Boekwijzer Reviewer Ruben over Elke dag broerdag

Auteur: Tineke Honingh
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Boekwijzer Reviewer Ruben is tien jaar oud en leest graag meeslepende, spannende jeugdboeken. Het heerlijke avontuur van de vijf broers uit Elke dag broerdag past perfect bij die beschrijving en leek me dan ook geweldig voor hem.

Elke dag broerdag | boekwijzerElke dag broerdag
De stamboom aan het begin van Elke dag broerdag laat mooi zien hoe het gezin van Noa, de verteller in Elke dag broerdag, is samengesteld. Het viel Ruben meteen op dat het dit keer niet gaat over broers die elkaar de kop inslaan: ‘Dit boek is anders. Noa en zijn vier (stief)broers werken samen. Ze hebben eigenlijk geen ruzie, ze helpen elkaar en als er iets is lossen ze het snel weer op.’ Hun grootste nachtmerrie is dan ook dat ze uit elkaar gehaald worden. En dat is precies wat hen boven het hoofd hangt.

De paarse envelop
‘Op een dag valt er een paarse envelop op de deurmat,’ vertelt Ruben. ‘Deze envelop komt van een advocatenbureau. Ik vond het heel spannend, omdat ik niet wist wat er in de brief zou staan.’ Wat de advocaat aankondigt, snappen de broers ook niet helemaal. Maar dat het foute boel is, voelen ze meteen. De vorige keer dat er een brief kwam van een familierechtadvocaat moesten twee hen bijna naar Engeland verhuizen.’

Elke dag broerdag | boekwijzerBroeralarm
Dat laten ze zich niet nog een keer gebeuren. Ze slaan broeralarm en vluchten het bos in op weg en op zoek naar een oplossing.
Vanaf het moment dat Noa die dreigende paarse envelop vindt, kon Ruben niet meer stoppen met lezen: ‘Ik moest erachter komen of het ze zou lukken om bij elkaar te blijven. En ook of ze zich zouden redden in het bos. Ik heb van ze geleerd dat broers goed kunnen samenwerken en hoe ze van elkaars sterke kanten gebruikmaken.’

Filmpjes
Die vluchtende broers die je het zo gunt om bij elkaar te blijven, de natuur, de scouting-elementen, de verrassende wendingen, de geheimen die hen boven het hoofd hangen… Het zijn perfecte ingrediënten voor een verhaal dat kinderen willen verslinden. Het is de broers tegen de wereld van volwassenen die alles maar over hun hoofd heen denken te kunnen beslissen. Dat werkt. ‘Ik ging helemaal op in het avontuur en kon het echt met de broers meebeleven,’ zegt Ruben. Dat komt ook door de beeldende manier van schrijven van Tineke Honingh, die Ruben erg ‘boeiend’ vond: ‘Noa heeft regelmatig ‘filmpjes’ in zijn hoofd. Door die filmpjes stelt hij zich dingen voor, hoe zou het kunnen gaan en ziet hij dingen terug uit het verleden. Dat is heel mooi gedaan.’

Elke dag broerdag | boekwijzerZullen ze een bos broers blijven?
Ruben en ik hopen zo dat jullie ook gaan ontdekken of het de vijf broers lukt om een bos broers te blijven. Of het voor hen Elke dag broerdag mag blijven. Of jullie dit verhaal – net als wij – zullen verslinden!
Laten jullie het ons weten?


Elke dag broerdag zit de volgende ronde in het Boekwijzer Lidmaatschap (Voorjaar 2020). Kun je niet wachten? Dan kun je het hier bestellen. 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *