Auteur: Susin Nielsen
Vertaler:
 Lydia Meeder & Barbara Zuurbier
Uitgeverij: Lemniscaat

Eerlijk is eerlijk, de boeken van Susin Nielsen zijn zo steengoed en toegankelijk dat ik ze eigenlijk aan elke 12/13-plusser durf te geven. Dus zeker ook aan Boekwijzer Reviewer Luana van veertien die me vertelde dat ze houdt van boeken die een beetje zielig zijn. Een van haar lievelingsboeken is Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens. Adres onbekend sluit daar perfect op aan. Nielsen is er een meester in om hartveroverende karakters te creëren: sympathieke, slimme, tikkeltje nerderige underdogs waar je onmiddellijk van gaat houden.

Zielig⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In Adres onbekend’ beleef je het avontuur van de twaalfjarige Felix die met zijn moeder in een busje woont. Allemaal tijdelijk, beloofde zijn moeder, maar de zomer gaat over in koudere maanden en er verandert niks. Uit angst voor de kinderbescherming houdt Felix zelfs voor zijn beste vrienden angstvallig geheim dat hij het leven van een dakloze leidt. Luana ziet het goed: ‘Felix wordt eigenlijk niet goed verzorgd door zijn moeder. Vaak geeft ze zelfs het slechte voorbeeld, ze steelt en breekt bij mensen in. Dat dat heel moeilijk is voor Felix zegt hij zelf eigenlijk het mooist: “Af en toe word ik vanbinnen vreselijk kwaad op haar, en daar voel ik me dan zo rot over.”‘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Adres onbekend | boekwijzerRespect
Nielsen vertelt doorvoelt over kwetsbare tieners, over hun spannende en intense belevenissen, over hun gedachten, verliefdheden en onzekerheden. Luana: ‘Ik kon heel erg met Felix meeleven en heb veel respect voor hem gekregen. Hij heeft me een idee gegeven hoe het is om zonder dak boven je hoofd te leven. Hoewel de situatie extreem is, had ik toch steeds het idee dat het verhaal dicht bij de werkelijkheid zat. Ik zou hem als vriend willen ondersteunen als ik dat zou kunnen. Ik heb ook echt van hem geleerd dat je hulp moet durven vragen. Dat wanneer je eerlijk bent over de situatie er genoeg mensen zijn die je willen helpen.’

Lucht en humor
Ondanks dat het leven van Felix niet heel vrolijk is, vertelt Nielsen met zoveel lucht, hoop en humor dat het nooit te zwaar wordt. Luana: Er zit heel veel spanning in het boek, je wil echt doorlezen om te ontdekken hoe het afloopt.’ Als Felix hoort dat er voor het eerst ooit een versie voor junioren van zijn lievelingsprogramma ‘Who, What, Where, When’ wordt georganiseerd, weet hij dat hij mee móét doen. Hij is een wandelende encyclopedie en de hoofdprijs een gigantisch bedrag. Winst kan aan alle ellende een einde maken. Luana: ‘Ik hou van dit soort meeslepende boeken. Ik kon ook makkelijk even andere dingen doen en daarna weer doorlezen, want het is zo geschreven dat je meteen weer weet waar het verhaal over gaat. Lezen is niet altijd makkelijk te combineren met schoolwerk en Netflix. Dit boek pakte mij zo dat ik op een avond zelfs gevraagd heb of ik iets later mocht gaan slapen zodat ik het uit kon lezen.’ 

Adres onbekend | boekwijzerLuana en ik zijn heel benieuwd wat jullie van de boeken van Nielsen vinden en of jullie een lievelingsboek van haar hebben! Laten jullie dat aan ons weten?


WINNAARS SUSIN NIELSEN-GIVEAWAY
Lieve Ka8leen en H.KLOK, jullie zijn de winnaars van dit mooie boek! Sturen jullie je adres naar eline@boekwijzer.com? Dan komt het boek zo snel mogelijk jullie kant op! Heel veel leesgeluk!


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

2 reacties op “Boekwijzer Reviewer Luana over Adres onbekend

  1. Anne-Sophie zegt:

    Heb al zo vaak met dit boek in m’n handen gestaan, maar steeds niet gekocht. Deze review heeft me echt overtuigd: dit boek moet ik lezen! En ik weet zeker dat m’n lieve collega/vriendin Lisette deze ook graag wil lezen.

  2. Marissa zegt:

    Ik wil dit boek graag voor mijn dochter winnen. Ikzelf heb het al gelezen en vond het zo’n prachtig boek dat ik haar ook die leeservaring gun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *