Ik zal je bewaren

Ik zal je bewaren | boekwijzerAuteur: Jeska Verstegen 
Omslagillustratie: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Querido

Boze vouwen
Jesje is elf. Voor haar moeder is alles met ‘te’ ervoor verkeerd. Daar krijgt haar stem een ijzige toon van en haar gezicht boze vouwen. Jesje weet niet waarom. Ze probeert zich ernaar te gedragen, niet op te vallen. Soms zou ze zichzelf wel uit willen gummen.

Hesje
Maar dan gaat het niet goed met haar bomma. Ze is in de war. Op een dag noemt ze Jesje opeens Hesje en later belt ze ‘s nachts op omdat ze denkt dat ze naar Westerbork moet. Niemand wil Jesje er meer over vertellen. Praten over de Tweede Wereldoorlog is taboe. Het zwijgen werkt als een magneet. ‘Alles willen weten is een mensen-ding.’ Jesje wil achter de waarheid komen en die gaan begrijpen.

Wie? Wat? Waar?
Van haar vader, hij is journalist, heeft Jesje geleerd welke vragen ze moet stellen om antwoord te vinden.
‘Ontdekkingstocht’ schrijft ze op de eerste bladzijde van een mosgroen schrijfboekje en daarna op elk bladzijde één journalistieke vraag: Wie? Wat? Waar? Hoe? Waarom? Wanneer? Het zoeken begint.
Op het beeldschone omslag, dat Jeska Verstegen zelf maakte, zie je Jesje door een kleine deuropening kijken. Het laat prachtig zien hoe behoedzaam dit bijzondere meisje te werk gaat. Haar toon blijft altijd mild en dat maakt het verhaal ontwapenend zacht.

Sluipzacht
‘Ik wilde het verhaal klein vertellen, zachte zinnen, nergens mocht het luid klinken. Want precies zo sluipzacht kroop het verhaal door mijn jeugd. Het schrijven werd een zoektocht in mijn verleden.’ schrijft Jeska Verstegen over haar autobiografische jeugdroman. Dat Ik zal je bewaren uit het leven geschreven is, is voelbaar. Dit prachtige boek is bezield.

Rotoorlog
‘Die rotoorlog,’ fluistert bomma.
Jeska Verstegen heeft in woorden gevangen wat die rotoorlog verwoestte, hoe die mensen voorgoed tekent, hoe verdrietig het is als angst je niet verlaat, hoe onontkoombaar alles wordt doorgegeven en hoe belangrijk het is dat we proberen te begrijpen wat we misschien nooit helemaal zullen begrijpen.

‘We móéten ze onthouden,’ zegt bomma zacht.

Daarom dus: Ik zal je bewaren.


Ik zal je bewaren | boekwijzerWinnaars

Lieve Hilde Klok, moniekwolters en _jufyvonne jullie zijn de winnaars van dit geweldige boek! Sturen jullie je adres naar eline@boekwijzer.com?


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

4 reacties op “Ik zal je bewaren

  1. Marleen Veldhuizen zegt:

    Ik gun het mijn lieve dochter Sophie. Ze is 6 jaar,leest graag en erg goed. Ze toont steeds meer interesse in de tweede Wereldoorlog,doordat ze steeds meer het besef krijgt van 4 en 5 mei en dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vroeger niet,nu niet en in de toekomst niet. Hoe mooi zou het zijn voor haar om dit bijzondere boek te lezen.

  2. Irma zegt:

    Ik zou mijn moeder dit boek graag cadeau doen! Ik kan helaas niet bij haar zijn op moederdag vanwege alle omstandigheden, maar ik denk dat ze hier erg blij mee zou zijn!

  3. Hilde Klok zegt:

    Ik zou t mijn zoon graag cadeau doen. Hij is 10 en leest goed en is super leergierig. Ook de 2e wereld oorlog en waarom we op 4mei willen blijven herdenken wil ik hem graag meegeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *