A writer can fit a whole world inside a book. Really.
– Neil Gaiman

In deze verwarrende, onrustige tijd waarin we allemaal zo veel mogelijk thuis zijn, gun ik jullie en jullie kinderen de mooiste verhalen. Verhalen die je helpen om op reis te gaan in je hoofd.

Dat kan natuurlijk door zelf boeken te lezen, of voor te lezen, maar daarbij mag je jezelf ook best een beetje laten helpen. Bijvoorbeeld door een luisterboek.

Per leeftijdscategorie laat ik een paar pareltjes zien. Als het veel langer gaat duren, zal ik over een tijdje nog eens zo’n lijst delen. Sowieso laat ik onder aan deze post zien waar jullie de luisterboeken kunnen vinden, op die plekken kun je zelf natuurlijk ook op zoek gaan. 

De categorieën zijn een indicatie. Het is mijn ervaring dat kinderen een luisterboek vaak al wat eerder aankunnen dan wanneer ze het boek zelf lezen en dat ze de boeken die ik voorbij laat komen nog heel lang mooi blijven vinden.

Via deze link (https://hsl.ink/storytel_boekwijzer) krijgen jullie dertig dagen gratis en onbeperkt toegang tot de luisterboeken van Storytel (altijd opzegbaar). Daar (of bij de online bibliotheek) kun zelf natuurlijk ook op zoek gaan. Komen ze…

VOOR KINDEREN VAN 0-4 JAAR

Bijt-ie in je bil! | boekwijzer

Ken je dat? Dat je kind opeens een liedje zingt of neuriet waarvan je denkt: dit heb ik nog nooit gehoord… Zodra kinderen naar de crèche gaan, leren ze een hele hoop nieuwe melodietjes. Het vrolijke boekje Bijt-ie in je bil! bevat vijfentwintig van meest gezongen crècheliedjes. Zo zingen jullie vast snel samen mee met Ageeth de Haan?

Jij bent de liefste | boekwijzerIk zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent…
De lieve versjes uit de tijdloze bundel Jij bent de liefste van Hans & Monique Hagen werden door virtuoos Floor Minnaert kunstig bewerkt tot melodieën die door Beatrice van der Poel en Gerard Alderliefste werden ingezongen.

De dikke Boer Boris | boekwijzerIn de feestelijke Dikke Boer Boris zijn vijf verhalen over het kleine boertje met de rode laarsjes verzameld. Of Boer Boris nu onmogelijk de markt kan bereiken, geen feest wil, aan zee of in de sneeuw speelt, het klinkende rijm en de grappige verhalen zijn altijd een genot om naar te luisteren. Deze bundel is door schrijver Ted van Lieshout zelf ingesproken.

Jip en Janneke | boekwijzerMisschien niet heel verrassend, maar omdat we op dit moment zelf zo genieten van de verhalen van Jip en Jannekewil ik ze er toch heel graag bij zetten. Omdat we allemaal wel wat vertrouwds kunnen gebruiken deze dagen… Flip van Duijn, de zoon van Annie M.G. Schmidt, leest de meer dan 75 verhaaltjes uit deze prachtige bloemlezing voor.

VOOR KINDEREN VAN 4-6 JAAR (EN OUDER)

Meester Max en de minimonsters | boekwijzerIn Meester Max en de minimonsters laat Rindert Kromhout, zelf peuterleider geweest, bijna alles wat in de eerste en tweede klas van de lagere school kan gebeuren aan bod komen. De vrolijke verhalen zijn met zoveel humor, grappige wendingen geschreven dat je meer dan regelmatig met je kinderen mee gniffelt. Ook een aanrader voor juffen en meesters, de verhalen zijn voor hen vast herkenbaar! De schrijver las het boek zelf voor.

Julia en Ot | boekwijzerDuik in de fijnste verhalen en gedichtjes over de winter met Julia en Ot. Ze gaan over sneeuw, vrolijke lichtjes, een kerstdiner met wokkels en een gewonde kerstboom. Deze verhalen zijn geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en worden voorgelezen door Dieuwertje Blok. Er is ook een boek vol herfstverhalen, ook een aanrader!

VOOR KINDEREN VAN 6-8 JAAR (EN OUDER)

De rode prinses | boekwijzerIk kan niet tellen hoe vaak ik deze magische klassieker van Paul Biegel heb gelezen. De rode prinses blijft voor mij een van de allermooiste (en grappigste) boeken ooit geschreven. En het is óók een van mijn lievelingsverhalen om naar te luisteren. Isa Hoes sprak het verhaal over de Rode Prinses, die wordt ontvoerd door rovers Holz, Bolz en Schwanenstolz prachtig in. En dit is ook zeker zo’n boek dat helemaal niet in één categorie thuis hoort, het is net zo leeftijd- als tijdloos!

Bibi's bijzondere beestenboek | boekwijzerBibi Dumon Tak is onze onbetwiste koningin van de non-fictie. In Bibi’s bijzondere beestenboek schenkt ze ons beeldschone, loeigrappige miniatuurportretten met ongelooflijke feiten over bijzondere dieren. Ze worden voorgelezen door rasvertellers Dieuwertje Blok, Midas Dekker, Jeroen Kramer en Toon Tellegen. Eigenlijk is het onmogelijk om te kiezen uit de dierenboeken van Bibi, dus lees of beluister ze vooral allemaal (en dan is hierna Bibi’s doodgewone dierenboek, over alledaagse dieren die lang net zo doodgewoon zijn als ze lijken, wel een fijne opvolger).

VOOR KINDEREN VAN 8-10 JAAR (EN OUDER)

Mijn bijzonder rare week met Tess | boekwijzerAnna Woltz heeft zoveel mooie boeken geschreven en prijzen gewonnen, en ik ben dol op al haar werk, maar Mijn bijzonder rare week met Tess is misschien wel mijn favoriet. Het gaat over Samuel en Tess, die elkaar tijdens een zomervakantie op Texel ontmoeten. Tess wil haar vader, die ze nog nooit gezien heeft, ontmoeten en heeft daar een wild plan voor bedacht. Ze hoopt dat Samuel haar daarbij zal helpen. Dat is het begin van een spannend en hartroerend avontuur. De film van dit mooie boek is uitgekomen is trouwens het boek zeer waardig.

 

Hotel Bonbien | boekwijzerHet lekker geschreven avontuur Hotel Bonbien gaat over het allervreemdste jaar dat Siri ooit heeft meegemaakt. Ze is tien en woont in het hotel van haar ouders. Ze is er geboren, ze vindt het de mooiste plek op aarde, ze wil er nooit meer weg. Maar de laatste tijd maakt ze zich zorgen. Haar ouders hebben steeds vaker ruzie, wat nou als ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen? Daar moet ze echt niet aan denken. Ze weet het zeker: alleen een wonder kan hen redden. En laat dat nou net zijn wat uit de hemel komt vallen! Dit originele feelgood-verhaal wordt prachtig voorgelezen door Anne van Veen.

Extra tip: Paul van Loon heeft de afgelopen dagen op zijn Instagram-account elke dag een hoofdstuk voorgelezen uit Allemaal onzin. Heel gaaf om hem te zien en horen vertellen!

VOOR KINDEREN VAN 10-12 JAAR (EN OUDER)

Piratenzoon | boekwijzerBen je op zoek naar een machtig avontuur, dan is Piratenzoon van Rob Ruggenberg precies wat je zoekt. Ruggenberg is er een meester in om stukjes geschiedenis te nemen en daar een geweldig verhaal aan op te hangen. Hij zei me zelf eens dat hij de punt in een historisch document graag vervangt door een komma. Dit avontuur gaat over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Maar eigenlijk zijn al zijn boeken even goed (en te beluisteren)!

Naar het noorden | boekwijzerDit jaar wordt het vrede, zei de vader van Jaap met oud en nieuw. Maar dat is het nog steeds niet. Sterker, de oorlog is niet meer alleen buiten, maar ook binnen. Jaap is zijn vrolijke moeder kwijt, hij verliest zijn zusje nog voor ze er goed en wel is en ook zijn vader is veranderd. Het is allemaal de schuld van die stinkoorlog! Als de honger te groot wordt, sturen hun ouders Jaap, zijn grote zus Nel en kleine broertje Kees naar het noorden, daar is nog eten. Hoe zal Jaap zich redden? Koos Meinderts leest Gouden Griffel-winnaar Naar het noorden zelf voor.

VOOR KINDEREN VAN 12 – 14 JAAR (EN OUDER)

leugenaar leugenaar | boekwijzer‘Mijn vader verdween op de ochtend van mijn dertiende verjaardag.’ Zo begint het verhaal van Charlie.
Vanaf dat moment is het voor haar of er naast de wereld die ze kent, een andere wereld bestaat: ‘Een geheime wereld die ik niet kon zien of horen, waar ik niet aan meedeed.’ Het mysterie waarmee het vertrek van haar vader is omgeven, de leugens die worden verteld, de zaken die krampachtig worden verzwegen… het maakt Charlie woest. Leugenaar leugenaar is een ijzersterk, ontwapenend verhaal over het echte leven. Zo’n verhaal dat je in een ruk uit wil lezen… of luisteren natuurlijk!

spijkerzwijgen | boekwijzerSpijkerzwijgen is een ontroerend, spannend, levensecht verhaal over Vonkie en haar opa. De ouders van Vonkie hebben wat tijd nodig om dingen op een rijtje te zetten en daar kunnen ze haar niet bij gebruiken en dus moet ze een week bij haar opa op de boerderij gaan logeren. Opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts, als opa met hem was durfde hij alles. Later was het misgegaan tussen de twee broers, helemaal mis, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt. Ze gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om haar opa en Buts weer bij elkaar te krijgen. Simon van der Geest leest al zijn boeken zelf voor, dit keer samen met Anne van Veen (weetje: Spinder – ook echt een aanrader – over de spannende oorlog tussen twee broers leest hij samen met zijn eigen broer voor).

VOOR KINDEREN VANAF 14 JAAR

De hemel van Heivisj | boekwijzer‘Toen het uiteindelijk oorlog werd, was het alsof de tijd aan een slap touw had vastgezeten en nu met een gonzende ruk strakgetrokken werd.’ Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt worden de vader en broer van Fing en haar zusjes in Duitsland tewerkgesteld. Fing ziet haar droom om door te leren voor onderwijzeres in rook opgaan. In plaats daarvan wordt ze oppasmeisje van Liesl, het vreemde nichtje van de vrouw van haar baas. Door Liesl kan Fing niet meer langs de oorlog heen kijken. Er dreigt een groot gevaar voor het meisje en Fing is de enige die haar kan helpen. In overrompelend mooie zinnen vertelt Lindelauf in De hemel van Heivisj het adembenemende, spannende verhaal van de redding van Liesl.

lovebus | boekwijzer
Alsof je een spannende film zit te kijken, hoor je vanuit meerdere personages wat er op de beruchte zaterdagavond 7 februari 1976 in Medum gebeurde. Die nacht werden er twee mensen vermoord, raakte er één zwaargewond en hadden acht personen medische zorg nodig voor lichtere verwondingen. Al dat geweld draaide om seks. De korte, krachtige zinnen maken Lovebus zeer toegankelijk. Tjibbe Veldkamp is een fantastische schrijver én voorlezer!.

ENGELSTALIGE LUISTERBOEKEN
Voor kinderen op de middelbare school die graag naar een Engelstalig luisterboek willen luisteren tip ik heel graag twee van mijn lievelings young adults in hun oorspronkelijke taal:

Ik geef je de zon | boekwijzer I’ll give you the sun is een magistraal boek. Tot hun dertiende zijn de tweeling Noah en Jude zó onafscheidelijk dat ze zichzelf NoahenJude noemen, drie jaar later spreken ze elkaar amper nog. Om en om vertellen ze je hun verhaal. Wat ze niet weten, is dat het boek en hun wereld pas weer compleet zullen zijn als die verhalen samenkomen. Het gaat over de ingewikkeldheid van relaties, over het niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, over verdriet, vergeving en oprechte liefde.

Wonder | boekwijzer‘Zullen we er niet een gewoonte van maken… om in het leven altijd ons best te doen om een beetje vriendelijker te zijn dan nodig is?’ Een prachtige oproep uit een prachtig boek. Het verhaal speelt zich af rondom het eerste schooljaar van de tienjarige Auggie. Auggie heeft een ernstige gezichtsafwijking (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Wonder is veel meer dan een uiteenzetting van de moeilijk- en fijnheden waar Auggie mee te maken krijgt. Het is bovenal een oproep tot vriendelijkheid en empathie.

 

VINDPLEKKEN VAN DE LUISTERBOEKEN
Er zijn veel manieren om deze luisterboeken aan te schaffen of te lenen. Ik noem er een paar:
– Via uitgeverij Rubinstein, dé uitgeverij van luisterboeken
– Via de onlinebibliotheek kun je niet alle bovenstaande titels, maar wel heel veel van de boeken lenen (soms zelfs gratis)
– Via Luisterrijk of Luisterboeken.nl kun je luisterboeken downloaden

(bied jij relevante luisterboeken aan en sta je niet in dit lijstje, mail me, dan zet ik je erbij)

TOT SLOT
Ik hoop dat deze lijst jullie mag helpen. Laat het me zeker weten als je nog wat mist, dan kan ik daar een volgende keer rekening mee houden.
Het is misschien nog goed om te weten dat het bij luisterboeken ook wel een kwestie is van smaak. Ik vind het bijvoorbeeld niet zo fijn als er te veel stemmetjes worden nagedaan (daarom staan de boeken van Roald Dahl er bijvoorbeeld niet bij, Jan Meng kan heus heel goed voorlezen, maar ik vind al die verschillende stemmen minder prettig). Zie het vooral ook als een aanzet om op onderzoek uit te gaan.

Ik wens jullie heel veel luisterplezier!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *