed boek dat iedereen moeten lezen. Omdat we sámen dingen kunnen veranderen.

Er is geen vorm waarin ik pas | boekwijzer
Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen  (15+)
Tessel is zestien, intelligent en perfectionistisch. Ze loopt zich het vuur uit de sloffen voor P., haar leraar Nederlands en het stuk van de school. Maar als zijn huwelijk gevaar gaat lopen, wijst P. haar bruut de deur. ‘Het is niet zo heel leuk als iemand je maniak noemt. Of als hij je beschuldigd van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou.’ Als Tessel zich realiseert dat zij niet degene is die te ver is gegaan en dat ze zichzelf ergens de schuld van geeft waar hij op zijn minst medeverantwoordelijk voor is, wordt ze boos en is het is tijd voor wraak. Dit boek verovert je woord voor woord en heeft een prachtige boodschap: Ben bang, maak fouten, huil uit, vraag hulp, ga het aan, vertrouw jezelf en probeer het opnieuw. Een must read! Ook voor volwassenen! Lees hier meer (met filmpje).

Schildpadden tot in het oneindige | boekwijzerSchildpadden tot in het oneindige van John Green (vertaling: Aleid van Eekelen-Benders) (15+)
Heel in het kort (het is echt niet na te vertellen, ga het maar lezen) gaat het boek over Aza, een meisje met ernstige angststoornissen, die samen met haar beste vriendin op zoek gaat naar een verdwenen miljardair. De zoon van de miljardair blijkt wel heel leuk geworden, de gedachten van Aza (als ze eenmaal de ‘verkeerde’ kant op cirkelen, zijn ze niet meer te stoppen) niet heel behulpzaam bij het beginnen van een romance, en de beloning misschien toch minder belangrijk dan gedacht. Ik werd totaal opgeslokt door dit verhaal. Genoten, gejankt, gehuiverd, gelachen. Gewoonweg onwaarschijnlijk goed.

boekwijzer

Het gelukkige eiland | boekwijzerHet gelukkige eiland van Marit Törnqvist (alle leeftijden)
In dit pareltje komt een meisje aanvaren dat op weg is naar de horizon. Liefhebbers van het werk van Marit Törnqvist zullen snel zien dat het het meisje is uit haar Klein verhaal over liefde. Dit keer gaat ze op zoek naar geluk. Ze ontdekt wat ze wil, wie ze is en doorleeft de misstappen die bij dat proces horen. Helemaal aan het einde van het boek vindt het meisje een leeg eiland, het gelúkkige eiland. ‘Hier kon alles nog gebeuren.’ Het is het gevoel van kinderlijke vrijheid. ‘Waar zou ze gaan zitten? Waar zou ze gaan slapen? Wat zou ze gaan doen?’ Dit eiland geeft haar de ruimte. Het is zoals Marit Törnqvist het zelf zegt: ‘Ik geloof dat iedereen zo nu en dan een leeg eiland moet tegenkomen. Dat die ruimte een voorwaarde is om überhaupt te leven.’

Onder mijn matras de erwt | boekwijzerOnder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout (poëzie)
‘Er zijn mensen die de poppenportretten in dit boek een beetje eng vinden.’ schrijft Ted van Lieshout over de poppen die hij in 1981, 1982 en 1983 maakte, oud liet worden en een plek gaf in deze dichtbundel. Ik vind ze helemaal niet eng, ik moest even wennen aan de ogen, maar kon míjn ogen vanaf het eerste moment niet van ze af houden. Lees de gedichten rustig, dan zoom je langzaam in op het leven van het meisje (de ‘ik’ uit het boek). De gedichten spelen grotendeels rondom de scheiding van haar ouders, maar gaan over gevoelens die je ook herkent als je die achtergrond niet hebt. Als altijd met het werk van Ted van Lieshout raakt het me. Het is oprecht, kwetsbaar, grappig, mooi. Ik ben zelf een kind geweest. Een heel ander kind, maar toch… dit meisje zorgt ervoor dat ik me (beter) herinner hoe het voelde om groot te worden, het zorgt ervoor dat ik mijn eigen kinderen beter begrijp. Ga haar verhaal alsjeblieft lezen. Het zal je wijzer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *