Auteur: Ruta Sepetys
Vertalers: Aleid van Eekelen-Benders
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Stilte heeft een eigen stem | boekwijzer

Boekwijzer Reviewers Esmee las Stilte heeft een eigen stem en bestempelde het als: ‘een van mijn favoriete boeken van 2020.’ Zo voel ik dat ook. Sepetys is er een meester in om historische (jeugd)romans te schrijven rondom een deel van de geschiedenis waar we eigenlijk te weinig van weten. Dat doet ze zo levendig dat je intens doordrongen raakt van het verleden, het tijdsbeeld en de mensen die toen leefden.

Vergeten geschiedenis
Sepetys schreef al twee meesterlijke boeken volgens dit concept. Schaduwliefde, over de tijd van de Syberische kampen van Stalin en Zout van de zee, over de ondergang van de Wilhelm Gustloff, het schip dat begin 1945 werd gebombardeerd door Russische torpedo’s en waarbij 9000 doden vielen (veel meer dan de ramp met de Titanic). In Stilte heeft een eigen stem richt ze zich op Spanje in de tijd van Franco.

Schrikbewind Franco
Het is 1957, bijna twintig jaar na het einde van de Spaanse burgeroorlog en het schrikbewind van Franco’s dictatuur (die in het totaal 36 jaar duurde) is in volle gang. Esmee: Het verhaal wordt verteld door een paar hoopvolle jonge mensen met verschillende achtergronden, die allemaal door cultuur en omstandigheden wordt beperkt in hun keuzes. Niet alleen geven zij een unieke kijk op het leven in Madrid, hun levens blijken ook wonderlijk verbonden te raken.

Daniel en Ana
De grootste rollen spelen Ana en Daniel. Esmee: Hij is een rijke achttienjarige Amerikaan die voor het eerst in zijn moeders geboorteland Spanje is. Door zijn lens ontdekt en beziet hij Madrid. Het is zijn wens om fotojournalist te worden, maar daar willen zijn ouders niks van weten. Die zijn hier voor het werk van zijn vader, die in de oliebusiness zit en verwacht dat Daniel hem in dat leven zal volgen. In het hotel waar ze logeren ontmoet Daniel dienstmeisje Ana, waar hij hopeloos verliefd op wordt. Samen met haar ontrafelt hij een duister geheim. 

Stilte heeft een eigen stem | boekwijzerGestolen baby’s
Dat geheim heeft alles te maken met een van de pijnlijkste delen van de geschiedenis onder Franco. Tijdens zijn dictatuur werden in Spanje duizenden baby’s van hun ouders gestolen en voor adoptie verkocht. Stilte heeft een eigen stem is historische fictie, maar veel wat in het boek gebeurt, is maar al te echt. Net als haar personage Daniel, wilde Sepetys gaan begrijpen hoe het geweest moet zijn voor de Spanjaarden om onder Franco te leven. Esmee: Zij heeft door uitgebreide research voor ons de ontberingen en de geschiedenis van het land zo accuraat mogelijk tot leven gebracht. Naast het fictieve verhaal laat ze ook citaten, delen uit interviews en gesprekken uit die tijd lezen, die nog meer inhoud en diepte geven.

Voor iedereen
De zoektocht en innerlijke conflicten van Ana en Daniel, en ook de andere bijzondere personages zijn meeslepend beschreven. Esmee: Je gaat je aan hen hechten, waant je met hen in Spanje. Hoewel het een dik boek is, leest het als een trein. De zinnen zijn schitterend, maar ook heel toegankelijk en duidelijk. En het verhaal zit zo vol spanning dat je het maar moeilijk weg kunt leggen. Dat zal gelden voor young Adults, maar evenzogoed voor volwassenen. Deze geschiedenis is voor iedereen relevant.

Laat de geschiedenis stromen
We sluiten graag af met woorden van de schrijfster. In haar prachtige toelichting schrijft Sepetys: Elk land heeft littekens en verborgen geschiedenis. Wanneer verhalen over conflicten uit het verleden worden gelezen en besproken, krijgen we de kans verbonden te raken in onderzoek en herdenking. (…) Het is mijn hoop dat dit boek anderen inspireert hun eigen onderzoek te doen in een poging te leren, te groeien en bruggen te bouwen die de toets van de tijd en van het historische geheugen doorstaan. Als dat gebeurt staat de geschiedenis niet mee tussen ons in, maar stroomt ze door ons heen.

Dat is precies wat de boeken van Ruta Sepetys doen: Ze laten de geschiedenis door ons heen stromen.

Esmee en ik zijn heel benieuwd wat jullie van dit bijzondere boek vinden! Laten jullie dat aan ons weten?

ps. de mooie foto’s maakte Esmee zelf.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *