Auteur: Selma Noort
Omslag: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Leopold

Koningskind | boekwijzerIk las Koningskind van Selma Noort in een nacht en een ochtend uit. Ik vond het adembenemend spannend en steengoed. Zet het maar hoog op de verlanglijstjes in december (of wanneer dan ook). Het zal ook zeker meedoen in het Boekwijzer Lidmaatschap voor de feestdagen. 

Verfrissend perspectief
Het boek speelt drieduizend jaar geleden in het land van koning Salomo, die wij toch vooral kennen van het Salomonsoordeel (als twee vrouwen bij hem komen die allebei beweren de moeder van dezelfde de baby te zijn, komt hij er door een list achter wie de bedriegster is). 
Noort vertelt het beroemde verhaal vanuit het verfrissende perspectief van de moeder, zus en broer van de baby en dat werkt fantastisch. Niet alleen ontdek je een heel andere kant van de koning dan die van groot denker, de wanhoop om het kind te verliezen is beschreven door de ogen van de mensen die er het meest van houden ook zo indringend voelbaar. 

Koningskind
De hebzucht Koning Salomo is tomeloos. Hij eigent zich niet alleen slaven en zaken toe zoveel hij wil, ook vrouwen en meisjes acht hij de zijne. En zo kan het gebeuren dat de vijftienjarige Lydia bevalt van een koningskind: Sissel, een meisje met een misvormd armpje dat niet kan spreken. Sissel groeit veilig en gelukkig op bij haar lieve, krachtige moeder en zorgzame, wijze stiefvader. Het gevluchte jongetje dat ze op een dag vindt, wordt haar zielsbroertje Jabin. Met hem kan ze met haar handen en via de tonen van een fluit communiceren. 

Koningskind | boekwijzerVerraad
Het is de meeslepende en sterke opbouw naar de avond dat Lydia nog een kindje krijgt. Een jongetje met de naam Menachem. Diezelfde nacht sterft nabij de te vroeg geborene van een vrouw die deel uitmaakt van een edele stoet op weg naar de koning. Sissel is getuige van het verraad, van de wissel, van het complot zo afschuwelijk dat ze haar (en jou, ik moest mijn hand voor mijn mond leggen om het niet uit te schreeuwen) de adem benemen. 
Ze wordt geboden mee te reizen naar het kasteel van koning Salomo. Niemand weet dat ze de zus van Menachem is. Niemand weet dat ze weliswaar niet kan spreken, maar dat ze wel kan horen. Én niemand weet dat zij een dochter van koning Salomo is.

‘Hoop vlamde op, zo hevig dat ze haar ogen neersloeg uit angst dat iemand de hoop en triomf erin zou zien oplichten.’

Machtige vertelling
Noort brengt het verleden in deze machtige vertelling al haar geuren en kleuren bezield en betoverend tot leven. De wreedheid en ongelijkheid van de tijd, de sfeer van het land en haar bewoners, de diepe innerlijke kracht van de personages, wijsheden (‘Je zwakte moet je kracht zijn’)… dit boek heeft het allemaal. Het maakt Koningskind – naast een razend spannend avontuur – ook mateloos interessant. 

Het schitterende omslag is van Martijn van der Linden. 

 


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *