Boekwijzer Reviewer Sil over Nieuwe maan

Auteur: Sarah Crossan
Vertaler: Sabine Mutsaers
Uitgeverij: Pepper Books

Nieuwe Maan | boekwijzerNieuwe maan is een uniek goed geschreven, actueel, belangrijk en spannend boek dat ik eigenlijk elke 13-plusser blind aan durf te bevelen. Nu de executiedatum van zijn broer Ed is vastgesteld, reist de zeventienjarige Joe naar Texas. Hij wil de laatste weken zo dicht mogelijk bij Ed zijn. Terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook hoop dat er een einde kan komen aan deze nachtmerrie.


Joe en Ed
Joe en Ed zijn machtige personages. Sil zegt het mooi: ‘Het is onmogelijk om niet met Joe en Ed mee te leven. Ik las nooit eerder een boek over iemand die wacht op de dood. Dat moet vreselijk zijn. Vooral als je de dader niet bent, maar op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Joe is zo moedig om na ruim tien jaar zijn broer weer op te zoeken, terwijl hij dat best spannend vindt. Zouden hij en zijn broer na al die jaren nog wel een band hebben?’

Vrije versvorm

Ed knakt met zijn vingers.

Tuurlijk, hij is mijn broer.
Maar hij is ook een volwassen man
die ik ruim tien jaar niet heb gezien,
met een heel leven waar ik niet in voorkom.

Deze Ed is een vreemde.

Nieuwe Maan | boekwijzerAls je dit stukje leest, en de foto bekijkt van de pagina waarop de ontmoeting van Joe en Ed beschreven staat, valt je misschien op dat Nieuwe maan in een (ijzersterke) vrije versvorm is geschreven. Het is eigenlijk wel bijzonder dat Sil daar in zijn review aan mij niks over opmerkt. Dat laat mooi zien dat die vorm nooit belangrijker is dan het verhaal, of de tekst moeilijk leesbaar maakt. Integendeel.
Zo’n bladspiegel zal kinderen die het leesplezier even kwijt zijn juist aanspreken.

Vele lagen
Nieuwe maan 
is een boek dat meerdere keren gelezen en beoordeeld kan worden. Het was Sil wel opgevallen dat het verhaal van Joe en Ed diepte krijgt doordat hun achtergrond in flashbacks opgevoerd wordt. Sil: ‘Niet alleen de gesprekken in het heden zijn mooi, ook de herinneringen van de twee broers zijn aangrijpend en belangrijk. Ze hebben zoveel meegemaakt. Hun vader stierf, hun moeder liet hen in de steek (wat ik ontzettend gemeen vond) en nu wacht Ed de doodstraf.’

Nieuwe Maan | boekwijzerVerlichting
Hoewel het onderwerp van het verhaal best zwaar is, heeft Nieuwe maan ook lucht. Sil vond het mooi en grappig om te lezen hoe speciaal kleine dingen zijn geworden voor iemand die al zo lang opgesloten zit: ‘Ed is zó blij met een koel blikje frisdrank en hij kiest KFC kiest als zijn laatste avondmaal.’
Ook Joe’s ontmoeting met Nell geeft verlichting:


Mijn hoofd tolt als Nell bij me is.

Mijn botten gonzen,
mijn bloed borrelt en kookt
totdat we
alleen nog maar graaien,
aaien, elkaar smoren.

Met Nell is alles minder eenzaam, hoopvol zelfs. Totdat ook dat even lastig wordt. Sil: ‘Joe komt erachter dat de vader van Nell de baas is van de gevangenis. Hij wordt dan heel kwaad. Onnodig eigenlijk, want Nell kan er ook niks aan doen dat haar vader deze baan heeft. Gelukkig vindt Joe dat later ook.’

Tik tak tik tak…
De tijd van Ed tikt genadeloos weg, de dreiging van de naderende executiedatum is steeds voelbaar. De spanning in het verhaal zorgde ervoor dat Sil in één adem doorlas: ‘Dat had ik vanaf het begin, maar na het midden kon ik echt niet meer stoppen. Ik was zo benieuwd hoe het verder zou gaan. Ik móést antwoorden krijgen: Gaat Ed nog gered worden? Heeft hij de agent echt vermoord?’

Young adult in optima forma
Nieuwe maan is een young adult in optima forma. Het boek geeft een intens inzicht in de complexiteit van een falend rechtssysteem en de immense machteloosheid die daarbij hoort. Tot het allerlaatste moment hoopt Joe dat Ed uitstel zal krijgen. En dat is terecht, zo’n beslissing kán op het laatste moment vallen. Tegelijkertijd gaan de voorbereidingen voor de executie dan gewoon door.
En zo komt het dat Joe en zijn zus – wachtend op het laatste oordeel van de gouverneur – al afscheid van Ed moeten nemen. Sil: ‘Toen Joe en zijn zus weg moesten en de cipier de deur dicht deed, hoorden ze Ed hun namen brullen. Dat stuk zal ik niet meer vergeten. Dit was het eerste (en waarschijnlijk voorlopig het laatste) boek waarbij ik tranen in mijn ogen kreeg tijdens het lezen.’

Nieuwe Maan | boekwijzerWaarom iedereen Nieuwe maan moet lezen…
‘Als je dit boek ziet, weet je eigenijk al dat je iets bijzonders gaat lezen.’ Sil heeft gelijk. Nieuwe maan heeft een prachtige cover. ‘Je ziet Joe die naar de maan staat te kijken. En als je het omslag omslaat dan zie je Ed. Hij kijkt ook naar de maan, maar hij zit opgesloten in de gevangenis.
Toen ik Sil vroeg waarom iedereen Nieuwe maan moet lezen zei hij: Ik moest een paar keer slikken bij de gedachte dat er mensen gedood worden, terwijl ze niks misdaan hebben. Dit boek doet je stilstaan bij dingen die gebeuren, maar die je je niet kon inbeelden omdat het hier ondenkbaar is.’

Wij zijn heel erg benieuwd of jij Nieuwe maan nu ook gaat lezen en wat je ervan vindt! Laat je het ons in een reactie hieronder weten?


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *