Een leeuw als Leonard | boekwijzer

Er is maar één manier om een leeuw te zijn
Een leeuw als Leonard is een heel lief, wijs verhaal dat mooi laat zien hoe goed het is om trouw te blijven aan jezelf.

Het begint zo (let op: bij het middelste stukje lees je in het plaatje mee): ‘Sommigen denken dat er maar één manier is om een leeuw te zijn. Ze zeggen:

Een leeuw als Leonard | boekwijzer

Ze zeggen dat een leeuw niet lief kan zijn. Maar dan kennen ze Leonard nog niet.’

Leonard denkt graag. Hij dicht. Hij is lief. Zijn beste vriendin is een eend… Marianne. Samen wandelen ze en voeren ze lange gesprekken over van alles en nog wat: ‘een mix van gekwaak en rustig gebrul.’ Dat Leonard een eend als vriendin heeft, dat hij haar niet opslokt, dát gaat de wilde leeuwen te ver. Op een dag paradeert een roedel langs. Ze grommen en brullen: ‘Leonard, je moet wild zijn!’

Laat niemand je vertellen…
Samen laten Leonard en Marianne zien dat ze het allemaal helemaal fout hebben. Ze hebben een idee en daar bouwen ze een gedicht mee. Daarin staat alles wat ze zo mooi hebben bedacht. Lees maar een stukje:

‘Laat niemand je vertellen
dat ze weten hoe het moet.
Er zijn zoveel manieren om jezelf te zijn,
en allemaal zijn ze goed.’

Sprankjes vertrouwen
Her en der in het verhaal worden speelse vragen gesteld: Wat denk jij dat er dan gebeurd? Moet ik veranderen? Wat denk jij? Het zijn vragen waar we onze kinderen mee willen omringen. Verpakt in dit mooie verhaal is het antwoord helder voor hen. Natuurlijk mag Leonard zichzelf zijn, mag hij vrienden zijn met wie hij wil. Het zijn sprankjes vertrouwen waarmee je kinderen wil toestoppen. Ben wie je bent, blijf dat, sta daarvoor.

De warmte van de kleuren op de tekeningen past prachtig bij de tekst. Het is ontzettend knap hoe Ed Vere de dieren met een paar subtiele lijnen zoveel karakter meegeeft. De licht rijmende tekst is vertaald door Edward van der Vendel. Zijn taligheid tilt het verhaal (als altijd) op.

Waarom Ed Vere het schreef…
Ik hoef jullie vast niet te vertellen hoezeer ik geloof in de kracht van verhalen. Kijk dat eens prachtig verwoord staan in dit boek:
‘Sommige zeggen dat woorden
de wereld niet kunnen veranderen.
Maar als woorden je aan het denken zetten,
dan kunnen ze dat misschien wél.’

Hij verpakte de moraal zorgvuldig, maar het is duidelijk dat Ed Vere kinderen met zijn boek wat mee wil geven. Op zijn website ontdekte ik wat. Het is even wat tekst, maar ik wil het toch graag helemaal met jullie wil delen:

It’s also my anti everything Trump stands for book.
I wrote it immediately after the 2016 US election campaign. One belligerent, bullying voice was getting all the attention. He’s now the figurehead of the free world, setting a disastrous example. I can’t help thinking that this voice will inevitably filter down to children and that they, inevitably, will learn from it, and possibly in time, learn to become like it.
I hope I’ve written a book that counters that voice, and the intolerance behind it. I think it’s time we celebrate the power of quieter more thoughtful voices.
I also wanted to address ‘toxic’ masculinity. If you remember, some truly awful quotes relating to women came from Trump. We need to demonstrate a different idea of masculinity. ‘How to be a Lion’ tries to show that being gentle, considerate and exhibiting a sensitive side are not weaknesses… they’re part of being a well rounded, thinking, human being.
How to be a Lion is a book about gentleness, and the power of words. Most importantly, it’s a book about thinking for yourself and standing up for who you are.

(If all this sounds pretty didactic – I hope that the book isn’t.)

Nou, Ed Vere en een ieder die door dit laatste stukje bang is geworden dat-ie een politiek pamflet onder ogen krijgt: heb geen zorgen. Een leeuw als Leonard is bovenal een vreselijk lief en mooi prentenboek. Deze achtergrond laat alleen maar laten zien wat een diepte verhalen voor kinderen kunnen hebben.


Een leeuw als Leonard | boekwijzerWinactie (gesloten)

Wil jij dit mooie, wijze boek winnen?

Ik mag twee exemplaren weggeven!

Deel en like dit bericht (vergeet niet om boekwijzer te taggen) en vertel me in een comment hieronder, op Facebook of Instagram aan wie jij Een leeuw als Leonard wilt wilt geven!⠀

 

 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

 

13 reacties op “Een leeuw als Leonard

 1. Djûke Elzinga zegt:

  Voor mijn drie kinderen die alle drie de Leeuw als achternaam hebben. Stuk voor stuk lieverdjes.
  Groet,
  Djûke, moeder Arian, Jesper en Silke de Leeuw.
  Delegatie via Instagram.

 2. A Lida zegt:

  Voor mijn zoontje van 8 die zich iedere week opnieuw aanpast aan zijn twee nieuwe woonplekken; bij zowel zijn papa als bij mij. Hartverscheurend.

 3. milou.feskens zegt:

  Wat zou ik dit graag winnen voor onze zoontjes Duuk en Lenn, jongens hoeven niet altijd stoer te zijn en het lijkt me een prachtig boek over jezelf blijven tegen alle verwachtingen in!

 4. Manon zegt:

  Voor mijn zoon van 7 die het nu enorm zwaar heeft met de scheiding van zijn vader en mij. Hij is goed zoals hij is en hoeft zich niet aan te passen.

  • cdterpstra zegt:

   Sam probeert zich op te trekken aan haar broer Kees maar daar bij gaat ze vaak aan haar eigen ik voorbij. Dit boek lijkt mij prachtig voor haar.

 5. Nancy Vogels zegt:

  Voor mijn lieve dochter Kris! 💛🦁 Ze is gek op dieren en prentenboeken! Dus…. 🤞🍀 Mama is ook dol op prentenboeken ☺️ die gebruikt ze ook elke dag in haar groep 3… Win-win!! 🤞🍀🙌

 6. Daniëlle "@Dutchylovesbooks" Ouedraogo zegt:

  Deze wil ik graag winnen om te lezen en mee te geven aan de kinderen♡
  Actie is al gedeeld op mijn insta!

 7. Trang Chau zegt:

  Wauw wat een mooi boek! Deze wil ik heel graag aan mijn zoontje geven, hij zit in groep 3 en leert nu lezen. Naast dat is het een gevoelig mannetje, vind t echt een boek voor hem!

 8. Lara zegt:

  Wat een prachtige moraal! Dit is toch wat je je kinderen mee wilt geven? Ik wil het graag aan mijn zoontje geven, die als oudste van het gezin toch alles zelf eerst moet ondervinden en uitzoeken in de grote wereld.
  Gedeeld op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *