Voettocht over het ijs & De wolven van Currumpaw

Auteur: William Grill
Illustrator:
William Grill
Vertaler: Annelies Verhulst
UItgeverij: Fontaine⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

De wolven van currumpaw | boekwijzerDe boeken van William Grill lezen als adembenemende natuurhistorische documentaires.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ze vallen in de eerste plaats op omdat ze er zo schitterend uitzien. Beeldschone covers, adembenemende spreads die worden afgewisseld met pagina’s vol portretten, details en filmische verbeeldingen van het verhaal. Grill heeft stukjes van de geschiedenis op briljante wijze voor ons bewaard.

Met zijn debuut Voettocht over het ijs won hij (toen pas 25 jaar oud) de prestigieuze
Kate Greenaway Medal. Het boek vertelt het duizelingwekkende avontuur (1914) van ontdekkingsreiziger Shackleton, zijn bemanning en negenenzestig honden. Als Shackleton als eerste mens ooit het Antarctische continent van zee tot zee over wil steken, wordt zijn schip de Endurance verbrijzeld door het ijs. Shackleton is vastberaden om alle opvarenden te redden. Het meesterlijke verslag van deze ongelooflijke expeditie eindigt voettocht over het ijs | boewkijzermet de beroemde woorden van Shackleton: “De enige echte mislukking is om helemaal niet op onderzoek uit te gaan.”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In dat eerste boek laat Grill de kou, de stilte, de verlatenheid van die oneindige ijsvlakten en oceanen tot in je diepste vezels doordringen. De beleving van de natuur in zijn tweede boek De wolven van Currumpaw is net zo overweldigend: In aardse tonen laat Grill het Wilde Westen – de setting van deze ongelooflijke geschiedenis – als een deken over je heen vallen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Op de uitgestrekte prairies van Nieuw Mexico heerst de koning van Currumpaw: Lobo, leider van een beruchte wolvenroedel. Ranches geloven dat de roedel magische krachten heeft en niet te vangen is. Wolvenjager Ernest Thompson Seton is vastbesloten om voor elkaar te krijgen wat anderen nooit lukte. De impact die het avontuur op hem heeft, verwoord hij zelf het best: ‘Sinds mijn avontuur met Lobo wil ik niets liever dan mensen duidelijk maken dat alle wilde dieren in ons land een kostbare erfenis zijn. We hebben niet het recht die te verwoesten. Deze erfenis moeten we doorgeven aan onze kinderen.’ (citaat uit Wild Animals I Have Known waar dit De wolven van currumpaw | boekwijzerverhaal op gebaseerd is).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoewel ik de boeken van Grill door de tekeningen leeftijdloos vind, denk ik dat het goed is om te vermelden dat de verhalen voor kinderen vanaf een jaar of zeven/acht goed te begrijpen zijn en van een jaar of acht/negen goed zelf te lezen. Ze verdienen bovendien een bijzondere aanbeveling voor kinderen met leesproblemen. Grill, zelf dyslectisch, zegt daarover in The Telegraph: ‘Me being such a bad reader shaped the look of the book: I had to draw everything out and explain it through pictures, to make it as clear as I could.’ En in The Guardian: ‘I believe there is a large, untapped reserve of non-fiction stories waiting to be re-interpreted that, handled correctly, can be educational and entertaining. They can also be more accessible for those who struggle with reading, as dyslexics like myself have. Picture books and graphic novels are a way into reading for us’. Het is in deze boeken niet zozeer zo dat het taalgebruik versimpeld is, maar doordat de illustraties kinderen aan de arm nemen, is de tekst veel sneller te begrijpen. 

Ik ben groot fan van deze twee prachtboeken, jullie hopelijk vanaf nu ook!


William Grill | boekwijzerWinactie

Zie jij een van deze boeken al in jouw huis prijken?

Dan heb ik goed nieuws! Ik mag van elk boek een exemplaar weggeven. Laat me in een reactie weten welk boek jij voor wie wilt winnen… Ik maak de winnaars half maart bekend! 

Kun je niet wachten? Hier kun je Voettocht over het ijs en hier kun je De wolven van Currumpaw  aanschaffen!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

6 reacties op “De boeken van William Grill (met winactie)

 1. Else Belis zegt:

  Voettocht over het ijs
  Dit lijkt me een ideaal boek voor het klasje van meerster Geert ( mijn schoonzoon).
  Regelmatig koopt hij mooie boeken voor zijn klasbibliotheek, juist om de kinderen te stimuleren een boek te nemen en te lezen. Zelf leest hij regelmatig een klein stukje voor in de klas. Alle dagen, aan het einde van de lessen. De kinderen luisteren aandachtig……
  Maar hij leest niet het hele verhaal voor. Ergens stopt hij en nodigt zijn leerlingen uit om het boek te gaan lenen en zelf verder het einde van het verhaal te ontdekken!
  En, ja, er zijn leerlingen (niet allemaal) die inderdaad zo nieuwsgierig zijn en het boek thuis verder lezen……

 2. Annelies Crommelinck zegt:

  Voettocht over het ijs voor mijn zoon, voor wie lezen niet makkelijk blijkt maar die gelukkig wel houdt van boeken. Boeken die zijn liefde voor boeken verder aanwakkeren worden hier met open armen ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *