Het kattenmannetje en andere sprookjes

Auteur: Janneke Schotveld
Illustratoren: Martijn van der Linden, Georgien Overwater, Nazrina Rodjan, Milja Praagman, Tanneke Wigersma, Annette Fienieg, Jan Jutte, Annet Schaap, Sanne te Loo, Liset Celie, Job van Gelder, Linda Groeneveld, Kirsten Offringa, Takako Hamano en Kristof Devos
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
het kattenmannetje | boekwijzerDe eerste sprookjesbundel van Janneke Schotveld – De kikkerbilletjes van de koning – bekroonden we als Griffeljury met een Vlag & Wimpel. We werden zo gelukkig van de manier waarop Schotveld naar klassieke sprookjes knipoogt, maar toch vooral haar eigen unieke, grappige en betekenisvolle blik op de wereld deelt.

In het Het kattenmannetje herhaalt Schotveld haar succesformule met vijftien sprankelende, geestige, hartverwarmende, wijze nieuwe (voorlees)verhalen.

Er is natuurlijk het kattenmannetje zelf. Hij kan precies kan verstaan wat de katten om hem heen vertellen over de problemen van hun baasjes (‘een kattenzieltje is zo teer en gevoelig als een vlindervleugeltje, moet je weten.’). Hij laat hun zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar wordt zelf door niemand verzorgd. Of toch wel?

En zo zijn er vele nieuwe helden… 

het kattenmannetje | boekwijzerZoals Vidor (‘zo’n jongetje dat altijd overal de schuld van kreeg’) die er alles aan doet om draak Sjakkelien te helpen. Of Ali Baba (en de veertig ridsters), wiens overoveroverovergrootvader nogal beroemd was. Of het vreselijk verwende jongetje Donnie (‘Zijn ouders waren zo dom om te denken dat het hun zoontje aan niks mocht ontbreken’) die een dikke, ondoordringbare muur wil bouwen. En er keren – zo fijn – ook personages uit de eerste bundel terug. Zoals de dappere ridster die hoogzwanger achter een reus aangaat of haar lieftallige man, koning Max, dat nou leuk vindt of niet (‘Anders had je maar een lief volgzaam prinsesje moeten trouwen, weet je nog?’).

De bundel ziet er schitterend uit. Dat begint al met de prachtige liefdevolle illustratie van Martijn van der Linden op het omslag. Hij nam ook het eerste sprookje voor zijn rekening; daarna wordt elk sprookje door een andere meesterlijke illustrator verrijkt met de mooiste, eigenzinnige tekeningen. 

Het kattenmannetje is geweldig om te zien, te gek om zelf te lezen (ook voor volwassenen) en een feest om voor te lezen. Het is bijzonder om te merken wat een wonderlijke, diepe gesprekken je met kinderen kunt hebben over elk verhaal. 

Ik gun het elk kind, elke (groot)ouder, elke oppas, elke leerkracht én elke schoolklas!


Hier kun je dit juweel van een boek bestellen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *