het bamboemeisje | boekwijzerAuteur: Edward van de Vendel
Illustraties: Mattias de Leeuw
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Edward van de Vendel baseerde Het bamboemeisje op een oud Japans volksverhaal.

Op een dag vindt een oude bamboesnijder een meisje tussen het bamboe. Hij draagt haar naar zijn vrouw, de oude jurkenmaakster. Ze noemen haar Jie. Jie groeit op tot zo’n mooie jonge vrouw dat alle mannen uit het dorp voortaan met open mond rondlopen, want als Jie voorbijkomt krijgen ze hem niet meer dicht. Misschien moet Jie maar trouwen, denken haar lieve, maar oude ouders. Zij willen niet dat Jie alleen zal zijn als zij overlijden.

Daar wordt het verhaal spannend, want Jie heeft een geheim. Zij is een meisje dat helemaal niet trouwen mág. Daarom bedenkt ze onmogelijke opdrachten voor haar aanbidders. Maar hoe kan zij dat volhouden als er een jongen voorbijkomt die haar hart laat zweven? En waarom ís Jie een meisje dat niet bedoeld is om verliefd te worden?

het bamboemeisje | boekwijzerWat een sprookjesachtig, meeslepend, buitengewoon goed verteld verhaal.

De zinnen in Het bamboemeisje zijn mooi en melodieus; ik zou er een boek met citaten aan kunnen wijden. Toen ik het uit had, ben ik direct opnieuw begonnen. Sommige zinnen heb ik opgeschreven, omdat ik ze nooit meer wil vergeten. Zoals deze: ‘De oude jurkenmaakster en de oude bamboesnijder werden almaar ouder. ze deden of de tijd van glas was. Alsof je erdoorheen kon kijken en kon doen alsof hij niet bestond.

het bamboemeisje | boekwijzerOok de vorm is spannend. Naast Jie is er een ander meisje. Vanaf de maan beschouwt zij het leven van Jie door een verrekijker. Het dubbele perspectief geeft het boek nog meer diepte. Dit andere meisje komt tussendoor steeds in beeld. Doordat ze met ‘jij’ wordt aangesproken (‘Aha! dacht jij, daarboven op de maan, nu snap ik het. Ik snap wat ze probeert!’) identificeer je je met haar, tot je erachter komt dat zij niet slechts een toeschouwer is.

Het is machtig hoe de vragen borrelen, hoe de spanning opbouwt en hoe de verschillende dimensies in het hartroerende slot versmelten.

En dan de illustraties. Op elke pagina van Het bamboemeisje mag je je vergapen aan beeldschone schilderijen van Mattias de Leeuw. Hij liet zich inspireren door oude Japanse prenten en kalligrafie. De betoveringen en diepe emoties van het verhaal waren zonder zijn werk nooit zo intens voelbaar geweest.

Het bamboemeisje is een wonderschoon liefdesverhaal. Ik sloeg het open en de wereld om me heen verdween. Laat jou dat ook overkomen.


Ik raad alle (groot)ouders en leerkrachten aan om Het bamboemeisje voor te lezen. Dat kan vanaf een jaar of 9. Vanaf 10 jaar is het boek goed zelf te lezen. Het zal meedoen in de volgende ronde van het Boekwijzer Lidmaatschap.


BEN JIJ AL LID VAN BOEKWIJZER?

Hier ontdek je wat het Boekwijzer Lidmaatschap inhoudt en kun je je meteen inschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *