Aladdin | boekwijzerAlladin

Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustratoren: 
Sylvia Weve, Daan Remmerts de Vries, Ludwig Volbeda, Ingrid Schubert, Dieter Schubert, Annette Fienieg, Fleur van der Weel, Sanne te Loo, Hanneke Siemensma, Mies van Hout, Charlotte Dematons, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Thé Tjong-Khing, Harmen van Straaten , Carll Cneut, Martijn van der Linden, Noëlle Smit, Alice Hoogstad, Philip Hopman

Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren


Als Sjoerd Kuyper vertelt, worden al mijn zintuigen geprikkeld. 
Dit keer zette hij zijn meesterlijke pen in een van de roemrijkste verhalen van Duizend-en-een-nacht: Aladdin. Hij toverde de vertelling eervol om tot – voor mij – de beste versie van het sprookje die ik ooit las. Al bij de eerste drie zinnen had hij me door subiet afstand te nemen van zoetsappig geromantiseer‘Aladdin loopt door de straten en steegjes van Istanbul, die grote stad in Turkije. Hij is zestien, Aladdin, maar hij lijkt tachtig. Hij loopt krom van ellende.’

Aladdin | boekwijzerEen paar zinnen daarna verrast Kuper opnieuw als blijkt dat hij het verhaal in het heden laat beginnen. Aladdin hangt over de leuning van een brug. Hij haat de wereld en zijn leven. Maar dan… ‘Er gaat een windvlaag over de brug. Een vlinder dwarrelt voor zijn ogen langs. Nee, het is geen vlinder, het is een biljet van tweehonderd lira. Aladdin steekt zijn hand uit en pakt het.’ Dit is zijn kans, al zo lang wil hij de paleizen zien waar de sultans woonden. Met dit geld verschaft hij zich toegang. Hij gaat naar binnen, verstopt zich tot hij alleen is: ‘En dan, daar, zet hij zijn fantasie wijd open’ en mogen wonderlijke dingen gebeuren (de tekening van Ludwig Volbeda sluit zo magisch mooi aan).

Aladdin vindt de fles en uit de fles komt de geest – ‘Dat heet djinn, meneer, ik ben een djinn‘. Aladdin mag een wens doen en wenst zichzelf en zijn moeder vierhonderd jaar terug in de tijd, naar het tijdperk van de sultans, waar onvermijdelijk de dag aanbreekt dat hij de djinn vraagt of hij prinses Badroel Badoer, de dochter van de sultan, mag zien: ‘Aladdin ziet alles, alles wat mooi is, alles wat mooi is in de wereld, en dat alles komt samen in één meisje’.

Aladdin | boekwijzer

Zo mooi te kunnen schrijven (en tekenen, de illustratie die Fleur van der Weel bij dit hoofdstuk maakte is adembenemend). Als Kuyper vertelt over de liefde, schuilt er poëzie in elke zinderende zin: ‘Hij grijpt zich vast aan wat hij maar kan pakken, de wind, het lied van de vogels, de kleuren van het tapijt, zijn eigen haar, anders zou hij vallen, vallen, eindeloos vallen en te pletter slaan op de bodem van de schoonheid die hij ziet.’ Aladdins hart is gestolen. Niks helpt. Hij moet en zal met prinses Badroel Badoer trouwen.
Dat lukt natuurlijk, met wat hulp van de djinn. Alles lijkt geweldig te gaan. Iedereen houdt van Aladdin.

Aladdin | boekwijzerOf…
‘Nee. Er is één man … Nee, er zijn twéé mannen … die zijn bloed wel kunnen drinken.’

Het is prachtig hoe Kuyper de dreiging voelbaar maakt als hij de paden van die mannen, de tovenaar die het gemunt heeft op de lamp en de grootvizier die met prinses Badoer wil trouwen, laat kruisen. Ze ontdekken dat zij allebei kunnen krijgen wat ze willen, als ze elkaar helpen. 

Tussen al het moois en diepgaands door, is er bij Kuyper altijd ruimte voor humor. Ik moest hardop lachen bij de passage waarin prinses Badroel Badoer de grootvizier misleidt en de lieflijk uitgesproken tekst die ze zingt in haar hoofd vervormt tot: ‘Hij is een walgelijke pad, stinkt als een half vergane rat, voor ik hem aanraak moet hij eerst tienduizend jaar in bad’. Het is ronduit geestig dat hij een vonk laat overslaan tussen de sultan en de moeder van Aladdin (beeldschoon verbeeldt door Hanneke Siemensma). En je kunt een grinnik toch niet onderdrukken als Kuyper het op een na laatste hoofdstuk start met: ‘Er is niets zo irritant als een lang en gelukkig einde, dus laten we het kort houden’.

Aladdin | boekwijzerBij dat einde wil ik nog even stilstaan…
Tegen slechte mensen mag je liegen, maar als je echt van iemand houdt kan dat niet en dus vertelt Aladdin zijn prinses dat hij uit de toekomst komt. Dat brengt hem bij zijn laatste wens voor de djinn: hij wil samen met zijn Badroel Badoer terug naar de tijd waar hij vandaan komt. En a
ls Aladdin en Badroel Badoer daar zwevend van verliefdheid op de brug belanden waar het allemaal begon, laat Kuyper alles duizelingwekkend mooi ineenvallen.

Van te veel wensen komt narigheid, waarschuwt het zeventiende hoofdstuk van AladdinDat is natuurlijk waar, maar als het om werk van Kuyper gaat, raak ik niet uitgewenst. Dat er nog maar heel veel boeken, verhalen, gedichten, of wat dan ook van zijn hand mag verschijnen.

Over deze reeks:
Aladdin is verschenen in een reeks van Hoogland & van Klaveren waarin gerenommeerde schrijvers een klassieker hervertellen. Na de bewerking van Avonturen van Baron van Münchhausen door Nicolaas Matsier, nam Daan Remmerts de Vries ons mee op reis met Odysseus en liet Koos Meinderts ons opnieuw kennismaken met De schelmenstreken van Reinaert de vos
De schrijvers werken volgens een vast, krachtig format. Elk boek bestaat uit achttien hoofdstukken en elk hoofdstuk uit een spread aan de ene en de tekst aan de andere kant. Die beperking in ruimte maakt dat de tekst nooit willekeurig is; de verhalen zijn steevast van een zeldzaam en voortdurend hoog niveau. Het omslag en de hoofdstukken worden bovendien in alle boeken door negentien verschillende topillustratoren van een schitterend decor voorzien. Hun stijlen zijn zo uiteenlopend, maar de boeken toch altijd een homogeen geheel.


Aladdin | boekwijzerWinactie

Wil jij Aladdin ook zo dolgraag lezen?

Dan heb ik goed nieuws! Ik mag drie exemplaren weggeven. Laat me in een reactie weten wie jij dit boek toewenst… Ik maak de winnaars half maart bekend! 

Kun je niet wachten? Hier kun je het boek aanschaffen!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

7 reacties op “Aladdin (met winactie)

  • Ivenka zegt:

   Wat lijkt me dit een prachtig boek💙 wij lezen op dit moment ‘het kattenmannetje’ aan onze zonen voor en hebben hem bijna uit. Ik zou deze dan ook heel graag voor mijn mannen wensen want we zijn dol op sprookjes en mooie illustraties💙

 1. Ruth en Reuben zegt:

  Leeshonger heb ik altijd wel, maar hoe fijn is het om watertandend trek te krijgen in een specifiek boek, door jouw enthousiasme! Ik wens mezelf, mijn lief (wij lezen elkaar ook voor) en onze zes kinderen dit boek toe, voor veel lees- en kijkplezier.

 2. Jorien zegt:

  Wat lijkt het mij leuk om deze mooie klassieker voor te lezen aan Tijmen! We moeten van de juf goed oefenen met lezen, misschien kan hij proberen zelf te lezen?!

 3. Trang Chau zegt:

  Ik doe graag mee voor mijn zoontje! Hij moet binnenkort een boekbespreking houden voor de eerste keer. Super spannend en dit boek past echt bij hem. Dan vindt ie ook vast leuk om er iets over te vertellen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *