Boekwijzer Reviewer Mira over Anne Frank

Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustrator: Sveta Dorosheva
Vertaler:
 Antje Schoehuys-Blaak
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Anne Frank | boekwijzerMira is zes jaar en wil jullie samen met mij heel graag wat vertellen over het boek Anne Frank. Anne Frank verscheen in de prachtige non-fictie serie Van Klein tot Groots van Maria Isabel Sánchez Vegara. In deze serie lezen kinderen (en volwassenen) over levensverhalen van bijzondere vrouwen uit de geschiedenis. 

Wat Mira heeft onthouden…
Dit prachtige boekje maakt mogelijk dat kinderen al vroeg kennis mogen maken met het verhaal van Anne Frank. Het is knap hoe het in zo weinig woorden zoveel vertelt. Toen ik Mira vroeg wat ze had onthouden van het verhaal, vertelde ze me: ‘Anne Frank woonde eerst met haar gezin in Duitsland, maar toen de oorlog begon moest ze vluchten. Dat kwam door Hitler, hij besloot dat alle Joodse mensen moesten verdwijnen. Maar toen werd Nederland ook bezet en moesten Anne en haar familie schuilen. Dat deden ze in het Achterhuis. Ze moest daar heel stil zijn. Dat was ze ook, maar toen werden ze toch opgepakt. Ze werd meegenomen naar een heel nare plek. Die plek noemen ze een concentratiekamp. Daar gebeurde iets vreselijks. Ze ging dood.’

Anne Frank | boekwijzerDe belevingswereld van Mira
Dat een meisje van zes door het lezen van dit prentenboek zoveel feiten als een verhaaltje kan vertellen, vind ik heel bijzonder. En ook ontroerend. Ik merkte dat de verschrikking van de beperking van vrijheid van Anne echt bij Mira was aangekomen, maar wel op een manier die voor kinderen van haar leeftijd te behappen is. Zo wist Mira ook nog dat Anne op haar dertiende een dagboek kreeg: dat dagboek werd haar vriendin omdat ze niet met andere kinderen kon spelen. Dat vond ik heel erg zielig voor haar.’ En toen ik haar vroeg welk stukje haar in het bijzonder was bijgebleven, was het: ‘dat Anne naar een speciale Joodse school moest.’ Dat niet kunnen spelen en uitgesloten worden van een school speelt zich in de belevingswereld van Mira af, het is mooi dat juist die onrechtvaardigheden haar opvallen.

Anne Frank | boekwijzerKunst
De illustraties van Sveta Dorosheva noemt Mira, die later kunstenares wil worden: ‘kunst’. En daar heeft ze gelijk in. Ze zijn adembenemend. Mira: ‘De tekeningen zijn in zwart-wit gemaakt met soms de kleuren van het dagboek van Anne erin. Ze zijn mooi in het groot, maar ook alle kleine stukjes die erin zitten vind ik mooi.’ Mira heeft goed gezien dat Dorosheva bijzondere details heeft toegevoegd, zoals het verhaal dat de vogels vertellen. De illustratrice vertelt daar zelf over dat die symbool staan voor emoties als geluk, dromen, dreiging of verlies. Het maakt haar niet uit dat kinderen misschien niet alle zinspelingen in haar illustraties kunnen lezen, de volwassenen die het voorlezen kunnen dat immers wel. Ze hoopt dat haar illustraties inspireren tot een gesprek dat verder gaat dan wat er in de tekst staat.

Droevig
Het verhaal van Anne Frank is niet eenvoudig om te vertellen aan jonge kinderen. Áls je het vertelt, kun je niet om het droevige einde heen. Toen ik Mira vroeg waarom Anne Frank voor haar anders is dan alle andere boeken die ze las, zei ze: ‘Omdat dit verhaal echt gebeurd is. Het is niet leuk dat Anne Frank naar een heel vervelende plek op aarde moest gaan.’ Toch noemt Mira het boek niet alleen ‘droevig, eng en verdrietig,’ maar ook: leuk.’ Ik geloof dat ze daarmee aangeeft dat ze het fijn vindt dat ze het verhaal van Anne nu kent en dat ze er nu met haar ouders over kan praten. Of in haar eigen woorden:
‘Als je weet dat Anne Frank heeft bestaan, dan moet je weten wat ze allemaal heeft meegemaakt.’

 

Mira en ik gunnen alle kinderen en volwassenen dit meesterwerkje en zijn heel erg benieuwd of jij Anne Frank nu ook gaat lezen of voorlezen en wat je er dan van vindt! Laat je het ons in een reactie hieronder weten?


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Een reactie op “Boekwijzer Reviewer Mira over Anne Frank

  1. Caroline zegt:

    Wat lijkt mij dit een interessant boek. Onze jongens weten eigenlijk niet zoveel van de 2de wereldoorlog. Het komt alleen aan de orde in deze dagen (4&5 mei). Dit boek is echt een eye-opener voor mij, bij ons worden het meest fantasie boeken (voor)gelezen, en dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *