Auteur: Jonathan Auxier
Vertaling: Esther Ottens & Cornelis W. Schoneveld
Uitgeverij: Billy Bones

De Veger | boekwijzerAls Boekwijzer Reviewer Guus vertelt, hang ik aan zijn lippen. Dit keer las hij historische jeugdroman De Veger en zegt daarover: ‘Ik hoop dat iedereen dit boek gaat lezen. Het is een écht boek, niet zomaar een ‘alles komt weer goed’-verhaaltje. Het leert je over het leven en over de geschiedenis. Het is mooi, spannend, magisch, verdrietig, grappig én realistisch.’

De douw van de duivel
De Veger
vertelt het magische verhaal van het Londense weesmeisje Nan. Guus: ‘Haar leven is keihard en gevaarlijk.’ Als de schoorsteenveger (de Veger) bij wie ze opgroeit op een nacht verdwijnt en haar niets anders dan een hoed en een mysterieus, warm klompje roet zo groot als haar vuist nalaat, moet ze zich wel aansluiten bij de klimjongens van de wrede Wilkie Crudd. Op een dag wordt de grootste nachtmerrie van een veger waar: Nan komt vast te zitten in een schoorsteenpijp. Guus: ‘Dat was zo spannend en eigenlijk begon het boek toen écht. Terwijl haar rivaal Roger haar de douw van de duivel geeft – hij stookt het vuur net zo lang op tot hij Nan uitrookt – gebeurt er iets magisch. Het klompje roet komt tot leven en redt haar.’

De Veger | boekwijzerCharlie
Nan heeft van de Veger geleerd om in onmogelijke dingen te geloven, en dus gelooft ze in dit wonder met oogjes en een kloppend hart en een kruimelig grijs lijfje. Guus: ‘Ze noemt hem Charlie. Ik vond het heel mooi om te zien wat Charlie met Nan doet. Ze is een moedig en vastberaden meisje, maar aan het begin van het boek lijkt ze misschien wat hard en doet ze lelijk tegen haar medeklimmers. Door Charlie ontdek je dat ze eigenlijk heel lief is. Charlie ziet er waarschijnlijk best eng uit, maar dat maakt haar niks uit. Hij is een soort kind dat alles nog moet leren. Nan vindt een groot leegstaand huis waar ze gaan wonen. Samen geven ze alle kamers een nieuwe naam en functie: bozebuienkamer, verkleedkamer, op-potten-en-pannen-slaankamer, een uitvindkamer, een parcours, een vuilniskamer en de kamer van Niets. Dat is zo mooi bedacht.’

Wie zorgt eigenlijk voor wie?
Nan zorgt dus voor Charlie, maar langzaamaan ontdek je dat het misschien wel anders ligt tussen hen… Guus: ‘Eigenlijk is het andersom. Charlie is een golem, een mythisch wezentje dat Nan beschermt met zijn leven, letterlijk. Hij heeft bijzondere krachten. Maar als hij die gebruikt, kost dat hem ook wat. Zoals wanneer hij het vogeltje Luk weer levend maakt. Dan sterft er een klein stukje van hem, dat wordt weer steen. Hij vindt dat niet erg – “voor een golem bestaat er geen goede afloop” –  maar ik vond het wel heel verdrietig.

Geloofwaardig
Hoewel het duidelijk is dat dit deel van het verhaal verzonnen is, blijft het boek heel geloofwaardig. Dat komt zeker doordat het je een bijzonder en echt deel van de geschiedenis laat zien. Je leert hoe onwaarschijnlijk hard het leven voor klimmers vroeger was.’ Achter in het boek vertelt de schrijver daar in het interessante laatste hoofdstuk meer over. Waar ligt de grens tussen een verhaal en een leugen vraagt hij zich af. Zijn De Veger is een mengeling van feiten en fantasie. Als hij mensen over het boek vertelt, gaat hun eerste vraag altijd over de schoorsteenvegers: ‘Was het echt zo erg?’ ‘Eerlijk gezegd was het nog erger,’ is dan zijn antwoord.

De Veger | boekwijzerDoor iemand anders te redden, redden we onszelf
De Veger is een lekker dik lievelingsboek met een machtige climax. Guus: ‘Het wordt prachtig opgebouwd naar het eindspektakel. Zal het grote plan van Nan om de andere vegers te redden slagen? Ondanks de verdrietige en heftige gebeurtenissen sloeg ik De Veger met een goed gevoel dicht. Hoewel ik Charlie en Nan niet zou willen zijn, zou ik wel een paar van hun eigenschappen willen hebben. Ik vind het heel knap dat Nan zo blij kan zijn in zo’n beroerde situatie en zou wel wat van haar doorzettingsvermogen willen hebben. Zelfs als het leven echt moeilijk wordt, stopt ze niet. Of wat van het verzorgende van Charlie. Hij is zo goed. Hij vindt iedereen lief en aardig. De boodschap van De Veger is voor mij een hele mooie: “Door iemand anders te redden, redden we onszelf.”‘ 


Guus en ik wensen jullie heel heel heel veel leesplezier! Laten jullie ons weten wat jullie van het boek vonden? 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *