HET HELE SOEPZOOTJE

van Floor Bal

met tekeningen van Sebastiaan Van Doninck 

Existentiële vragen van een vierjarige

Het zoontje van Floor Bal begon op zijn vierde vragen te stellen over het heelal. Toen de wetenschapsjournaliste ontdekte dat er over de lastige materie voor die doelgroep geen goed voorleesboek te vinden was, besloot ze zelf aan de slag te gaan. Dat begon met een groots onderzoek. Wanneer ontstond wat ook alweer? En waar? Wat was het eerste landdier? Wat waren de eerste planten? Wat hoorde er in dit boek, wat niet? Het moest allemaal kloppen, maar het mocht niet te moeilijk zijn. Floor onderzocht, versimpelde, schrapte.

Versimpelen en schrappen

Ze analyseerde de zware materie en beschreef wat ze zag. 
Neem bijvoorbeeld het ontstaan van leven. Dat natuurkundige proces is voor volwassenen al (te) gecompliceerd. Hoe maak je dat behapbaar voor kinderen van vier?
Floor maakt ervan: ‘Tot er wél iets leeft, opeens…’ Deze ogenschijnlijk simpele oplossing werkt. Vooral omdat ze daarna doorgaat. Want, dat iets bestaat, één wordt twee, en twee worden meer. Er is leven, en dat leven groeit, past zich aan en verandert.
Op een vergelijkbare manier gaat de schrijfster om met het verstrijken van tijd. Ze laat dat weloverwogen voor wat het is, of schrijft – nadat de inslag van een enorm stuk steen een einde heeft gemaakt aan de dinosauriërs: ‘Dit is weer een fijne plek om te leven.’ Ze maakt het niet moeilijker dan dat. Een minuut op een koekje wachten ervaren kinderen al als héél lang… Waarom zou je hen dan lastigvallen met een aspect dat haast niet te bevatten is?

soepzootje 2 | boekwijzer

Zo veel te ontdekken

Als je Het hele soepzootje vaker voorleest en bekijkt, ontdek je hoe ongelooflijk veel informatie erin te vinden is, hoe knap alles klopt en dat er over de kleinste details door te praten is. Bijvoorbeeld over dat Afrika het continent is waar bijna al het leven begon (daarom staat het zo centraal in beeld op de eerste pagina), of over hoe de mensen (Irakezen) die het wiel uitvonden er eigenlijk uitzagen. En zo is er veel meer. Cruciale momenten als de ontwikkeling van landbouw of de industriële revolutie, ze komen allemaal aan bod. Wat mij betreft wordt er een boekje met de bijzonderheden die in het boek te vinden zijn uitgegeven om al dat moois niet te missen.

soepzootje 3 | boekwijzer

Sebastiaan Van Doninck

De illustraties van Sebastiaan Van Doninck verrijken en verhelderen. Van de losse, abstracte vormen, waarmee hij de kracht van de big-bang aan het begin van het boek voelbaar maakt, werkt hij langzaam naar meer herkenbare beelden van dieren, mensen, steden. Vooral zijn interpretatie van de explosie en evolutie van leven in de oceaan vind ik meesterlijk: een spiraalkolk waarin leven vanuit het een centrum van eencelligen, via visachtigen, octopussen en uiteindelijk een haai en een klein oranje visje omhoog golft.

Een knap soepzootje

Het ontstaan van het heelal, de aarde, de mensen en de rest… Wow, ga dat maar eens uitleggen aan kinderen vanaf vier jaar. Floor Bal en Sebastiaan van Doninck verbeelden en verhelderen het hele soepzootje bij elkaar in dit voorleesboek. Ik hoop op veel meer non-fictieboeken van dit stel voor deze doelgroep. En ik hoop ook dat Het hele soepzootje zijn weg weet te vinden naar heel veel boekenkasten in kinderkamers en scholen.

JOEP (5) VERTELT…

We hebben Het hele soepzootje al een paar keer voorgelezen aan Joep van vijf en hij vertelt het verhaal – zoals je hieronder kunt horen – nu al op zijn eigen manier na. Gisteravond keek hij vanuit zijn bed naar de maan en fluisterde: ‘Dat is dus gewoon een stukje van onze planeet geweest, hè mama.’

EN DE WINNAARS ZIJN…

Pieter Drift en Sanne Karsten

Sturen jullie je adresgegevens naar boekwijzer@gmail.com, dan komt Het hele soepzootje zo snel mogelijk jullie kant op!

Veel lees-, en kijkplezier en tot ziens op boekwijzer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *