De jongen op het dak | boekwijzerDe jongen op het dak

Auteur: Aline Sax
Illustrator: Sassafras De Bruyn
Uitgeverij: De Eenhoorn

Genoeg gevoeld
De jongen zit op het dak. Hij zit er al een tijd. Dag en nacht. Hij maakt geen deel uit van de wereld aan zijn voeten. Hij kijkt, hij observeert, maar hij voelt niet. Dat wil hij zo. Hij heeft genoeg gevoeld voor de rest van zijn leven. Op het dak is hij veilig. De gevoelens van de mensen aan zijn voeten reiken niet tot boven.

De jongen op het dak | boekwijzerDe knak
Het is hartverscheurend mooi hoe Aline Sax het verdriet beschrijft. Zoals wanneer de jongen aan de overkant van de straat een jonge man naar een foto ziet kijken en het ziet gebeuren: ‘Het hoofd van de jongeman zakt, samen met zijn schouders en zijn knieën. Langzaam gaat hij op de doos zitten. De jongen kent de knak. Het is één kort moment. Als je denkt dat het wel gaat, als je denkt dat je je alleen de mooie momenten kunt herinneren. Dan schuift één zwarte herinnering ervoor. Knak, zegt het dan in je.’
De jongen op het dak staat vol met dit soort oneindig tedere beschrijvingen. Over verdriet dat te groot is om in een flat te passen, over beelden van een zusje in een veel te groot wit bed met buisjes en slangetjes en naalden en piepende machines.

De jongen op het dak | boekwijzerWondermooi
De beschreven observaties van de jongen zijn wondermooi en kwetsbaar. Hij ziet jonge man aan de overkant, een eenzaam hondje en een eenzame jonge vrouw, een muzikant, een kantoorman en er is een meisje dat de jongen op het dak heeft opgemerkt en wil weten waarom hij daar zit. Hij wil de mensen daarbeneden niet zien, wil er niks bij voelen of hopen, maar kan niet tegenhouden dat de wereld hem langzaam weer gaat schelen. Hij kon zijn zusje niet helpen, maar anderen heel misschien wel?

Hartverscheurend
Sassafras De Bruyn verzorgde de beeldschone illustraties in De jongen op het dak. De potloodtekeningen zijn al even hartverscheurend mooi als het verhaal; de chemie tussen beeld en tekst is overweldigend. De jongen op het dak is niet alleen een van de allermooiste verhalen die ik ooit las het is ook een van de allermooiste boeken die ik ooit zag.


De jongen op het dak | boekwijzerWinactie

Ik mag drie exemplaren van De jongen op het dak weggeven. Laat me in een reactie weten wie jij dit boek toewenst… Ik maak de winnaars in juni bekend!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

6 reacties op “De jongen op het dak (met winactie)

 1. Door zegt:

  Mijn zoons zou ik dit boek toe wensen. We hebben net een prachtig boek uit (voorlezen en zelf lezen) en zoeken een fijn nieuw boek om samen te lezen.

 2. Marieke zegt:

  Ik wens dit boek mijn zoontje toe. Hij leest vooral veel non-fictie kinderboeken (‘boeken waar hij wat van kan leren’ zoals hij zelf zegt). Af en toe leest hij echter een boek wat hem echt raakt (zoals Lampje) en wordt daar dan erg enthousiast van.

 3. Ciska zegt:

  Ik zou dit boek graag lezen met mijn meiden. Het is zo lastig om ze te leren gevoelens onder woorden te brengen. De jongste is geen prater maar wel een lezer.

 4. Manuela Schliessner zegt:

  Het zou een prachtig boek zijn voor mijn dochter Anais en haar vader, die allebei ook zo gevoelig en sensitief zijn. Ik zou ook heel graag lezen. Ik lees graag voor, en geniet van die intieme warme en hartelijke momenten, waar mijn dochter tegen me aankruipt en geniet van elk woord. Het spreekt mij enorm aan. De illustraties zijn kunstwerken, zelf ben ik ook kunstenaar en kan enorm genieten van zo’n kunstwerk, waar met woorden een speciale wereld gecreeerd wordt. Ik zou het heel graag willen willen voor mijn Anais. Harte groet, Manuela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *