De dappere ridster | boekwijzerAuteur: Janneke Schotveld
Illustrator: Milja Praagman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De dapperste van het land
‘Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar ogen dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.’ Ze werd een ridster en niet zomaar een, nee, ze werd de dapperste van het land.

Een dappere ridster heeft altijd wat te doen. Ze leert akelige pesters een lesje, brengt de fietsenmaker en de bakker bij elkaar, of een leeuw die er even tussenuit wil terug naar de dierentuin… En dat zijn nog maar drie van haar twaalf avonturen. Ze zijn stuk voor stuk een lust om te lezen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De dappere ridster | boekwijzerJuiste toon
Schotveld vindt precies de juiste toon. Ze is ongelooflijk grappig. Ik moet hardop lachen als de ridster de mannen al tuffend op de grond met haar ‘krijg nou roest! of ‘m’n grootje’ de mond snoert. En tegelijkertijd weeft ze uiterst sympathiek wijsheden, moraal en diversiteit de verhalen in. 
Zoals wanneer de dappere ridster kinderen vertelt wat het betekent om zuiver te zijn (dat je ziet dat iedereen in wezen gelijk is). Hoewel ze ieder woord meent, krijgt ze toch een beetje jeuk van haar eigen preek en moet ze na afloop een paar keer flink op de grond tuffen.
Ze ontroert ook. Zoals in het verhaal over het jongetje dat zijn oma moet verliezen. ‘De ridster drukte het jongetje tegen zich aan. En zo bleven ze nog heel lang zitten, want soms heeft een ridster alle tijd.’
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De dappere ridster | boekwijzerOpzij, opzij!
De prachtige illustraties van Milja Praagman passen perfect bij de avonturen. Ze zijn net zo vertederend, grappig en stoer als de dappere ridster zelf. Samen met Schotveld maakte zij de dappere ridster tot een (h)eerlijk en weergaloos personage.
Ik zou nog veel meer kunnen vertellen van hoe goed en hoe mooi, maar ik laat het woord gewoon aan de ridster zelf: ‘Opzij opzij! Maak plaats voor mij’.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Doen hoor, allemaal lezen deze verhalen!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ok, nog één ps.: Wat het allemaal nog extra leuk maakt is dat ik de dappere ridster al kende. Ze speelt de hoofdrol in een hoofdstuk van Schotvelds geweldige sprookjesbundels De kikkerbilletjes van de koning en Het kattenmannetje. 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *