Boekwijzer Reviewer Melle over Bruno wordt een superheld

Auteur: Håkon Øvreås
Illustrator: Øyvind Torseter
Vertaler: Edward van de Vendel

Uitgeverij: Querido

Bruno wordt een superheld | boekwijzer

Laat ik maar meteen met het slechte nieuws in huis vallen. Zilveren Griffel-winnaar Bruno wordt een superheld, het fan-tas-tische boek dat Boekwijzer Reviewer Melle las, deel één van de meesterlijke trilogie over Bruno, Arthur en Louise is momenteel alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar. Deel twee en drie zijn er wel nog, maar – auw! waarom? – dit boek dus niet.

Ik hoop dat daar heel snel verandering in komt, zodat iedereen weer kan lezen waar het verhaal van de drie superhelden begon. Want hoewel de boeken allemaal even goed zijn en heel goed los van elkaar te lezen zijn, is het het allerleukst om met Bruno te beginnen. De boeken bevatten alles wat je in een kinderboek hoopt te vinden. 

Drie superhelden
Dat liet Melle meteen merken toen ik hem vroeg welke woorden bij hem opkwamen na het lezen van het boek: ‘mooi, verdrietig, boos, gemeen, rustig, spannend, gek, magisch.’ Hij heeft gelijk! Die elementen zitten allemaal in het verhaal over Bruno. Hij is een heel gewoon jongetje… tótdat hij op een nacht besluit te veranderen in Superheld Bruino en met een pot bruine verf wraak neemt op de jongens die hem pesten. Melle: ‘Ik vond Bruno grappig omdat hij een beetje stout is, vooral als hij een superheld wordt. Zijn vrienden Arthur en Louise willen na die eerste nacht natuurlijk ook helden worden. Louise had eerst allemaal kaarten van paarden in haar kamer hangen en ze hoopte dat ze dan van paarden zou gaan houden, maar dat werkte helemaal niet. Als Blouise is ze veel meer zichzelf!’

Bruno wordt een superheld | boekwijzerTwee keer gelezen
Melle houdt niet eens zo van boeken met superhelden: ‘Dit is eigenlijk het enige boek dat ik goed vind met een superheld. Bij sommige zien ze er gewoon raar uit en die verhaaltjes zijn dan niet zo leuk. Maar ik heb dit boek zelfs twee keer gelezen, zo bijzonder vond ik het.’ Ik snap goed wat Melle bedoelt. Deze boeken bevatten intelligente humor, kunstige illustraties en een diepere laag die kinderen het gevoel geven dat ze iets unieks in handen hebben en daardoor doet het avontuur wat met ze. Melle: ‘In het gewone leven is Bruno best angstig, maar als Bruino is hij niet meer bang. Dat vind ik mooi bedacht. En daar heb ik ook wel wat van geleerd dat je een angst kunt overwinnen. Ik zou nu bijvoorbeeld wel eens een keer in het reuzenrad willen gaan, terwijl ik dat normaal niet durf te proberen.’

Opa? Ben jij het?
Niet alleen zijn beste vriendjes, de dappere Zwarthur en Blouise, doen mee aan de missie om de pesters een lesje te leren, ook de overleden opa van Bruno helpt. Daardoor is Bruno wordt een superheld niet alleen een uitzonderlijk grappig verhaal, maar ook een verfijnde en ontroerende ode aan vriendschap, tussen jong en oud. Melle: ‘Bruno heeft een oud klokje van opa. Het staat stil, maar gaat soms tikken. Dan is opa in de buurt. Ik vond dat heel mooi, als een hart dat tikt in een klokje. De eerste keer dat opa er is, is zo mooi opgeschreven:
“Nu was hij niet meer ver van huis. Waar het pad ophield en overging in de weg lag een grote steen, waar Bruno altijd even op ging staan. Deze keer zat er iemand op die steen. Bruino schrok toen hij dat ontdekte, maar hij was al te dichtbij om weg te rennen zonder gezien te worden. Het was een oude man.
‘Hallo Bruno,’ zei de man. ‘Je bent op een missie, zie ik.’
Bruino kwam dichterbij.
‘Opa? Ben jij het?'”
Ik vond het magisch dat opa alleen elke nacht op zijn steen kon zitten en hoopte elke keer met Bruno mee dat hij er zou zijn.

Bruno wordt een superheld | boekwijzerStoere tekeningen
Het boek is extra toegankelijk door de vele stoere kleurenillustraties van de Noorse prijzenwinnaar Øyvind Torseter. Melle: ‘Ik vond de tekeningen mooi en soms spannend, vooral die in de nacht. Er staan lekker veel plaatjes in en de kleuren zijn heel mooi.’ Bruno ziet er inderdaad prachtig uit en opvolgers Arthur wordt beroemd en Louise laat niet los zijn al net zo wonderschoon. Melle en ik hopen dat jullie de boeken allemaal gaan lezen en zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Laten jullie dat aan ons weten?


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Gratis tip op maat

Ben jij benieuwd naar wat het Boekwijzer Lidmaatschap jou te bieden heeft? Probeer dan de gratis tip op maat En ontdek Boekwijzer.

Elke maand het laatste boekwijzer & Kinderboeken nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!