Boekwijzer Reviewer Piet over De jongen onder water

Auteur: Adam Baron
Illustraties: Benji Davies
Vertaling: Anneke Bok 
Uitgeverij: Billy Bones

>Boekwijzer | de jongen onder waterDe jongen onder water – een boek dat ik normaal tip aan kinderen vanaf tien jaar – te laten lezen. Hij vond dat gelukkig een goede keuze: ‘Het was spannend, grappig én zielig. Ik vond het een heel cool boek.’

Ik ga je iets vertellen wat je niet zult geloven.
Ik, Timon Titus, heb nog nooit gezwommen. (…)
Echt helemaal nooit. Mijn leven lang nog niet. En ik ben negen! 

Zo begint deze meeslepende vertelling. Wat is dat toch? Waarom heeft de supersportieve Timon nooit leren zwemmen? Waarom is zijn moeder zo panisch voor water?

‘Ik wilde níét stoppen met lezen,’ zegt Piet. ‘Er komen heel veel spannende situaties voor in dit boek die me heel nieuwsgierig maakten. Ik was steeds benieuwd of het hem zou lukken.’ Piet heeft het over de zoektocht van Timon, de hartveroverende hoofdpersoon van De jongen onder water. Hij wil niets liever dan het – door iedereen om hem heen – zo angstig bewaarde (best heftige) familiegeheim ontrafelen.

Over Timon zegt Piet heel treffend: ‘Hij is heel aardig, grappig en een beetje zielig tegelijk. Het is rot voor hem dat niemand eerlijk tegen hem is, daardoor snapt hij niet wat er met zijn moeder aan de hand is. Als hij de waarheid weet, voelt hij zich veel fijner.’

Het is zo mooi hoe goed Piet aanvoelt dat Timon kwetsbaar is door zijn onwetendheid. Ik denk dat hij bijvoorbeeld deze woorden van Timon aan het einde van het boek goed heeft gelezen: Ze dachten dat ze me een wereld hadden gegeven waarin ik makkelijker kon leven, zonder dat ze hadden beseft dat je niet kúnt leven als het niet in de echte wereld is. In waarheid.‘ En zo is dit verhaal niet alleen bijzonder voor kinderen, maar ook zo verrijkend om te lezen voor volwassenen, lees maar eens mee met wat Timon zegt als hij het over hen heeft: Ze horen geen dingen weg te laten. Dat zouden ze gewoon niet moeten doen. Ze moeten het hele beeld schilderen, met alles wat erbij hoort, en daar zouden ze niet bang voor moeten zijn. Als ze ons stevig in hun armen nemen, zo stevig dat we weten dat ze van ons houden, maakt het niet uit wat ze zeggen. Dan helpt hun liefde ons er wel doorheen.’

De jongen onder water viel mij – door het beeldschone omslag van Benji Davies – meteen op en Piet was daar ook erg over te spreken: ‘Het boek ziet er heel mooi uit. De voorkant laat zelfs al een beetje zien waar het over gaat. In het verhaal zelf staan niet heel veel tekeningen, maar de plaatjes die erin staan zijn heel mooi.’

Jullie snappen hopelijk wel dat Piet en ik niet heel veel meer over het verhaal kunnen verklappen. Dat zou zonde zijn.
‘Ga het nou maar gewoon lezen,’ zegt Piet, ‘als je erin begint, wil je zeker niet meer stoppen!’


Hier kun je dit fijne (voor)leesboek van een boek bestellen.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *