De weglopers | boekwijzerDe weglopers van Ulf Stark
Illustraties: Kitty Crowther|
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Ulf Stark is zonder twijfel een van de schrijvers die ik het meest bewonder. En De weglopers is denk ik het allermooiste boek dat ik ooit van hem las.

Opa is lastig. Dat was hij altijd al, maar sinds hij in het ziekenhuis ligt, is het erger dan ooit. Hij vloekt, hij schreeuwt, hij scheldt, hij spuugt zijn pillen uit, hij blaft de verplegers af. Zijn kleinzoon Gottfried vindt het geweldig als opa kwaad wordt. Dat maakt het leven spannend.

Samen bedenken ze een plan om opa één dag weg te krijgen uit het ziekenhuis. Hij wil een laatste keer naar het huisje op het eiland waar oma en hij woonden voor zij overleed.
‘Kun je van iemand houden die dood is?’ vraagt Gottfried als ze naar het eiland varen.
Opa bijt hard in zijn broodje en zegt: ‘En nu hou je je kop, jongen!’
Gottfried weet wat dat betekent. Dat betekent: ‘Ja, dat kan.’

De weglopers | boekwijzerDit tijdloze epistel staat vol met dit soort zinnen waarin humor, eerlijkheid en ware gevoelens samenkomen. Of met zinnen waarvan de diepere betekenis je pas na een tweede keer lezen overvalt. Want, ja! Dit is is zo’n boek dat je minstens een keer per jaar wil herlezen. Hulde ook aan Edward van de Vendel die het verhaal met zoveel voelbare liefde voor het werk van Stark vertaalde.

Ook de treffende potlood-illustraties van Kitty Crowther mogen niet onbenoemd blijven. Kwetsbaar, humoristisch en ontroerend als de tekst verrijken zij het verhaal. Haar laatste twee tekeningen zijn zo wondermooi dat de tranen over mijn wangen liepen.

Dat je mee mag met het avontuur van deze twee onweerstaanbare hoofdpersonages en de prachtig vormgegeven mensen die om hen heen hangen, voelt als een privilege.
Het rauwe, het echte, het grappige, het lieve, het mooie, het verdrietige en alles wat daardoorheen schuurt, dit boek is dat alle bijeen. Jeugdliteratuur in haar meest prangende vorm.


Dit juweel staat centraal in de volgende Tiplijst op Maat voor Boekwijzer Leden. Kun je niet wachten? Dan kun je het boek hier bestellen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *