PULLETJE

tekst: Marco Kunst

illustraties: Henriette Boerendans

 Pulletje | boekwijzer

 

Groeien, groeien groeien… uit het ei, uit het nest, uit de vijver. Pulletje is een dapper, nieuwsgierig eendje dat haar wereld steeds groter ziet worden.
Het verhaal begint op de dag dat mama eend een rond, glad en glanzend ei legt. Daarin zwemt en zweeft Pulletje. Het is een warme, mooie, grote wereld op zich. Ze groeit, vult het ei, tik tik tikt zichzelf naar buiten en komt terecht in een knus nest. En daarbuiten valt nog veel meer te ontdekken. Pulletje wil het allemaal zien. Nieuwsgierig en dapper stapt ze de wijde wereld in.

‘Alle eer aan Henriette Boerendans die de schitterende houtsneden maakte bij het verhaal dat ik schreef!’ schrijft Marco Kunst over het eerste prentenboek van zijn hand. Haar werk is inderdaad prachtig. Acht maanden werkte de beeldend kunstenaar eraan in haar atelier op een zolderkamer in Amsterdam. Daar liggen haar gutsen, beitels en staat een etspers van 500 kilo. In haar werk zoekt ze naar ‘ harmonie, een sterke compositie en melancholie’.

Pulletje ‘klopt’ voor mij omdat deze kernmerken niet alleen passen bij haar illustraties, maar ook bij het mooie verhaal dat Marco Kunst schreef. Je voelt dat er rust, tijd en geschaaf overheen is gegaan om dit poëtische ritme te bereiken. Dat ‘Pulletje’ niet zomaar even is geschreven. Of uitgegeven, want ook de vormgeving is om door een ringetje te halen.

En het klopt ook écht. Wist je bijvoorbeeld dat een eendje er in een ei zo uitziet als Henriette Boerendans het laat zien, en dat de kuikentjes het nest echt pas verlaten als alle eitjes zijn uitgekomen?
Subtiel zit er zo veel moois in ‘Pulletje’ verborgen. Het begin. Het groter worden. Van onder moeders vleugels de grote wijde wereld in. De anatomie. Het vangnet dat je als ouders probeert te zijn, dat niet te strak en niet te los mag zijn. En zelfs de ondoorgrondelijke wetenschap dat het almaar door gaat.

‘Pulletje’ is een fijn, warm, rond voorleesverhaal, waarin fantasie en non-fictie beeldschoon samenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *