VIERKANT

Vierkant | boekwijzer

tekst: Mac Barnett
illustraties: Jon Klassen
vertaling: J.H. Gever
uitgeverij: Gottmer Kinderboeken

Driehoek 1 | Boekwijzer

In your books me, my children, this audience, WE… we find ourselves in this weird place in the middle of fiction and real feelings where you, as the artists, found a way to communicate with us, your audience. Is that the art of fiction?

Dit was een van de vragen die ik afgelopen vrijdag stelde aan Mac Barnett en Jon Klassen. Hoewel het antwoord alles in zich had waar ik op hoopte en me nog veel meer vertelde dan ik al wist, was het in wezen een retorische vraag. Hun prentenboeken geven me het antwoord keer op keer: Ja! dít is the art of fiction. En met hun nieuwste boek Vierkant is het Barnett-Klassen-universum weer een planeet rijker.

Vierkant 1 | boekwijzer

Het is het vervolg op Driehoek waarin we kennismaakten met Driehoek die op een dag besluit een gemeen grapje uit te halen met Vierkant en zichzelf terugvindt in een situatie waarin niet meer duidelijk is wie nu wie een hak heeft gezet. Vierkant is weer heel grappig en daarin komt de filosofische zweem waarmee de Barnett en Klassen hun verhalen polijsten zelfs nog net wat meer naar voren. Het gaat over Vierkant die zich, voordat hij het goed en wel doorheeft, de status van beeldhouwer én genie heeft aangemeten. Hij moet het perfecte beeld van Cirkel zien te maken. Wat niet echt lukt. Of toch wel?

Vierkant 2 | boekwijzer
Als altijd zijn de zinnen van Barnett (ook in de knappe vertaling van J.H. Gever) om te smullen en voor meerdere interpretaties vatbaar. Klassen, die een meester is in het subtiel en minimalistisch brengen van een verhaal, bereikt een nieuw hoogtepunt met de manier waarop hij de ogen van de personages laat spreken. Zeker als je bedenkt dat deze elementaire vormen hem weinig anders dan ogen laten om mee te communiceren.

De twee vrienden leveren voor mij het ultieme bewijs dat een prentenboek tegelijk hilarisch, poëtisch en kunstzinnig kan zijn. En dat doen ze niet alleen met Vierkant en Driehoek, maar bijvoorbeeld ook met De wolf, de eend en de muis waarbij ik bij het voorlezen niet anders kan dan hardop meelachen.

De Wolf, de Eend en de Muis | boekwijzer

In 2019 verschijnt Cirkel. De mannen hebben aangekondigd dat daarin alles en iedereen samenkomt, het boek zal de trilogie rond maken. Ik kan er haast niet op wachten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *